Η Δύση πρέπει να προστατεύσει την Ουκρανία και να μην την αναγκάσει να καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), διότι αυτό θα ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε να κάνει στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Την ενδιαφέρουσα αυτή άποψη εκφράζει στο κύριο άρθρο του «Forbes» ο Στιβ Φορμπς, ο οποίος είναι πρόεδρος και αρχισυντάκτης του ειδικευμένου στον κόσμο της οικονομίας και των επιχειρήσεων περιοδικού.
Ενδιαφέρουσα και άκρως κατατοπιστική είναι και η επιχειρηματολογία του Φορμπς, ο οποίος σημειωτέον ότι κατά το παρελθόν διεκδίκησε δύο φορές το χρίσμα του υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ για την προεδρία της χώρας.
«Ο Πούτιν ποντάρει στην κατάρρευση της ουκρανικής οικονομίας, εξέλιξη που θα τον βοηθήσει να αποκτήσει τον έλεγχο και στις περιοχές της ουκρανικής επικράτειας που δεν έχει επιλέξει να καταλάβει με τα όπλα. Ηδη η Ουκρανία έχει ένα ελληνικών διαστάσεων χρέος και το νόμισμά της, το χρίβνια, κατρακυλά», γράφει χαρακτηριστικά ο Φορμπς.
Ο Αμερικανός επιχειρηματίας και δημοσιογράφος στηρίζει την εγκατάσταση μιας διεθνούς Νομισματικής Επιτροπής στην Ουκρανία, που θα συνδέσει το χρίβνια με το ευρώ και θα ανακόψει την κατάρρευση του νομίσματος. Προτείνει, δηλαδή, να εγγυηθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση τη συναλλαγματική και οικονομική σταθερότητα της Ουκρανίας, όπως είχε προτείνει με άρθρο της στη Wall Street Journal την 26η Φεβρουαρίου 2014 η οικονομική συντάκτρια της εφημερίδας Τζούντι Σέλτον.
«Δίχως μια Νομισματική Επιτροπή, το ΔΝΤ θα εξελιχθεί σε έναν ακούσιο σύμμαχο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Δυστυχώς το Ταμείο δεν έχει ιδέα πώς να βοηθήσει μια οικονομία που αντιμετωπίζει προβλήματα. Τα στελέχη του προτείνουν διαρκώς αύξηση των φόρων, υποτιμήσεις και κατάργηση των επιδοτήσεων στις δύστροπες οικονομίες. Αν μια χώρα συμφωνήσει να εφαρμόσει το τοξικό αυτό μίγμα πολιτικής, το ΔΝΤ της χορηγεί σωτήρια δάνεια. Το πρόβλημα είναι ότι η συνταγή αυτή βλάπτει σοβαρά κάθε προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη», γράφει χαρακτηριστικά ο Φορμπς στη σελίδα 30 ειδικής έκδοσης του περιοδικού με θέμα τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη, που κυκλοφόρησε στις 24 Μαρτίου 2014.
Σε άλλο σημείο της ανάλυσής του, ο Στιβ Φορμπς υποστηρίζει ότι «το ΔΝΤ, που δημιουργήθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ακόμη δεν αντιλαμβάνεται ότι τα νομισματικά μέτρα δεν τονώνουν την ανάπτυξη, ότι η το ασθενέστερο νόμισμα, οι υποτιμήσεις και η αύξηση της φορολόγησης δεν κάνουν ανταγωνιστικότερη μια οικονομία».
Οχι στους φόρους, ναι στις επιδοτήσεις
Αντίθετα «στην Ουκρανία θα πρέπει να μειωθούν οι φόροι», σημειώνει ο αρθρογράφος, προτείνοντας μάλιστα την υιοθέτηση ενός εταιρικού φόρου 12,5%, «όπως στην Ιρλανδία».
Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το ΔΝΤ άσκησε ασφυκτικές –αλλά άκαρπες… –πιέσεις στην κυβέρνηση του Δουβλίνου προκειμένου να ανεβάσει το συντελεστή αυτό. Ανάλογες πιέσεις άσκησε και στην κυβέρνηση της Κύπρου, που είχε εταιρικό συντελεστή 10%, αναγκάζοντάς τη να τον ανεβάσει στο 12,5% που είχε πλέον επιτυχώς «κατοχυρώσει» η Ιρλανδία.
Ο Φορμπς χαρακτηρίζει «φόρο-δολοφόνο» το φόρο 38% που επιβάλλεται στη μισθωτή εργασία και καταφέρεται με οργή κατά του ΔΝΤ, το οποίο «δεν αντιλαμβάνεται ότι το να περικόπτεις τις επιδοτήσεις στους καταναλωτές σε μια περίοδο οικονομικών δυσχερειών τροφοδοτείς ευθέως την πολιτική αναταραχή».
Ιδιαιτέρως οι επιδοτήσεις που χορηγεί η ουκρανική κυβέρνηση στα νοικοκυριά για την κατανάλωση φυσικού αερίου δεν πρέπει να πειραχτούν, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Forbes, για να καταλήξει με τον αφορισμό: «Δεν μπορούμε να κρατήσουμε τον Πούτιν έξω από την Ουκρανία, αλλά μπορούμε να κρατήσουμε έξω το ΔΝΤ»!