Ξεπερνούν τις 600 ετησίως οι νεκρές θαλάσσιες χελώνες Caretta caretta στην Ελλάδα. Aλλες 50 εντοπίζονται τραυματισμένες και οδηγούνται στο Κέντρο Διάσωσης της οργάνωσης, το οποίο βρίσκεται στην Αττική. Σύμφωνα με την οργάνωση «Αρχέλων», το ένα τρίτο από αυτές παγιδεύονται σε αλιευτικά εργαλεία, ενώ οι υπόλοιπες πέφτουν θύματα θαλάσσιων ατυχημάτων (π.χ., χτυπούν σε προπέλες πλοίων) ή θανατώνονται σκοπίμως.
Γι’ αυτό η αρμόδια Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απέστειλε στις 17 Μαρτίου έγγραφο προς όλες τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Αλιείας προκειμένου να υπενθυμίσει ότι στις υποχρεώσεις των αλιέων περιλαμβάνεται και η αναφορά κάθε περιστατικού τυχαίας σύλληψης θαλάσσιας χελώνας.
Προκειμένου να συλλεχθούν τα απαιτούμενα στοιχεία στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας –βάσει των σχετικών συστάσεων της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση των Θυννοειδών του Ατλαντικού(ICATT) και της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τηΜεσόγειο (GFCM) –το υπουργείο ζητεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενημερώσουν τους αλιείς ότι πρέπει κάθε φορά που πιάνουν στα δίχτυα τους μια θαλάσσια χελώνα να συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο.
Μάλιστα οι αλιείς καλούνται να ενημερώνουν σε μηνιαία βάση την αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία Αλιείας, η οποία θα πρέπει να αποστέλλει στο υπουργείο συγκεντρωτικό πίνακα των σχετικών αναφορών κάθε μήνα.
Στην περιοχή της Μεσογείου απαντώνται τακτικά τρία είδη θαλάσσιας χελώνας (η Caretta caretta, η πράσινη χελώνα ή Μίδας και η δερματοχελώνα). Τα είδη αυτά τελούν υπό καθεστώς προστασίας σε διεθνές επίπεδο και, επειδή θεωρείται σημαντική η επίδραση της αλιευτικής δραστηριότητας στην επιβίωσή τους, έχουν εκδοθεί συστάσεις από τον ICATT και την GFCM οι οποίες αφορούν την υιοθέτηση μέτρων προστασίας και τη συλλογή στοιχείων ανά κατηγορία αλιευτικού εργαλείου.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) είχε παλαιότερα προωθήσει σχετικό εγχειρίδιο σε φορείς και συλλόγους της Περιφέρειας προκειμένου να αξιοποιηθεί ως πρακτικός οδηγός για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας που κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Ειδικότερα το MEDASSET σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές της Μεσογείου του UNEP/MAP (Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Ηνωμένων Εθνών / Μεσογειακό Σχέδιο Δράσης) είχε εκδώσει το «Εγχειρίδιο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών» προκειμένου οι αλιείς να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν για το θέμα. Αν και το εγχειρίδιο αυτό έχει εκδοθεί το 2004, εξακολουθεί να αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, γι’ αυτό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το έστειλε ηλεκτρονικά στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας προκειμένου να διανεμηθεί στους αλιευτικούς συλλόγους.

HeliosPlus