ΕΕ: Ιδια δικαιώματα αποκτούν ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια

Τα παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια και τα ομόφυλα ζευγάρια που συνδέονται με σύμφωνα πολιτικής ένωσης πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, αποφάνθηκε την Πέμπτη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η άρνηση να αναγνωριστούν τα ίδια δικαιώματα σε ζευγάρια που έχουν ενωθεί με το σύμφωνο συμβίωσης και σε παντρεμένα ζευγάρια αποτελεί «άμεση διακριτική μεταχείριση βασισμένη στο σεξουαλικό προσανατολισμό» υπογραμμίζει το δικαστήριο.

Τα παντρεμένα ετερόφυλα ζευγάρια και τα ομόφυλα ζευγάρια που συνδέονται με σύμφωνα πολιτικής ένωσης πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα, αποφάνθηκε την Πέμπτη το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η άρνηση να αναγνωριστούν τα ίδια δικαιώματα σε ζευγάρια που έχουν ενωθεί με το σύμφωνο και στα παντρεμένα ζευγάρια αποτελεί «άμεση διακριτική μεταχείριση βασισμένη στο σεξουαλικό προσανατολισμό» υπογραμμίζει το δικαστήριο στην απόφασή του, υπενθυμίζοντας ότι αυτός ο τύπος διάκρισης απαγορεύεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο στις σχέσεις εργασίας.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε κληθεί να αποφανθεί για την περίπτωση ενός γάλλου μισθωτού, ο οποίος είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον σύντροφό του και στον οποίο ο εργοδότης του είχε αρνηθεί να χορηγήσει τα ίδια πλεονεκτήματα που προβλέπονται σε περίπτωση γάμου μεταξύ άνδρα και γυναίκας, δηλαδή τις ειδικές ημέρες άδειας και ένα επίδομα στο μισθό.

Το γεγονός ότι το σύμφωνο πολιτικής ένωσης δεν προορίζεται αποκλειστικά για τα ομόφυλα ζευγάρια, «δεν αλλάζει τη φύση της διακριτικής μεταχείρισης» έναντι των ζευγαριών αυτών, αναφέρει το δικαστήριο στη απόφασή του, επισημαίνοντας πως την εποχή της εξεταζόμενης υπόθεσης, το 2007, τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν μπορούσαν νομίμως να συνάψουν γάμο στη Γαλλία.

Ο γάμος μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου εγκρίθηκε δια νόμου στη Γαλλία το Μάιο του 2013.

Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk