Ελπίδα για αναγέννηση της μυϊκής μάζας

Ελπίδες αντιμετώπισης της απώλειας της μυϊκής μάζας, που συμβαίνει φυσιολογικά εξαιτίας της γήρανσης, δημιουργούν δύο αμερικανικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην επιθέώρηση «Nature Medicine». Οι ερευνητές κατάφεραν να βελτιώσουν τη μυϊκή απόδοση πειραματόζωων με την χρήση βλαστοκυττάρων.

Ελπίδες αντιμετώπισης της απώλειας της μυϊκής μάζας, που συμβαίνει φυσιολογικά εξαιτίας της γήρανσης, δημιουργούν δύο αμερικανικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στην επιθέώρηση «Nature Medicine». Οι ερευνητές κατάφεραν να βελτιώσουν τη μυϊκή απόδοση πειραματόζωων με την χρήση βλαστοκυττάρων.

Όπως είναι γνωστό, ο άνθρωπος όσο μεγαλώνει τείνει να χάνει μυϊκή μάζα με αποτελέσμα την εκδήλωση σαρκοπενίας. Τα ηλικιωμένα άτομα σε περίπτωση τραυματισμού, αναρρώνουν με πολύ πιο αργούς ρυθμούς συγκριτικά με άτομα νεαρής ηλικίας. Αυτό συμβαίνει διότι, τα μυϊκά βλαστικά κύτταρα με το πέρασμα του χρόνου χάνουν σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά τους να δημιουργούν νέους μυϊκούς ιστούς, με αποτέλεσμα είτε τη σταδιακή απώλεια μυϊκής μάζας, είτε τη μειωμένη ικανότητα των ηλικιωμένων να αποκαθιστούν το πρόβλημα ύστερα από κάποιον μυϊκό τραυματισμό.

Η απώλεια μυϊκής μάζας αρχίζει στην ηλικία περίπου των 40 ετών στον άνθρωπο, ενώ η σαρκοπενία μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρή μυϊκή συρρίκνωση. Επίσης, διάφορες νόσοι από τη μυϊκή δυστροφία έως την πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση, επιδρούν αρνητικά στη μυϊκή κατάσταση του ασθενούς.

Τα νέα ευρήματα

Οι δύο νέες μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μικροβιολογίας – Ανοσολογίας, δρ Έλεν Μπλάου, και από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής τον καθηγητή Βιολογίας, δρ Μπράντλεϊ Όλγουιν, έδειξαν ότι τα δύο τρίτα περίπου των μυϊκών βλαστοκυττάρων καθίστανται δυσλειτουργικά με το πέρασμα του χρόνου.

Οι ερευνητές για πρώτη φορά ανακάλυψαν μια βιολογική διαδικασία μέσω της οποίας είναι δυνατό τα ηλικιωμένα μυϊκά βλαστικά κύτταρα να ανανεωθούν και να λειτουργούν πλέον όπως τα νεότερα μυϊκά κύτταρα. Η νέα μέθοδος ωθεί κυρίως τα λειτουργικά βλαστoκύτταρα στους γερασμένους ή τραυματισμένους μυς να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται και να ανανεώνονται με ταχύ ρυθμό.

Οι επιστήμονες αφαίρεσαν βλαστικά κύτταρα από ηλικιωμένα πειραματόζωα και τα υπέβαλαν σε ειδική «θεραπεία ανανέωσης» στο εργαστήριο επί μια εβδομάδα, στη διάρκεια της οποίας ο αριθμός των κυττάρων αυξήθηκε έως και κατά 60 φορές. Η παρέμβαση έγινε με ειδικές ουσίες που, είτε αναστέλλουν τη δράση της κινάσης p38 MAP, είτε ενισχύουν τη δράση της πρωτεϊνης FGFR-1.

Στη συνέχεια, εμφύτευσαν τα ανανεωμένα βλαστοκύτταρα ξανά στα ποντίκια και διαπίστωσαν ότι σε μεγάλο βαθμό υπήρξε αποκατάσταση των μυών. Δύο μήνες μετά τη μεταμόσχευση των βλαστικών κυττάρων, οι μύες των ηλικιωμένων ή τραυματισμένων ποντικιών εμφάνιζαν δυνάμεις ισοδύναμες με εκείνες των νεαρών και υγιών πειραματόζωων.

«Ανακαλύψαμε πια έναν νέο θεραπευτικό στόχο, που κάποια μέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους ασθενείς να αποκαταστήσουν τις μυϊκές βλάβες τους», εξηγεί η δρ Μπλάου.

Επόμενος στόχος των επιστημόνων είναι να συνεχιστούν οι έρευνες για να διαπιστωθεί αν η ίδια τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία και στους ανθρώπους. «Αν μπορέσουμε να απομονώσουμε μυϊκά βλαστικά κύτταρα ενός ηλικιωμένου, τα εκθέσουμε σε εργαστηριακή καλλιέργεια στις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να τα αναζωογονήσουμε και μετά τα επαναφέρουμε στο σημείο του μυϊκού τραυματισμού ή της μυϊκής ατροφίας, πιθανώς θα καταφέρουμε να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια τα κύτταρα ενός ανθρώπου για να βοηθήσουμε στην ανάκαμμψη των μυών του από κάποιο τραύμα ή από την τοπική μυϊκή ατροφία και αδυναμία λόγω σπασμένων οστών. Αυτή η βλαστοκυτταρική θεραπεία πραγματικά θα ανοίξει το δρόμο για την αποκατάσταση των μυών στους ηλικιωμένους ιδίως σε περίπτωση τραυματισμού», σημειώνει η ερευνήτρια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk