Ένα δώρο για τον μελλοντικό βασιλιά της Βρετανίας, πρίγκιπα Γεώργιο, έδωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στη βασίλισσα Ελισάβετ, στη διάρκεια συνάντησής τους στο Βατικανό.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της, Δούκας του Εδιμβούργου, βρέθηκαν στην Ιταλία μόλις για πέντε ώρες.

Ήταν η πρώτη φορά που συναντήθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ με τον Πάπα Φραγκίσκο. Ο Πάπας Φραγκίσκος της έδωσε μία πολύτιμη υδρόγειο σφαίρα με έναν σταυρό, δώρο για τον γιο του δισέγγονού της, πρίγκιπα Γεωργίου, γιου του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ.

Ο πρίγκιπας Γεώργιος πρόκειται σύντομα να πραγματοποιήσει το πρώτο μακρινό του ταξίδι στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.



Η βασίλισσα έλαβε ένα μία περγαμηνή που χρονολογείται από τον Μάιο του 1679 με ευλογία «Urbi et Orbi» (την οποία συνήθως ο Πάπας δίνει τα Χριστούγεννα και το Πάσχα), γραμμένη από τον καρδηνάλιο Τσεζάρε Φατσινέτι.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μισή ώρα. Δεν έγινε γνωστό το περιεχόμενό της.



Ωστόσο, δεν αναμενόταν να συζητηθεί η υπόθεση των νήσων Φόκλαντ- Μαλβίνας. Tα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπενθυμίζουν ότι ο Αργεντινός Πάπας, την περίοδο της ένοπλης κρίσης ανάμεσα στην Μεγάλη Βρετανία και την Αργεντινή για της νήσους αυτές, είχε χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα κατά της πολιτικής του Λονδίνου.


Η βρετανίδα εστεμμένη, αμέσως μετά την άφιξή της στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τσαμπίνο, είχε μεταβεί στο Κυρηνάλιο, όπου συναντήθηκε και γευμάτισε με τον ιταλό πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Τόσο στην συνάντησή της με τον ιταλό πρόεδρο, όσο και με τον ποντίφικα, η βασίλισσα Ελισάβετ επέλεξε ένα φόρεμα σε ανοικτό μοβ χρώμα, έστω και αν το πρωτόκολλο του Βατικανού, προβλέπει, συνήθως, ενδύματα μαύρου χρώματος.

Στα θέματα συζήτησης με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο, σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν από ιταλικές διπλωματικές πηγές, συμπεριελήφθη και η πρόσφατη επίσκεψη του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι στο Βατικανό.