• Αναζήτηση
 • στη μπούκα

  Ενας άνδρας. Μια γυναίκα. Μια σχέση. Ενας έρωτας. Ενας γάμος. Η άνοδος και η πτώση...

  ***
  Ενας άνδρας. Μια γυναίκα. Μια σχέση. Ενας έρωτας. Ενας γάμος. Η άνοδος και η πτώση…
  ***
  Μετά τον Εντουαρντ Αλμπι και τη «Βιρτζίνια Γουλφ…», που ολοκληρώνει τον κύκλο των παραστάσεών της στις αρχές του 2014, ο Δάνης Κατρανίδης στο Πόλη Θέατρο της πλατείας Βικτωρίας, χωρίς τη Μίρκα Παπακωνσταντίνου αυτή τη φορά, μπαίνει σε μια καινούργια θεατρική πραγματικότητα.
  ***
  Συνεχίζοντας μια (άτυπη) αναζήτηση στις ανάγκες και τα θέλω, έτσι όπως εκφράζονται μέσα από τις διαπροσωπικές σχέσεις, επέλεξε τις «Σκηνές από έναν γάμο» του Ινγκμαρ Μπέργκμαν: μια ιστορία για τον γάμο και το τέλος του έρωτα.
  ***
  Η παράσταση θα ανέβει στα μέσα του προσεχούς Ιανουαρίου σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου και πάντα ευφάνταστου Ενκε Φεζολάρι. Εχοντας στο πλάι του την Παναγιώτα Βλαντή – Μαριάννα, ο Δάνης Κατρανίδης, που υπογράφει και τη μετάφραση, θα ερμηνεύσει τον Γιόχαν – οι δυο τους στη φωτογραφία. Τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει αναλάβει η Αλεξία Θεοδωράκη.
  ***
  Ταινία-oρόσημο και τηλεοπτική σειρά σε σενάριο και σκηνοθεσία του σουηδού δημιουργού, οι «Σκηνές από έναν γάμο» έκλεισαν τέσσερις δεκαετίας ζωής. Ο ανώδυνος γάμος δίνει τη θέση του στο επώδυνο διαζύγιο και στη συνέχεια η ανεμελιά αντικαθίσταται από την αυτογνωσία, ενώ όλες οι φάσεις παραμένουν βαθιά χρωματισμένες με αισθήματα και συναισθήματα.
  ***
  Στη μεγάλη οθόνη, στην ταινία του ’73, το ζευγάρι ερμήνευσαν οι αγαπημένοι ηθοποιοί του Μπέργκμαν, Ερλαντ Γιόζεφσον και Λιβ Ούλμαν. Το 2003, με την ταινία του «Σαραμπάντα», ο Μπέργκμαν παρουσίασε τη ζωή τους έπειτα από πολλά χρόνια…
  ***
  Με την ιστορία τους να εξελίσσεται μέσα στους τέσσερις τοίχους της οικίας τους, οι «Σκηνές από έναν γάμο» έγιναν θεατρικό – πέρασαν και στο σανίδι.
  ***
  Προ διετίας (άνοιξη 2011) η ταινία ανέβηκε σε μια ιδιαίτερη θεατρική μεταφορά από τον Ιβο βαν Χόβε και το θέατρο Τονίλγκρουπ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ το 2005 η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και ο Μηνάς Χατζησάββας μοιράστηκαν τους ρόλους στην παράσταση που σκηνοθέτησε η Νικαίτη Κοντούρη στο Προσκήνιο.  
  ***
  Μαζί με τις «Σκηνές» θα συνεχίσει ο «Αέρας», σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, ενώ από τις 23 Νοεμβρίου αναμένεται μια ακόμα πρεμιέρα: θα ξεκινήσει η εφηβική σκηνή με το έργο «Φρανκ και Φέρντιναντ» του Σάμουελ Ανταμσον.
  ***
  Τελικά το εφηβικό θέατρο όλο και εξαπλώνεται. Και ας μην είναι εύκολο το εφηβικό κοινό. Γιατί εν αντιθέσει με τα παιδιά, ο έφηβος πρέπει να θέλει να πάει στο θέατρο και να μοιραστεί την εμπειρία με τους φίλους του…  
  ***
  Σαν να μην έφερε γούρι η νέα διεύθυνση της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου: οι σπουδαστές κάλεσαν τον Κώστα Γεωργουσόπουλο για να του εκφράσουν παράπονα για καθηγητή-συγγραφέα…
  ***
  Κι εκείνος δεσμεύθηκε να το ψάξει…

  ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

  Γνώμες