Στη σύνθεση ενός ανανεωτικού ευρωψηφοδελτίου θα στοχεύσουν οι προσπάθειες της «Ελιάς – Δημοκρατική Παράταξη» τις επόμενες ημέρες και φυσικά όλοι αναμένουν τις πρώτες δημοσκοπικές μετρήσεις του νέου σχήματος, για να δουν τι απήχηση έχει στην κοινωνία.

Παράλληλα, η πρωτοβουλία των «58» συνεχίζει τις εκδηλώσεις της. Την Πέμπτη το απόγευμα μιλά στο δημαρχειακό μέγαρο Γαλατσίου ο κ. Ι. Βούλγαρης. Όμως η αναστάτωση και η γκρίνια που υπάρχει στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ υπονομεύει εκ των πραγμάτων την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του χώρου. Το σαββατοκύριακο έστειλαν μηνύματα αποστασιοποίησης από την Ελιά οι «παπανδρεϊκοί». Τη Δευτέρα απάντησε το υπόλοιπο ΠαΣοΚ.

«Οι μάχες κρίνονται από τους παρόντες και όχι από τους απόντες. Είναι κάτι το οποίο το έχει αποδείξει η ζωή και η Ιστορία», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος στη Δημόσια Τηλέοραση, χαρακτηρίζοντας «σεβαστή» την ανακοίνωση του κ. Γ. Παπανδρέου. «Θεωρώ πως όλοι οι πρόεδροι, – και σε κανέναν από αυτούς και από εμάς δεν ανήκει το ΠαΣοΚ και η Δημοκρατική Παράταξη, ανήκει σε όλους τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν και είναι εδώ στα δύσκολα –θεωρώ, λοιπόν, ότι στις κρίσιμες αυτές στιγμές πρέπει να δίνουν το παρών και να έχουν τη διαφωνία τους. Αυτή είναι η άποψή μου και νομίζω ότι τα στελέχη της Δημοκρατικής Παράταξης δεν είναι χαρούμενα που σε αυτή την προσπάθεια έλειπε ο Γιώργος Παπανδρέου».

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος πρόσθεσε με νόημα: «Είμαι σίγουρος ότι δεν υποκρύπτει οτιδήποτε άλλο αυτή η απουσία και θα δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη των ευρωεκλογών».

Τη δική του κατηγοριοποίηση για τους απόντες της συνδιάσκεψης έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Π. Κουκουλόπουλος, στον Real FM. «Έλειπαν κατ’ αρχάς αυτοί που εμπνεύστηκαν το «λεφτά υπάρχουν». Έλειπαν αυτοί που προκάλεσαν λέγοντας ότι «»‘ολοι μαζί τα φάγαμε». Και έλειπε επίσης και η μοιραία ομάδα που πήρε την καταστροφική για την παράταξη απόφαση, να πάμε μόνοι μας στο μνημόνιο και ν’ αφήσουμε το σημερινό Πρωθυπουργό να παριστάνει τον ανέμελο και αδιάφορο προτείνοντας συνταγές που δεν υπήρχαν».

Το πάρθιο βέλος του όμως το φύλαξε για τον κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη, ο οποίος δεν παρέστη στο ΣΕΦ και έγραψε σχετικό άρθρο στα ΝΕΑ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα ανασυγκροτηθεί «μόνο με μια προοδευτική Αριστερά, μια μαζική δημοκρατική παράταξη όπου το ΠαΣοΚ οφείλει να πρωτοστατήσει» και όχι να αυτοκαταδικάζεται.

Πολλοί παρατήρησαν ότι ο υπουργός Μεταφορών δεν αποσαφήνισε τους πραγματικούς λόγους της διαφωνίας του με την Ελιά, και ο κ. Κουκουλόπουλος αυτό επιχείρησε να δείξει λέγοντας: «Μπορεί να διάβαζε το μνημόνιο ο κ. Χρυσοχοϊδης, δεν ξέρω γιατί δεν ήρθε. Έχει κενά, μπορεί να διάβαζε το μνημόνιο, δεν ξέρω τι έκανε το Σαββατοκύριακο. Εντάξει, δικαίωμά του να μην έρθει, δικαίωμα και δικό μας να κρίνουμε ο καθένας. Η πόρτα είναι ανοιχτή και μπορούν όλοι να έρθουν».

Όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την μήνι του κ. Χρυσοχοίδη. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ, άσκησε κριτική και στον κ. Κ. Σκανδαλίδη, όχι γι ατη φράση «το ΠαΣοΚ όπως το ξέραμε πέθανε» αλλά επειδή «είπε ότι είναι καθεστωτικό κόμμα. Έκανε είκοσι χρόνια υπουργός, αν αισθάνεται ότι είναι καθεστώς ας κάνει την αυτοκριτική του. Εμένα πιο πολύ αυτό μ’ ενόχλησε απ’ αυτά που είπε ο κ. Σκανδαλίδης και με αυτό διαφωνώ και σας το λέω με παρρησία δημόσια. Άκου λέει είναι καθεστωτικό κόμμα».

Η Ελλάδα , είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, μετά το μνημόνιο είναι μια άλλη κοινωνία, μια άλλη χώρα και όποιος έχει κάτι να πει γι’ αυτή τη χώρα πρέπει να δηλώσει παρόν γιατί τη Δημοκρατική Παράταξη τη χρειάζεται η χώρα. Και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα το χρειάζεται η Ευρώπη.

Πρέπει να δώσουμε επειγόντως απαντήσεις στους νέους ανθρώπους. Όποιος έχει κάτι να πει λοιπόν, η πόρτα είναι ανοιχτή και η παράταξη είναι ευρύχωρη. Δεν αποκλείεται κανένας ούτε κρατάμε σε κανέναν τίποτα. Από κει και πέρα όμως, όποιος θέλει να ζει με τις αναμνήσεις του και με το μεγαλειώδες έργο που έκανε, ας μείνει με τον εαυτό του, τι να κάνουμε».

