Διήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη και αύριο, Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις απολύσεις, στο καθεστώς διαθεσιμότητας, αλλά και στις αξιώσεις της τρόικας για τα εργασιακά.

Αποκαθίσταται σταδιακά η κυκλοφορία στην οδό Σταδίου και Φιλελλήνων, καθώς ξεκίνησε η αποχώρηση από την πλ. Συντάγματος των διαδηλωτών που έπαιρναν μέρος στο συλλαλητήριο.

Κλειστές παραμένουν οι οδοί Πανεπιστημίου, Λεωφ. Αμαλίας στο ύψος του Κοινοβουλίου και Βασ. Σοφίας στο ύψος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία των διαδηλωτών ζήτησε να μπει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν, ενώ το υπουργείο ήταν αποκλεισμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Σε εξέλιξη είναι το συλλαλητήριο και στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, ενώ συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχει με τριήμερη απεργία (Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) ηΟΛΜΕ, καθώς το Σάββατο λήγει το καθεστώς διαθεσιμότητας για τους εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων και πλέον θα τελούν υπό απόλυση. Παράλληλα, η ΟΛΜΕ καταγγέλλει υποβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και αντιδρά στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Στην απεργία συμμετέχει και η ομοσπονδία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). ΗΠΟΕΔΗΝδιαμαρτύρεται «για την επικείμενη απόλυση δημοσίων υπαλλήλων που ήδη βρίσκονται σε διαθεσιμότητα το τελευταίο οκτάμηνο» και διεκδικεί την πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία, τα οποία «αποδεκατίστηκαν από προσωπικό κατά τα μνημονιακά έτη».

Συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί και την Πέμπτηστην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος (13:00) και στη συνέχεια, στις 15:00 συγκέντρωση-συναυλία έξω από τη Βουλή, με σύνθημα«Υπερασπιζόμαστε τα Δημόσια Κοινωνικά Αγαθά – όχι στις απολύσεις».

    Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι συνεχίζει το θέατρο των ψευτοδιαπραγματεύσεων με την τρόικα και ότι τηρεί στάσησυνδιαμορφωτήκαι όχιδιαπραγματευτή «απέναντι στιςνεο-αποικιακού τύπου απαιτήσεις» των εκπροσώπων των δανειστών «για τηνπεραιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεωνκαι τηνενίσχυσητου εγχώριου και ξένουκεφαλαίου».

    Ως προς τις απολύσεις στο Δημόσιο, η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι «η όποια προσπάθεια της συγκυβέρνησης να στήσει ένανεπικοινωνιακό μανδύα ασάφειαςγύρω από το θέμαπέφτει στο κενό» και επικαλείται δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή ότι «ώς το 2015, υπάρχει η δέσμευση,να μειωθεί κατά 150.000 υπαλλήλουςο Δημόσιος Τομέας και εκτιμάμε ότι αυτός ο στόχος θα επιτευχθείπριν από το 2015».