Ενα «έξυπνο» δόντι, ικανό να παρακολουθεί τη διατροφή και την υγεία του κατόχου του, ανέπτυξαν ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν.
Εξοπλισμένο με έναν μικροσκοπικό αισθητήρα κίνησης και σε συνδυασμό με ένα ειδικά σχεδιασμένο λογισμικό, το hi-tech δόντι θα μπορούσε να βοηθήσει γιατρούς και διατροφολόγους στην παρακολούθηση των ασθενών τους. Στο πλαίσιο των δοκιμών τους οι ειδικοί τοποθέτησαν τον αισθητήρα στα δόντια οκτώ εθελοντών, ενώ μικρά καλώδια μετέφεραν δεδομένα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Οι εθελοντές κλήθηκαν να βήξουν για μισό λεπτό και στη συνέχεια να πιουν ένα μπουκαλάκι νερό, να μασήσουν τσίχλα και να διαβάσουν μια ιστορία δυνατά.
Με ακρίβεια της τάξεως του 94%, το ηλεκτρονικό δόντι αναγνώρισε επιτυχώς τις κινήσεις της γνάθου, «διαβάζοντας» την πράξη που εκτελούνταν κάθε φορά.
Τέλος, οι ειδικοί ανέπτυξαν ένα τεχνητό δόντι, με ενσωματωμένο αισθητήρα, το οποίο ο ασθενής θα αφαιρεί κατά τη διάρκεια της νύχτας για τον καθαρισμό και την επαναφόρτισή του. Στόχος τους τώρα είναι η ασύρματη σύνδεση του έξυπνου δοντιού με ηλεκτρονικό υπολογιστή ή smartphones.
«Στην καθημερινότητα, χρησιμοποιούμε το στόμα μας σε ένα σωρό λειτουργίες, από τη διατροφή ως την ομιλία, την αναπνοή και το κάπνισμα. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «παράθυρο» στην υγεία μας» αναφέρουν οι επιστήμονες.
«Χτίστε» την εφαρμογή σας!
Η δημιουργία ενός app μπορεί να είναι τόσο εύκολη όσο το χτίσιμο ενός πύργου με Lego. Αυτό υποστηρίζει η ολλανδική εταιρεία AppMachine, η οποία επιτρέπει σε οποιονδήποτε να χτίσει την προσωπική του εφαρμογή (για Android και iOS) στα αγγλικά και μάλιστα χωρίς γνώσεις προγραμματισμού.
Η έξυπνη ιδέα προσφέρει στον χρήστη έναν βασικό «σκελετό» και τον καθοδηγεί σε μια σειρά από βήματα που έχουν τη μορφή τούβλων Lego. Ο ίδιος μπορεί να διαμορφώσει την εφαρμογή του όπως αυτός νομίζει, να προσθέσει όσα «τουβλάκια» –δηλαδή δυνατότητες –επιθυμεί, φωτογραφικό υλικό, προσωπικά στοιχεία κτλ. Μπορεί επίσης να συνδέσει την εφαρμογή του με τα social media για άμεση ανταπόκριση των επισκεπτών.
Η «αρχιτεκτονική» του app χωρίζεται σε τρία στάδια: εκείνα του σχεδιασμού, της δοκιμής και της δημοσίευσης. Μορφή και δυνατότητες «κλείνονται» σε τρία πακέτα (gorgeous, designer, developer), με κλιμακωτή αύξηση ως προς την τιμή τους, ανάμεσα από τα οποία ο χρήστης μπορεί να επιλέξει. Ο ίδιος καλείται να πληρώσει στο τέλος, εφόσον έχει φτάσει στο σημείο της δημοσίευσης της εφαρμογής του. Για περισσότερες πληροφορίες: www.appmachine.com
Smartwatch για το αυτοκίνητο
Ονομάζεται Nismo και αποτελεί το smartwatch της Nissan, που όπως υποστηρίζει η εταιρεία, δεν θα συνδέεται με smartphones ή ταμπλέτες αλλά με το… αυτοκίνητο!
Στόχος της Nissan είναι να προσφέρει στους κατόχους των οχημάτων της τη δυνατότητα να λαμβάνουν στον καρπό τους πληροφορίες γύρω από την απόδοση του αυτοκινήτου τους. Στοιχεία όπως η κατανάλωση και η μέση ταχύτητα του οχήματος, όπως επίσης και το πόσο «μαλακά» φρενάρει ή επιταχύνει ο οδηγός, στέλνονται κατευθείαν στο Nismo. Ακόμη, με τη βοήθεια ενός εξωτερικού αισθητήρα, παρακολουθεί τον καρδιακό παλμό του οδηγού.
Το smartwatch για τους λάτρεις της ασφάλτου αποκαλύφθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φραγκφούρτης (12-22 Σεπτεμβρίου), στη Γερμανία. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει δημοσιοποιήσει τα εμπορικά της σχέδια γύρω από το γκάτζετ χειρός. Τιμή και κυκλοφορία παραμένουν, για την ώρα, μυστήριο.
ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Ενα «φυτώριο» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ως τον Δεκέμβριο ετοιμάζουν οι επιστήμονες της NASA. Στόχος τους είναι η δημιουργία μιας καλλιέργειας, ικανής να αποδώσει αρκετή ποσότητα αγαθών για την κάλυψη των αναγκών των αστροναυτών.
Ακόμη, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι εν λόγω διαστημικές καλλιέργειες θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποφόρτιση του στρες των αστροναυτών κατά τη διάρκεια των αποστολών. Το project VEGGIE (Vegetable Production System), όπως ονομάζεται, έχει ως στόχο την καλλιέργεια έξι μαρουλιών υπό το φως κόκκινων φωτοδιόδων (LED) σε ειδικά σχεδιασμένα «μαξιλαράκια» από κέβλαρ, γεμισμένα με ένα υλικό, παρόμοιο με την άμμο της γάτας.
Επειτα από εκτεταμένες δοκιμές, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έλλειψη βαρύτητας δεν θα προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