Αντληση ρευστότητας 750 εκατ. ευρώ μέσω του νέουπενταετούς ομολόγου πραγματοποίησε σήμερα Πέμπτη η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας

Την άντληση ρευστότητας ύψους 750 εκατ. ευρώ με την έκδοση κύριου χρέους (senior unsecured bond) 5ετούς διάρκειας, ολοκλήρωσε η Εθνική Τράπεζα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το απόγευμα.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, το βιβλίο προσφορών για την έκδοση υπερκαλύφθηκε σήμερα περί τις 3 φορές.

Η απόδοση του ομολόγου κατά την έκδοση διαμορφώθηκε στο 4,50% ενώ το τοκομερίδιο θα είναι 4,375%. Η τιμή έκδοσης του ομολόγου ορίστηκε στο 99,451%.
Συντονιστές έκδοσης ήταν οι τράπεζες Bank of America Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs, HSBC και Morgan Stanley.

Ο Αλ. Τουρκολιάς

Η απόδοση του ομολόγου είναι 4,5% και το κουπόνι 4,375% καθιστώντας τον τίτλο της Εθνικήςτην πρώτη εταιρική έκδοση με κόστος χαμηλότερο του αντίστοιχης διάρκειας ομολόγουτου ελληνικού δημοσίου.

Ο διοικητής της Εθνικής κ. Αλ. Τουρκολιάς έκανε λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στην Τράπεζα.

Πηγές από την τράπεζα επεσήμαιναν πριν το άνοιγμα του βιβλίου προσφορώνότι το επιτόκιο με το οποίο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη έξοδος στις αγορές μετά από περίπου τέσσερα χρόνια θα είναι «έκπληξη», σημειώνοντας ότι θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου που δημοπράτησε πριν λίγες εβδομάδες το ελληνικό δημόσιο.

Ομόλογο και από Finansbank

Μετά την επιτυχημένη έκδοση της μητρικής, έξοδο στις αγορές αναμένεται να επιχειρήσει την Παρασκευή και η θυγατρική της Εθνικής στην Τουρκία Finansbank, με στόχο την εξασφάλιση ρευστότητας 500 εκατ. δολαρίων.

Συντονιστές της έκδοσης του ομολόγου έχουν οριστεί οι Citigroup, HSBC, Morgan Stanley και Standard Chartered.

Ο νέος τίτλος θα εκδοθεί σε ευρώ και θα διατεθεί με τη διαδικασία του βιβλίου προσφορών εκτός Τουρκίας.

Ο σχεδιασμός της αύξησης
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της ομολογιακής έκδοσης, θα συνεχίσει την προεργασία για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 2,5 δισ. ευρώ, με διάθεση νέων μετοχών της αποκλειστικά σε επενδυτές στο εξωτερικό.
Το βιβλίο προσφορών για τους ξένους επενδυτές θα ανοίξει δύο ημέρες πριν από τη γενική συνέλευση των μετόχων που έχει συγκληθεί για τις 10 Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει μέριμνα και για την εγχώρια επενδυτική κοινότητα με μία δεύτερη μικρήέκδοση της τάξης των 250 εκατ.ευρώ, που θα πραγματοποιηθεί εντός συνόρων προς κάλυψη της ζήτησης για τίτλους της τράπεζας.
Εν τω μεταξύ, σε εφαρμογή θα τεθούν το επόμενο διάστημα και μία σειρά από κινήσεις εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου, οι οποίες βάση του πλάνου αναδιάρθρωσης που έχει συνταχθεί σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα αποφέρουν 1,04 δισ. ευρώ περίπου.
Πρόκειται για ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας, το αποτέλεσμα των οποίων έχει συνεκτιμηθεί με την εγχώρια νομισματική αρχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ενέργειες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί έως και το καλοκαίρι, ενώ σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της Finansbank, η οποία έχει αναβληθεί για αργότερα.
Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η Εθνική θα έχει συγκεντρώσει κεφάλαια της τάξεως των 3,750 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών των stress tests 2,18 δισ. ευρώ και για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ.
Τα επιπλέον κεφάλαια θα αποτελέσουν κεφαλαιακό «μαξιλάρι» διά παν ενδεχόμενο. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ένα μέρος των κεφαλαίων να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση «μικρής εξαγοράς» στην Ελλάδα.
Εφόσον, ολοκληρωθούν με επιτυχία όλες οι παραπάνω ενέργειες, η Εθνική Τράπεζα μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 4,5δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,75 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών και την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που έχει λάβεικαι τα 750 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.