Το λούνα παρκ του μέλλοντος, με κεντρικό θέμα τα ρομπότ, κατασκευάζεται στην περιοχή Ιντσεον, στη Νότια Κορέα. Το φουτουριστικό πάρκο θα διαθέτει μεταξύ άλλων τρενάκια του λούνα παρκ, πάρκο νερού με ρομποτικά ψάρια, διαδραστικές αίθουσες σινεμά, συνεδριακό κέντρο και ειδικά διαμορφωμένους χώρους παρουσιάσεων, καταστήματα, κλαμπ, ένα ερευνητικό κέντρο για την ανάπτυξη ρομπότ νέας γενιάς, μια σχολή ρομποτικής και εξειδικευμένες εκθέσεις γύρω από προηγμένα ρομποτικά συστήματα.
Οπως υποστηρίζει το μπλογκ του τηλεοπτικού σταθμού Discovery, το λούνα παρκ του μέλλοντος αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το 2016, ενώ το κόστος του πρόκειται να αγγίξει τα 625 εκατ. δολάρια, που μεταφράζονται σε περίπου 462 εκατ. ευρώ.
Το Robot Land, όπως θα ονομάζεται, θα αποτελεί το πρώτο υβριδικό πάρκο του είδους και συνδυάζοντας την έρευνα με την ψυχαγωγία θα υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες τόσο σε επισκέπτες όσο και σε ερευνητές.
Μια «χώρα» γεμάτη ρομπότ


Μπαίνοντας στο πάρκο, συνολικής έκτασης 1.260.000 τ.μ., ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει το άγαλμα-«σήμα κατατεθέν» του πάρκου, με τη μορφή ενός γιγάντιου Transformer και ύψος που θα φτάνει τα 111 μ. Μία από τις βασικές ατραξιόν του Robot Land θα είναι το «υδρόβιο» roller coaster, το οποίο, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, πέρα από τις θεαματικές λούπες, θα πραγματοποιεί και «υποβρύχιες βουτιές». Οι επιβαίνοντες δεν θα βρέχονται, ωστόσο σε συγκεκριμένα σημεία το roller coaster θα μοιάζει να βουτάει στο νερό τεχνητών λιμνών και αλλού θα βγαίνει και πάλι υπέργεια. Και όλα αυτά σε ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Σε κεντρικό σημείο του πάρκου θα βρίσκεται μια γιγάντια ρόδα, κατασκευασμένη από υπερμεγέθη γρανάζια, η οποία θα προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να θαυμάζουν τη θέα του πάρκου αλλά και της γύρω περιοχής από ψηλά. Περιμετρικά του πάρκου θα βρίσκεται μια υπερυψωμένη σιδηροδρομική γραμμή η οποία θα επιτρέπει τις εύκολες μετακινήσεις εντός των εκτάσεών του.
Στο πλαίσιο των εκθέσεων, πέρα από πρότυπα ρομποτικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από εταιρείες-κολοσσούς του χώρου, όπως π.χ. οι Toyota, Honda και Sony, δεν αποκλείεται να φιλοξενηθούν και συλλογές βασισμένες σε δημοφιλείς κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές (π.χ., «Star Wars», «Transformers», «Astro Boy» κ.ά.).
«Πρόκειται για ένα ρομποτικό πολιτισμικό κέντρο το οποίο συνδυάζει εκθεσιακούς χώρους και ερευνητικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις με την ψυχαγωγία» αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του πάρκου (www.robotland.or.kr).
Το πρότζεκτ φημολογείται ότι εμπεριέχει και την κατασκευή της πρώτης ρομποτικής πόλης. Αν και σε πρώτη φάση η ολοκλήρωση των εργασιών υπολογίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2016, κάποια βιομηχανικά σημεία του φαίνεται ότι θα πάρουν παράταση ως το 2018, κυρίως λόγω καθυστέρησης κυβερνητικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης.
Εντός του χώρου του πάρκου αναμένεται ακόμη να κατασκευαστούν ξενοδοχειακές μονάδες, υπερπολυτελή διαμερίσματα και εμπορικά κέντρα, τα οποία ωστόσο έχουν δρομολογηθεί για αργότερα.
Η Νότια Κορέα εμφανίζεται ιδιαίτερα δυνατή στον τομέα της ρομποτικής, με έντονη δραστηριοποίηση στην κατασκευή επίπεδων οθονών, αυτοκινήτων, ημιαγωγών ηλεκτρονικών υπολογιστών και στη ναυπηγική. Η δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου συνεπώς θα μπορούσε να ενισχύσει την ενημέρωση του κοινού γύρω από καινοτόμες ιδέες και νέες τεχνολογίες ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τον… ρομποτικό τουρισμό.

Δημοσιεύτηκε στο helios plus στις 6 Φεβρουαρίου 2014

HeliosPlus