Άλλο κριτική, άλλο καταστροφολογία

Η αίσθηση του μέτρου και η κοινή λογική αποτελούν δυστυχώς είδη εν ανεπαρκεία…

Άλλο κριτική, άλλο καταστροφολογία | tovima.gr
Η αίσθηση του μέτρου και η κοινή λογική αποτελούν δυστυχώς είδη εν ανεπαρκεία στην ελληνική πολιτική ζωή. Η ολοκλήρωση της πολύμηνης διαπραγμάτευσης με την τρόικα και η επίτευξη συμφωνίας, χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα, είναι αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη.

Κυρίως γιατί εκτονώνει την αβεβαιότητα πού υπήρχε και δρομολογεί μια σειρά εξελίξεις τόσο στο τραπεζικό σύστημα, όσο και την υπόλοιπη οικονομία που τα αποτελέσματα τους θα αρχίσουν να διαφαίνονται σύντομα.

Η συμφωνία δεν προσφέρεται όμως ούτε για υπέρμετρους πανηγυρισμούς, ούτε βέβαια για καταστροφολογία. Είναι ένα θετικό βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, που ανοίγει και το δρόμο για μια πιο μακρόχρονη διευθέτηση του χρέους, που επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό χάρις στις τεράστιες θυσίες που υπέστησαν οι έλληνες πολίτες.Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας για να δούμε επιτέλους φως στο τούνελ, αλλά δεν μπορούμε από την άλλη πλευρά, όπως κάνει η αντιπολίτευση να υποβαθμίζουμε και να ακυρώνουμε τη σημασία της.

Ο πολιτικός ανταγωνισμός, ιδιαίτερα σε μια χώρα που επί πέντε σχεδόν χρόνια μαστίζεται από την κρίση δεν μπορεί να έχει ως πρώτιστο στόχο το στενό κομματικό συμφέρον, αλλά το γενικότερο συμφέρον της χώρας. Οι όποιες θετικές εξελίξεις είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών και όχι της εκάστοτε κομματικής πελατείας.

Η επιπόλαιη και ισοπεδωτική κριτική δεν ωφελεί κανέναν και κυρίως δεν βοηθά να ανακτήσει η χώρα τη χαμένη αξιοπιστία της. Την ώρα που ακόμα και οι κερδοσκόποι των διεθνών αγορών, θεωρούν ότι η χώρα έχει αρχίσει τουλάχιστον να γυρίζει σελίδα, δεν μπορούμε εμείς οι ίδιοι να υποτιμούμε το βάρος των προσπαθειών και των θυσιών μας.

Περισσότερη ψυχραιμία λοιπόν και λιγότερη καταστροφολογία. Η έξοδος από την κρίση είναι υπόθεση που μας αφορά όλους και δεν συμφέρει κανένα να γίνεται βορά στο προεκλογικό παιγνίδι.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk