Με αμείωτο ρυθμό αναμένεται να συνεχιστεί η στρατηγική επανασύνδεσης με τις αγορές που έχουν σχεδιάσει οι ελληνικές τράπεζες, μετά την αναμενόμενη επιτυχημένη έκδοση ομολόγου από το Δημόσιο, για πρώτη φορά επί εποχής μνημονίου.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, οι αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και τηςAlphaBankμέσω των οποίων αντλήθηκαν περισσότερα από 2,7 δισ. ευρώ από διεθνείς επενδυτές και το ομολογιακό δάνειο της πρώτης ύψους 500 εκατ. ευρώ για την κάλυψη αναγκών ρευστότητας, αποτελούν ένα σαφές μήνυμα ενίσχυσης της διάθεσης των επενδυτών για ανάληψη ελληνικού ρίσκου.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, έχει μπει στην τελική ευθεία η κεφαλαιακή ενίσχυση τηςEurobank, αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως και τις αρχές Μαΐου, ενώ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθεί το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της Εθνικής Τράπεζας, η διοίκηση της οποίας αποκλείει στην παρούσα φάση την έκδοση νέων μετοχών ή μετατρέψιμου ομολόγου.
Μετά την τακτοποίηση των κεφαλαιακών τους εκκρεμοτήτων, οι τραπεζίτες θα στρέψουν την προσοχή τους στην προσπάθεια προσέλκυσης καταθέσεων από το εξωτερικό και την επιτάχυνση της διαδικασίας επανασύνδεσης με τις αγορές χρήματος.
Με τον τρόπο αυτό θα καταστεί εφικτή η χρηματοδοτική τους «ανεξαρτησία» και η απεξάρτηση από τους έκτακτους μηχανισμούς παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο δανεισμός από τους οποίους παρά τη μείωσή του σε σχέση με το ρεκόρ του 2012, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, πάνω από τα 60 δισ. ευρώ.
Η έκδοση ομολογιακού δανείου χωρίς εξασφαλίσεις από την Τράπεζα Πειραιώς με τοκομερίδιο 5% αποτελεί προάγγελο των κινήσεων που θα ακολουθήσουν, με στόχο και την ικανοποίηση της ζήτησης για δανεικά από βιώσιμες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει ήδη κάνει από τις αρχές του έτους την απαιτούμενη προεργασία για την έκδοση ομολογιακού τίτλου προς άντληση ρευστότητας, ενδεχομένως και μεγαλύτερης των 1 δισ. ευρώ.
Μετά την έξοδο του δημοσίου στις αγορές το σχέδιο αυτό εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή, προς υλοποίηση και της δέσμευσης της διοίκησής της για νέες χορηγήσεις 3 δισ. ευρώ μέσα στην ερχόμενη χρονιά.
Κατά τα άλλα, η Εθνική Τράπεζα αναμένεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να υποβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδος το σχέδιο κεφαλαιακής της ενίσχυσης, μετά από σχετική συμφωνία με τη νομισματική αρχή.
Σε αυτό θα αποτυπώνονται τόσο οι κινήσεις για την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων της, όσο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.
Το τελευταίο αποτελεί και την πλέον κρίσιμη παράμετρο του όλου εγχειρήματος, δεδομένου ότι το μεγαλύτερος μέρος των αναγκών θα καλυφθεί με την πώληση ποσοστού της τουρκικής θυγατρικής Finanasbank.
Ως εκ τούτου η ευχέρεια επιλογής του χρόνου ρευστοποίησης, εντός ενός «εύλογου διαστήματος», όπως έχει ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος, αποτελεί «κλειδί» για την διασφάλιση ενός ικανοποιητικού τιμήματος.​