• Αναζήτηση
 • Αρμένιοι:O Ερντογάν συλλυπήθηκε τους εγγονούς θυμάτων Γενοκτονίας

  Τους εγγονούς των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων συλλυπήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κίνηση χαρακτηρίζεται από πολλούς παρατηρητές ιστορική και ίσως αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας από τη σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία.

  Τους εγγονούς των θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων συλλυπήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κίνηση χαρακτηρίζεται από πολλούς παρατηρητές ιστορική και ίσως αποτελεί το πρώτο βήμα για την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας από τη σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία.

  Την παραμονή της 99ης επετείου από την έναρξη των σφαγών που έγιναν από την Οθωμανική Κυβέρνηση των Νεότουρκων, κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο τούρκος πρωθυπουργός εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση σε εννέα γλώσσες προς τους αρμενίους πολίτες της Τουρκικής Δημοκρατίας και τους Αρμενίους παγκοσμίως.

  Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Συλλυπούμεθα τα εγγόνια των Αρμενίων που έχασαν τις ζωές τους στις αρχές του 20ού αιώνα. Τιμούμε με σεβασμό και λύπη όλους τους Οθωμανούς πολίτες, ανεξαρτήτως της θρησκευτικής και εθνοτικής προέλευσης που έχασαν τη ζωή τους την ίδια περίοδο και κάτω από ανάλογες συνθήκες».

  Στην ανακοίνωση αναγνωρίζεται ότι «η 24η Απριλίου έχει μια ιδιαίτερη σημασία για τους αρμενίους πολίτες μας και για όλους τους Αρμενίους ανά τον κόσμο» και τονίζεται: «Τα τελευταία χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν μια δύσκολη περίοδος γεμάτη με πόνο και συμφορές για τους Τούρκους, Κούρδους, Άραβες, Αρμενίους και εκατομμύρια άλλους Οθωμανούς πολίτες, ανεξαρτήτως της θρησκείας η της φυλετικής καταγωγής».

  «Η προσέγγιση αυτών των θεμάτων απαιτεί μία κατανόηση από όλους για τον πόνο και τις συμφορές που βιώθηκαν εκείνη την περίοδο» ανφέρει ο τούρκος πρωθυπουργός και σημειώνει πως δεν μπορούν να φτιαχτούν «ιεραρχίες στον πόνο» ούτε «να συγκριθεί ο πόνος και οι συμφορές».

  «Οι συγκρίσεις αυτές δεν έχουν νόημα για αυτούς που έχουν βιώσει τον πόνο».

  «Καθήκον της ανθρωπότητας είναι να αναγνωρίσει ότι οι Αρμένιοι θυμούνται τον πόνο και τις συμφορές που βιώθηκε την περίοδο εκείνη, ακριβώς όπως κάθε άλλος πολίτης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

  Ο τούρκος πρωθυπουργός δίνει το στίγμα για το πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το θέμα της Γενοκτονίας στη σύγχρονη πραγματικότητα: «Στην Τουρκία η έκφραση διαφορετικής και ελεύθερης γνώμης για τα γεγονότα του 1915, είναι προϋπόθεσή για μια πλουραλιστική προοπτική και μια παιδεία δημοκρατίας και νεοτερικότητας.

  »Το να αντλούμε εχθρότητα από την Ιστορία και να δημιουργούμε ανταγωνισμό, δεν είναι ούτε αποδεκτό ούτε χρήσιμο στο σημερινό Κόσμο, και στην προσπάθεια μας για την στην δημιουργία ενός κοινού μέλλοντος»

  «Το πνεύμα της εποχής απαιτεί διάλογο παρά τις διαφορές, κατανόηση, εκτίμηση και συμβιβασμό» αναφέρει ο Τούρκος πρωθυπουργός και προσθέτει: «Οι λαοί της Ανατολίας που έζησαν μαζί για αιώνες, ανεξαρτήτως των διαφόρων εθνοτικών και θρησκευτικών διαφορών, έχουν αποκτήσει κοινές άξιες σε κάθε τομέα, από την τέχνη μέχρι την διπλωματία από την διοίκηση του κράτους μέχρι το εμπόριο». Όπως υποστηρίζει «σήμερα έχουν την ίδια ικανότητα να δημιουργούν το κοινό μέλλον τους» και εκφράζει την ελπίδα «ότι έχουν την ικανότητα να συζητήσουν από κοινού τις απώλειες και τις συμφορές του παρελθόντος με σοβαρότητα».

  Κόσμος
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk