Με τις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας να βράζουν μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς, η Κριμαία έχει γίνει θέατρο έντασης:

Ένοπλοι κατέλαβαν το κτίριο της τοπικής Βουλής, χωρίς ακόμη να είναι σαφές για ποιους πρόκειται, ενώ οι αναφορές μιλούν για κατάληψη και στο κτίριο της τοπικής κυβέρνησης.

Η ουκρανική αστυνομία τέθηκε σε υψηλό συναγερμό ενώπιον της κατάληψης του Κοινοβουλίου στην Κριμαία, όπως ανέφερε το υπουργείου Εσωτερικών, ενώ το Κίεβο τους έδωσε εντολή να προστατεύσουν του πολίτες με κάθε τρόπο. Επίσης προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε κίνηση ρώσικών σκαφών από την ναυτική βάση της Κριμαίας θα θεωρηθεί επιθετική ενέργεια και θα αντιμετωπιστεί αναλόγως.

Ο πρωθυπουργός της Κριμαίας κάλεσε να επικρατήσει ηρεμία στην περιοχή, επισημαίνοντας ότι επιθυμεί να «επιλυθεί ειρηνικά η κρίση». «Ζητώ από το λαό να επιδείξει ψυχραιμία, πρέπει να αποφευχθούν οι μαζικές συγκεντρώσεις, διεξάγονται διαπραγματεύσεις, πρέπει όλα να διευθετηθούν ειρηνικά μέσω των διαπραγματεύσεων» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από 15 βουλευτές εισήλθε στο κοινοβούλιο και μπόρεσε να συζητήσει με τα μέλη της ομάδας που το κατέλαβαν νωρίς το πρωί.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε νωρίτερα τον ανώτατο Ρώσο διπλωματικό απεσταλμένο στο Κίεβο για άμεσες διαβουλεύσεις (ο ρώσος πρέσβης έχει ανακληθεί).

Η ουκρανική αστυνομία τέθηκε σε υψηλό συναγερμό ενώπιον της κατάληψης του Κοινοβουλίου στην Κριμαία, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Οι αναφορές μιλούν για περίπου 60 ενόπλους που εισέβαλαν στα δύο κτίρια, χωρίς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Οι πρώτες αναφορές εμφανίζουν πιθανότερο το ενδεχόμενο να πρόκειται για φιλορώσους διαδηλωτές. Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή για να «αποτραπούν εξτρεμιστικές ενέργειες».

Ανταποκριτής του Reuters ανέφερε ότι στα δύο κτίρια κυματίζει η ρωσική σημαία. Σύμφωνα με το Associated Press, οι ένοπλοι φορούσαν μαύρες και πορτοκαλί κορδέλες (σύμβολο της νίκης της Ρωσίας στο Δεύτερο Παγκόσμιο) και ανέβασαν πανό που έγραφε «η Κριμαία είναι Ρωσία».

Παράλληλα, στο ίδιο το Κίεβο διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους με ουκρανικές σημαίες, σε «πανηγυρικές βόλτες» τανκς με την ουκρανική σημαία στο κέντρο της πόλης.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία», λέγοντας πως η κατάληψη των κυβερνητικών κτιρίων στην Κριμαία έγινε από «εγκληματίες με στρατιωτικές στολές». Δόθηκε διαταγή να ληφθούν «όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πολιτών», ενώ προειδοποίησε πως κινητικότητα των ρωσικών στρατευμάτων έξω από τη βάση της Σεβαστούπολης θα εκληφθεί ως πράξη επίθεσης.

Σε «ετοιμότητα μάχης» η ρωσική αεροπορία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε νωρίς την Πέμπτη πως «έθεσε σε ετοιμότητα μάχης τα μαχητικά της στα δυτικά σύνορα», όπως μεταδίδει το Interfax. Τα αεροσκάφη έχουν ξεκινήσει περιπολίες, προστίθεται.

Λίγο πέραν των συνόρων, υπενθυμίζεται, η Ρωσίαέχει θέσει σε επιφυλακή δεκάδες χιλιάδες στρατιώτεςστην πιο ισχυρή κίνησή της κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Επισήμως, η Μόσχα αναφέρει ότι η μέχρι πρότινος μη ανακοινωθείσα άσκηση κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δεν σχετίζεται με τις εξελίξεις στη χώρα.

Το πρωί της Πέμπτης, το ρωσικό Interfax ανέφερε ότι ομάδα ενόπλων κατέλαβε στο κτίριο της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης της Κριμαίας στην Συμφερόπολη, πρωτεύουσα της επαρχίας.

Το ρωσικό πρακτορείο επικαλέστηκε την αναφορά τοπικού τατάρου ηγέτη, του Ρεφάτ Τσουμπάροφ, στο διαδίκτυο πως τα κτίρια «καταλήφθηκαν από ενόπλους που δεν φορούν διακριτικά».

«Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα» ήταν η πρώτη αναφορά του Τσουμπάροφ. Οι Τατάροι θεωρούνται ότι πρόσκεινται φιλικότερα στη νέα ηγεσία του Κιέβου παρά στον ανατραπέντα Γιανουκόβιτς.

Το πρωί της Πέμπτης, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε πως θα υπερασπιστεί «σθεναρά και χωρίς συμβιβασμούς» τα δικαιώματα των «συμπατριωτών της».

«Θα υπερασπιστούμε στη διεθνή αρένα τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας, και θα αντιδράσουμε σθεναρά και χωρίς συμβιβασμούς όταν παραβιάζονται» ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι είναι πηγή ανησυχίας οι «μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων» στην Ουκρανία.

Η περιοχή γύρω από το κοινοβούλιο στη Συμφερόπολη είχε γίνει πεδίο έντασης την προηγούμενη ημέρα, με συγκρούσεις διαδηλωτών και αντιδιαδηλωτών -οι μεν υποστηρικτές της ανατροπής του Γαινουκόβιτς με ουκρανικές σημαίες, οι δε αντιτιθέμενοι στη «συμμορία του Κιέβου» με ρωσικές.

Ανησυχεί η Ευρώπη, ΝΑΤΟ καλεί Ρωσία να «μην κλιμακώσει»

Οι ισορροπίες στην Κριμαία, όπου το κτίριο της τοπικής Βουλής και της περιφερειακής κυβέρνησης έχουν καταληφθεί ενώ οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δίνουν όλο και περισσότερα «σημάδια ετοιμότητας» στα σύνορα, ανησυχούν σοβαρά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. «Το σημαντικότερο είναι να μην διασπαστεί η Ουκρανία» λέει το Βερολίνο, για «πολύ επικίνδυνο παιχνίδι» μιλά η Πολωνία.

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ κάλεσε τη Ρωσία να «μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα κλιμακώσουν την κατάσταση ή θα δημιουργήσουν παρεξηγήσεις», όπως ανέφερε ο γγ του Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη» την κατάληψη από ενόπλους της έδρας της περιφερειακής κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου της Κριμαίας. «Ανησυχώ έντονα για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κριμαία. Η πρωινή πράξη μιας ένοπλης ομάδας είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη» τόνισε ο Ράσμουσεν στη σύνοδο των υπουργών ‘Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ δήλωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να είναι διαφανής σχετικά με τις στρατιωτικές της ασκήσεις κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων, ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αποφύγει να κάνει κινήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν ή «να οδηγήσουν σε λάθος υπολογισμούς αυτή την ευαίσθητη περίοδο».

«Παρακολουθώ στενά τις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων» προειδοποίησε ο Χέιγκελ.

«Αναμένω από τη Ρωσία να είναι διαφανής όσον αφορά τις δραστηριότητες αυτές και την καλώ να μην κάνει κινήσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν ή να οδηγήσουν σε λάθος υπολογισμούς αυτή την ευαίσθητη περίοδο, μια περίοδο μεγάλης έντασης»
υπογράμμισε ο αμερικανός υπουργός.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, από την πλευρά του, ζήτησε «μια πολύ αλληλέγγυα πίεση από τη διεθνή κοινότητα ώστε να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». «Η στάση της Ρωσίας όσον αφορά το θέμα κλειδί της ουκρανικής ακεραιότητας θα είναι ένα τεστ για τις πραγματικές της προθέσεις» πρόσθεσε ο Τουσκ.

Ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ρ.Σικόρσκι χαρακτήρισε τις καταλήψεις στη Συμφερόπολη «δραστικό βήμα». «Προειδοποιώ αυτούς που το έκαναν και αυτούς που τους το επέτρεψαν, έτσι ξεκινούν οι περιφερειακές συγκρούσεις» είπε, λέγοντας πως «είναι πολύ επικίνδυνο παιχνίδι».

Η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν υπογράμμισε την έντονη ανησυχία του Βερολίνου και σημείωσε πως «το πιο σημαντικό είναι να αποφευχθεί διάσπαση της χώρας».

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, επίσης, την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στην Κριμαία, επισημαίνοντας ότι οι στρατιωτικές ρωσικές κινήσεις «δεν βοηθούν» «σε μια στιγμή όπου όλες οι πλευρές (…) θα έπρεπε να εργαστούν για να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Υπογραμμίζοντας ότι «η αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», το Φόρεϊν Όφις κάλεσε «όλες τις πλευρές, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό της Ουκρανίας, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε πράξη ή λόγο που θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω τις εντάσεις ή να επηρεάσουν την ακεραιότητα της Ουκρανίας με οποιονδήποτε τρόπο».