Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, η ανταγωνιστικότητα και οι πολιτικές για την ενέργεια και το κλίμα θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί στις 20 και 21 Μαρτίου .

Η ατζέντα του Συμβουλίου συζητήθηκε σήμερα Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με την παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, του αρμόδιου Επιτρόπου για τις Οικονομικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν και του Έλληνα υφυπουργού Εξωτερικών και εκπροσώπου της Ελληνικής Προεδρίας κ. Δημήτρη Κούρκουλα.

Ο Πρόεδρος Μπαρόζο είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα λάβει γνώση της προόδου που έχει επιτευχθεί σε σχέση με την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ανέφερε πως η ανταγωνιστικότητα αποτελεί μεγάλο θέμα, ενώ πρόσθεσε ότι η στρατηγική για το 2020 θα βελτιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης για πολλές χώρες.

Για την ανάπτυξη στην ΕΕ των 28 ο κ. Μπαρόζο είπε ότι οι εκτιμήσεις της Επιτροπής αναθεωρήθηκαν στο 1,5% για το 2014 και στο 2% για το 2015. «Η ανάπτυξη είναι πρόκριμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας» ανέφερε.

Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι πρέπει να προωθηθεί η τραπεζική ενοποίηση και να φτάσει σε τελικό στάδιο. Στο σημείο αυτό ανέφερε πως στο χθεσινό Ecofin δεν υπήρξε πρόοδος αναφορικά με την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν συνεργάζεται με την Ευρωβουλή για να υπάρξει αίσια έκβαση, θεωρώντας ότι «υπερέχει το κοινοτικό συμφέρον».

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις κ. Όλι Ρεν είπε ότι η ανάκαμψη στην Ευρώπη κερδίζει έδαφος, ακόμη και στα πιο ευάλωτα κράτη μέλη. Συμπλήρωσε δε ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πρόοδο στην ΕΕ, αν και άνιση και η οποία χρήζει ενίσχυσης σε τομείς όπως η απασχόληση. «Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε όλα τα κράτη μέλη, όχι μόνο οικονομικές, αλλά μεταρρυθμίσεις σε βασικά θέματα όπως η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Κούρκουλας είπε ότι η ελληνική προεδρία φιλοδοξεί να εγκριθεί ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών επί των ημερών της.