Σε ήπιους τόνους κινήθηκε και ο κ. Γ. Πεταλωτής (Βήμα FM). «Νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣοΚ», είπε. «Δεν το θέτει κανείς. Συναισθηματικά μπορούν να τίθενται τέτοιες απόψεις, αλλά αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε σε αυτή την περίπτωση είναι αυτό που κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Και η στάση που κρατάει ο ίδιος και οι βουλευτές του ΠαΣοΚ είναι στήριξη της κυβέρνησης αλλά με τρόπο που κάνει διακριτό το κεντροαριστερό στοιχείο, το δημοκρατικό και προοδευτικό στίγμα που ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές των αναγκαστικών επιλογών μπορεί να υπάρχει».

Σχόλιο κύκλων του Γ. Παπανδρέου

Ο κ. Γιώργος Ελενόπουλος έκανε ένα σχόλιο με αφορμή ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τα ρεπορτάζ περί «πολιτικής σταθερότητας»:

«Η σταθερότητα της Ελλάδας διασφαλίζεται με πολιτικές, επιλογές και αποφάσεις, που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τις ανάγκες της χώρας.

Η ιστορία και γι’ αυτό, είναι αμείλικτη, γιατί αποκαθιστά την αλήθεια. Και λέει, ότι:

Ο Γιώργος Παπανδρέου, έπραξε ό,τι ήταν δυνατόν για να διασφαλίσει την σταθερή πορεία της χώρας, όταν όλοι οι άλλοι -με πρώτους εκείνους που είχαν την ευθύνη γιατί την οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής-, ήταν είτε απόντες, είτε απέναντι και πάντως τότε, μόνον για την σταθερότητα της χώρας δεν ενδιαφέρονταν.

Προέταξε το συμφέρον της χώρας, διασφαλίζοντας την ομαλή της πορεία. Το εθνικό έναντι του προσωπικού συμφέροντος.

Ανέλαβε την ευθύνη, αντί να την μεταβιβάσει με ψευτοδιλήμματα σε άλλους, και προασπίστηκε τη χώρα αντί να την εκθέσει σε κινδύνους, την ώρα μάλιστα, που ήταν ανοιχτές και απαιτούσαν υλοποίηση μείζονες αποφάσεις, όπως αυτή για την μεγαλύτερη διαγραφή χρέους που έγινε ποτέ – και βεβαίως, την ώρα που ουδείς μιλούσε για συνεννόηση, ούτε είχε διάθεση για συναινέσεις, που προφανώς δεν ευνοούσαν τις μικροκομματικές στρατηγικές τους.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, θα μπορούσε, είτε πριν από την υπογραφή του προγράμματος προσαρμογής, είτε το καλοκαίρι του 2011, ακόμη και το φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, χωρίς να υπολογίσει την ζημιά που θα έκανε στην πορεία της χώρας. Τότε που αντιμέτώπιζε την δημαγωγία και τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης που κορυφωνόταν, μαζί και τα ΜΜΕ που μιλούσαν για κάθε τι άλλο εκτός από την ανάγκη σταθερότητας στη χώρα.
Θα μπορούσε να το πράξει, αν σκεφτόταν την προσωπική του πορεία.

Δεν το έπραξε. Δεν εξέθεσε τη χώρα στον κίνδυνο μιας χρεοκοπίας.

Η σταθερότητα όπως και τότε, έτσι και σήμερα, μετά και από τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων, απαιτεί απαντήσεις στα πραγματικά διακυβεύματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα, ο Ελληνικός λαός.

Ακόμη και αυτό το δήθεν δίλημμα «μνημόνιο – αντιμνημόνιο» σε λίγο θα αποτελεί παρελθόν.

Όχι όμως και η οριστική σωτηρία της χώρας που είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εκ βάθρων αλλαγή της. Γιατί το πραγματικό δίλημμα αυτό ήταν. Εάν θα χρεοκοπούσε ή όχι η χώρα.

Η σταθερότητα σήμερα διασφαλίζεται κάθε μέρα, από την αποφασιστικότητά μας να κατανοήσουμε τις πραγματικές αιτίες της κρίσης.
Το γιατί φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού.
Και τη συλλογική μας βούληση να δώσουμε τις πρέπουσες απαντήσεις σε αυτά τα διακυβεύματα. Ωστε να μην γυρίσουμε πίσω.

Όχι με δήθεν διλήμματα, που μόνον τον Γιώργο Παπανδρέου δεν αφορούν.

Αλλά με πολιτικές και επιλογές που εμβαθύνουν τη δημοκρατία, με δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και μεγάλες αλλαγές που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, βάζουν τέλος στα κακώς κείμενα και το πελατεικό κράτος, ρίχνουν φως στις σκοτεινές διαδρομές που διαμορφώνουν οι πελατειακές σχέσεις με τα πάσης φύσεως συμφέροντα και κατεστημένα. Με πολιτικές που εμπεδώνουν την ευνομία, την κοινωνική συνοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη, κράτος δικαίου και επιτρέπουν την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και του πλούτου της χώρας, ώστε να μην βρεθούμε ποτέ πια όμηροι, εξαρτημένοι από δανειστές και ξένες δυνάμεις. Έτσι ώστε, να διασφαλίζουμε δουλειές και όχι δουλείες.

Όλα αυτά δηλαδή, που επιχείρησε μεσούσης της κρίσης να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη, προτάσσοντας το εθνικό, απέναντι στο παραταξιακό ή προσωπικό συμφέρον».