Τα βρέφη πρέπει να καταναλώνουν διαφορετικό ξένο γάλα ανάλογα με το φύλο τους. Αυτό συμβαίνει και με το μητρικό γάλα το οποίο περιέχει διαφορετικά επίπεδα θρεπτικών στοιχείων με βάση τις ανάγκες ανάπτυξης αγοριών και κοριτσιών.

«Αρσενικό» και «θηλυκό» γάλα

Αναλύσεις στο μητρικό γάλα πιθήκων αλλά και ανθρώπων έχουν δείξει ότι τα επίπεδα λιπαρών, πρωτεΐνης, βιταμινών, σακχάρων, μεταλλικών στοιχείων και ορμονών ποικίλλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που μαρτυρούν ότι το μητρικό γάλα που προορίζεται για τα κοριτσάκια είναι σταθερά διαφορετικό από εκείνο που προορίζεται για τα αγοράκια.

Οι διαφορές αυτές έχουν άμεση επίδραση στην ανάπτυξη του παιδιού αλλά και στη συμπεριφορά του – κάτι που μπορεί να επηρεάσει όλη τη μετέπειτα ζωή του. Οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι το μητρικό γάλα είναι «κομμένο και ραμμένο» από τη φύση ώστε να καλύπτει τις διαφορετικές αναπτυξιακές ανάγκες των δύο φύλων.

Τα ευρήματα αυτά έχουν οδηγήσει αρκετούς ειδικούς στο να υποστηρίζουν πως το ξένο γάλα θα πρέπει να βγαίνει σε… γαλάζια και ροζ εκδοχή ώστε να ικανοποιεί τις διαφορετικές ανάγκες αγοριών και κοριτσιών.

«Εχουμε σοβαρούς λόγους να είμαστε σκεπτικοί σχετικά με το ‘ένα βρεφικό γάλα για όλα τα μωρά’» ανέφερε η καθηγήτρια Κέιτι Χάιντ, εξελικτική βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

«Γαλάζιο» γάλα με περισσότερα λιπαρά

Μιλώντας στο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης στο Σικάγο, η δρ Χάιντ περιέγραψε τις μελέτες της σε πιθήκους ρέζους μακάκους οι οποίες έδειξαν πως οι μητέρες παράγουν γάλα με 35% περισσότερα λιπαρά και πρωτεΐνη για τα αρσενικά μωρά τους – μάλιστα το γάλα που παράγουν είναι ακόμη πιο πλούσιο μόλις το αρσενικό βρέφος τους πρωτοέρχεται στον κόσμο.

Όταν όμως οι μητέρες τάιζαν τα θηλυκά μωρά τους, το γάλα τους είχε λιγότερα λιπαρά και περισσότερο ασβέστιο, πιθανότατα για να αναπτυχθεί ταχύτερα ο σκελετός τους. Συνολικά οι μητέρες παρήγαγαν περισσότερο γάλα για τα θηλυκά και έτσι καθόλη τη διάρκεια του θηλασμού τα θηλυκά λάμβαναν την ίδια ποσότητα λιπαρών με τα αρσενικά.

«Η… συνταγή του γάλακτος για τους γιους και τις κόρες φαίνεται να είναι διαφορετική και η διαφορά αυτή μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη ανάλογα με τη φάση της αναπαραγωγικής ζωής της μητέρας» είπε η δρ Χάιντ και προσέθεσε: «Τα αγόρια και τα κορίτσια έχουν διαφορετικές αναπτυξιακές πορείες, έτσι αν δεν λάβουν τα στοιχεία που χρειάζονται, η ανάπτυξή τους δεν είναι η σωστή».

«Στρεσογόνο» γάλα, νευρικά μικρά

Σε μια άλλη μελέτη η δρ Χάιντ και οι συνεργάτες της μέτρησαν τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης στο αίμα μητέρων μακάκων και διερεύνησαν πώς αυτά επιδρούν στη συμπεριφορά των βρεφών τους. Σημειώνεται ότι προηγούμενες μελέτες άλλων ομάδων σε ανθρώπους είχαν δείξει ότι το μητρικό γάλα με υψηλότερες συγκεντρώσεις κορτιζόλης κάνει τα κοριτσάκια πιο ευερέθιστα.

Στη δική της μελέτη η δρ Χάιντ μέτρησε τα επίπεδα κορτιζόλης στο μητρικό γάλα που λάμβαναν 108 πιθηκάκια στην ηλικία του ενός μήνα και ξανά όταν τα μωρά ήταν ηλικίας τριών ή τεσσάρων μηνών. Εντόπισε ορισμένες λεπτές αλλά σημαντικές διαφορές. Τα θηλυκά μωρά ήταν πιο νευρικά όταν η κορτιζόλη ήταν σε υψηλά επίπεδα κατά την πρώτη περίοδο θηλασμού. Τα αρσενικά πάλι είχαν πιο νευρική συμπεριφορά όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης στο μητρικό γάλα αυξάνονταν με την πάροδο του χρόνου.

Όλα αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό, μαρτυρούν ότι οι μητέρες «γεννούν» διαφορετικό γάλα για τα αγοράκια και τα κοριτσάκια τους. Σύμφωνα με την ερευνήτρια, απαιτούνται τώρα πολύ περισσότερες μελέτες προκειμένου να κατανοηθεί σε βάθος γιατί οι μητέρες παράγουν διαφορετικό γάλα για τα αγόρια και τα κορίτσια καθώς και ποια ακριβώς στοιχεία του γάλακτος επιδρούν και με ποιον τρόπο στον αρσενικό και στον θηλυκό οργανισμό.