Μειώσεις στα τιμολόγια βιομηχανίας αποφάσισε η συνέλευση της ΔΕΗ

Με απόφαση του υπουργείου οικονομικών ως βασικού μετόχου της ΔΕΗ, εγκρίθηκε πριν από λίγο κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της εταιρείας η παροχή κλιμακωτών εκπτώσεων στα τιμολόγια του ρεύματος για τις βιομηχανίες με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.

Με απόφαση του υπουργείου οικονομικών ως βασικού μετόχου της ΔΕΗ, εγκρίθηκε πριν από λίγο κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της εταιρείας η παροχή κλιμακωτών εκπτώσεων στα τιμολόγια του ρεύματος για τις βιομηχανίες με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος.
Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση με στόχο τη βιωσιμότητα της βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα που ήδη παραπέει. Πρόσφατα παραδείγματα η διακοπή των εργασιών στη Χαλυβουργική και τη Χαλυβουργία Ελλάδος, λόγω υψηλού ενεργειακού κόστους.
Η συνέλευση είχε βασικό θέμα την τιμολόγηση του Αλουμινίου της Ελλάδος αλλά τα όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του δημοσίου αφορούν το σύνολο των εταιρειών υψηλής τάσης. Μάλιστα, στο σώμα των μετόχων διαβάστηκε και επιστολή του υπουργού οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του βασικού μετόχου πρότεινε την παροχή έκπτωσης 10% σε όλους τους πελάτες υψηλής τάσης.

Επιπλέον αποφασίστηκε έκπτωση όγκου 10% που αφορά πελάτες της ΔΕΗ (όπως το Αλουμίνιον και η ΛΑΡΚΟ) και αφορά κατανάλωση πάνω από 1.000 γιγαβατώρες και πρόσθετη έκπτωση 25% επί του νυχτερινού τιμολογίου που αφορά την χαλυβουργία.

Τα τιμολόγια αυτά θα ισχύσουν το 2014 και 2015 αφού όπως ειπώθηκε πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο λόγω των έκτακτων συνθηκών της ελληνικής οικονομίας.
Τις παραπάνω αποφάσεις καταψήφισαν οι εκπρόσωποι του ταμείου των Εργαζομένων της Επιχείρησης. Ο εκπρόσωπος της ΓΕΝΟΠ στο ΔΣ της ΔΕΗ κ. Νίκος Φωτόπουλος έκανε λόγω για «έγκλημα Στουρνάρα» κατά της επιχείρησης η οποία όπως είπε «θα κληθεί να δίνει τζάμπα ρεύμα στους βιομήχανους καταγράφοντας ζημίες» και ανακοίνωσε την προσφυγή των σωματείων στη δικαιοσύνη. Επίσης, ανέφερε πως σε ορισμένες περιπτώσεις πελατών η έκπτωση θα φθάσει το 40%.
Οι παραπάνω εκπτώσεις θα προστεθούν στις μειώσεις που πέτυχε η κυβέρνηση από τη νέα συμφωνία με τη Gazprom για την παροχή φυσικού αερίου και θα δώσουν μια πραγματική ανάσα σε ότι αφορά το ενεργειακό κόστος των ελληνικών βιομηχανιών. Επίσης, οι εταιρείες αναμένουν την εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας και τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
Σύμφωνα με πληροφόριες, το κόστος της μείωσης των τιμολογίων θα ανέλθει σε 75 εκατ. ευρώ και σε ένα μεγάλο βαθμό εκτιμάται ότι θα αντισταθμιστεί από την αύξηση της κατανάλωσης των ενεργοβόρων μονάδων που έως σήμερα υπολειτουργούσαν. Επίσης, διαψεύδεται ότι θα μετακυλιστεί στα τιμολόγια των νοικοκυριών.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk