ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής προς το Σάββατο ένα μαλαισιανό επιβατικό αεροσκάφος με 239 επιβαίνοντες, εξαφανίστηκε πάνω από τη Νοτιοανατολική Ασία, λίγη ώρα μετά την απογείωσή του. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ούτε ίχνος από την άτρακτο ενώ δεκάδες πλοία και ελικόπτερα ερευνούν εξονυχιστικά την Θάλασσα της Κίνας.Το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN επιχειρεί να καταγράψει τα δεδομένα που έχουν τώρα στα χέρια τους οι ερευνητές αλλά κι όσα δεν γνωρίζουν σχετικά με μία από τις πιο μυστηριώδεις εξαφανίσεις αεροσκάφους στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.
Το σχέδιο και η εξέλιξη της πτήσης

Τί γνωρίζουμε:
Το Boeing 777-200ER της Malaysia Airlines απογειώθηκε από την Κουάλα Λουμπούρ, πρωτεύουσα της Μαλαισίας, τη νύχτα της Παρασκευής. Είχε προγραμματιστεί να αφιχθεί στο Πεκίνο μετά από περίπου 6 ώρες, ωστόσο μία ώρα μετά την απογείωση οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχασαν την επαφή με το αεροπλάνο την ώρα που αυτό πετούσε πάνω από τη θάλασσα μεταξύ της Μαλαισίας και του Βιετνάμ.

Τί δεν γνωρίζουμε:
Τί έγινε μετά. Οι πιλότοι δεν ανέφεραν κανένα πρόβλημα στον πύργο ελέγχου, ούτε εξέπεμψαν σήμα κινδύνου. Υπάρχουν εικασίες ότι το Boeing έκανε αναστροφή πριν εξαφανιστεί, ωστόσο οι πιλότοι του δεν είχαν δηλώσει αλλαγή στο σχέδιο πτήσης. Επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, που επικαλείται δύο άτομα που γνωρίζουν λεπτομέρειες για τις έρευνες, οι αμερικανικές Αρχές που ερευνούν την εξαφάνιση του αεροσκάφους της Malaysia Airlines εκτιμούν ότι το Boeing ίσως και να παρέμεινε στον αέρα έως και τέσσερις ώρες μέχρι τη στιγμή που έδωσε το τελευταίο του στίγμα. Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι πιθανόν το αεροπλάνο να ταξίδεψε για εκατοντάδες επιπλέον μίλια υπό άγνωστες, ακόμη, συνθήκες.
Επιβαίνοντες: ταυτότητες και προθέσεις

Τί γνωρίζουμε:
Στο αεροσκάφος επέβαιναν 239 άτομα: 227 επιβάτες, από 14 διαφορετικές εθνικότητες, καθώς και 12 μέλη του πληρώματος. Πέντε από τους επιβάτες ήταν ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Τί δεν γνωρίζουμε:
Την πραγματική ταυτότητα μερικών από τους επιβάτες και το κατά πόσο αυτοί έχουν παίξει κάποιο ρόλο στην εξαφάνιση του αεροσκάφους. Αποδεδειγμένα δύο εξ αυτών επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο με κλεμμένα διαβατήρια – ένα ιταλικό και ένα αυστριακό, ενώ τέσσερις επιβάτες που είχαν αρχικά δηλωθεί δεν προσήλθαν ποτέ να επιβιβαστούν.
Κλεμμένα διαβατήρια, κενά στην ασφάλεια

Τί γνωρίζουμε:
Και τα δύο κλεμμένα διαβατήρια είχαν δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες τους ως απολεσθέντα στην Ταϊλάνδη: το Αυστριακό το 2013 και το Ιταλικό το 2012. Η Ιντερπόλ ισχυρίζεται πως τα κλεμμένα διαβατήρια ήταν καταχωρημένα στη βάση δεδομένων της. Όμως, δεν είχαν ελεγχθεί ποτέ από τη στιγμή, που καταχωρήθηκαν, μέχρι την αναχώρηση του μοιραίου αεροσκάφους. Το γεγονός ότι τα άτομα αυτά ήταν σε θέση να επιβιβαστούν σε διεθνή πτήση με κλεμμένα διαβατήρια, προκαλεί «μεγάλη ανησυχία» στην Ιντερπόλ.
Τί δεν γνωρίζουμε:
Εάν τα κλεμμένα διαβατήρια είχαν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν. Η Ιντερπόλ λέει ότι «δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει σε πόσες άλλες περιπτώσεις αεροπορικών ή επίγειων συνόρων πέρασαν τα συγκεκριμένα κλεμμένα διαβατήρια».
Ερευνες στα τυφλά
Τί γνωρίζουμε:
Δεκάδες αεροπλάνα και πλοία από 10 χώρες ερευνούν εξονυχιστικά μια μεγάλη περιοχή της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, κοντά στο σημείο όπου το αεροπλάνο καταγράφηκε για τελευταία φορά από τα ραντάρ. Το μόνο στοιχείο που βρέθηκε είναι μία πετρελαιοκηλίδα στην επιφάνεια του Κόλπου της Ταϊλάνδης, χωρίς καμία άλλη ένδειξη που να τη συνδέει με πτώση αεροσκάφους.Επίσης, ένας δορυφόρος της Κίνας που εξετάζει τη μυστηριώδη εξαφάνιση του Boeing, έφερε στην επιφάνεια εικόνες από τρία αντικείμενα που επιπλέουν σε θαλάσσια περιοχή της Νότιας Κίνας.
Τί δεν γνωρίζουμε:
Τίποτα. Ούτε καν αν οι έρευνες επικεντρώνονται στο σωστό μέρος. Οι Αρχές έχουν επεκτείνει τις προσπάθειες αναζήτησης από τη δυτική ακτή της χερσονήσου της Μαλαισίας και βόρεια στη θάλασσα του Άνταμαν, μέρος του Ινδικού Ωκεανού.

Σενάρια και ακριβή αίτια


Τι γνωρίζουμε:
Τίποτα. Και μάλιστα το συγκεκριμένο μοντέλο, το Boeing 777-200, θεωρείται ότι έχει ένα εξαιρετικό ιστορικό ασφαλείας. «Είμαστε προβληματισμένοι: πώς είναι δυνατόν ένα αεροσκάφος να εξαφανιστεί με τον τρόπο αυτό», τονίζει ο Αζχαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν, γενικός διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας.

Τι δεν γνωρίζουμε:
Τα πάντα. Μέχρι να βρεθεί το μαύρο κουτί του αεροσκάφους θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβουμε τι συνέβη.Σύμφωνα με τον αναλυτή εθνικής ασφάλειας του CNN, Πίτερ Μπέργκεν, τρία είναι τα πιθανότερα σενάρια της εξαφάνισης του αεροσκάφους:μηχανική βλάβη, ανθρώπινο λάθος ήτρομοκρατικό χτύπημα.