Ηλεκτροφόρος… ύφαλος εναντίον τσουνάμι

Εναν ηλεκτροφόρο ύφαλο που θα «μαγνητίζει» το ανθρακικό ασβέστιο από το θαλασσινό νερό, για τον γρήγορο σχηματισμό φυσικών υφάλων με στόχο την προστασία των ακτών από τον κίνδυνο τσουνάμι, σχεδίασε η αρχιτέκτονας Μαργκό Κρασόγιεβιτς, από τη Σερβία.

Εναν ηλεκτροφόρο ύφαλο που θα «μαγνητίζει» το ανθρακικό ασβέστιο από το θαλασσινό νερό για τον γρήγορο σχηματισμό φυσικών υφάλων με στόχο την προστασία των ακτών από τον κίνδυνο τσουνάμι, σχεδίασε η αρχιτέκτονας Μαργκό Κρασόγιεβιτς, από τη Σερβία.«Ζωντανός» κυματοθραύστης

Η λογική βασίζεται σε γιγάντιες σκαλωσιές που θα ενισχύουν τη δημιουργία φυσικών υφάλων αλλά θα μπορούν να απομακρυνθούν από το σημείο κάποια στιγμή. Το ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης, με το οποίο θα λειτουργούν, θα διοχετεύεται σε αυτές μέσω ειδικών καλωδίων που θα συνδέονται με ηλιακά πάνελ, στην επιφάνεια του νερού.

Ο τεράστιος υποθαλάσσιος σκελετός, σύμφωνα με το όραμα της δημιουργού του, θα αποτελεί πόλο έλξης για δύτες, καθώς θα συγκεντρώνει αμέτρητα είδη θαλάσσιας ζωής.

Σύμφωνα με την κυρία Κρασόγιεβιτς, ο τεχνητός ύφαλος θα μπορούσε να κατασκευαστεί στα ανοιχτά της Ινδονησίας, δημιουργώντας έναν φυσικό κυματοθραύστη και προσφέροντας προστασία στις παράκτιες περιοχές από τον κίνδυνο τσουνάμι.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk