Μια λιπαρή, άμορφη μάζα μήκους 25 εκατοστών ενθουσιάζει τους θαλάσσιους βιολόγους σε μια πρωτότυπη νέα μελέτη. Είναι το κερί από το αφτί μιας γαλάζιας φάλαινας, το οποίο αποκαλύπτει σε ποιους ρύπους είχε εκτεθεί το κήτος σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ο χρωματισμός

Προηγούμενες μελέτες είδαν δείξει ότι το κερί από τα αφτιά των φαλαινών αποτελείται από στρώματα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ημερολόγιο ταξιδιού, καθώς αλλάζει στη διάρκεια των μεταναστεύσεων. Όταν η τροφή είναι άφθονη, το κερί που παράγεται είναι πιο λιπαρό και ανοιχτόχρωμο. Αντίθετα, στη διάρκεια της νηστείας που ακολουθούν τα κήτη στις μεταναστεύσεις τους, η μάζα του κεριού καλύπτεται από ένα σκούρο στρώμα.

Φαίνεται όμως ότι το έκκριμα περιέχει πολύ περισσότερες πληροφορίες. Στην τελευταία έρευνα, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS», αμερικανοί ερευνητές εξετάζουν το κερί που αφαιρέθηκε από μια νεαρή γαλάζια φάλαινα που σκοτώθηκε σε σύγκρουση με σκάφος το 2007 έξω από τις ακτές της Καλιφόρνια.

Οι χημικές αναλύσεις αποκάλυψαν την παρουσία μιας σειράς τοξικών ρύπων όπως το εντομοκτόνο DDT και διάφορα επιβραδυντικά καύσης. Τα επίπεδα ήταν μέγιστα στον πρώτο χρόνο ζωής του ζώου, πιθανότατα επειδή θήλαζε.Οι αναλύσεις αποκάλυψαν όμως και στοιχεία για τη ζωή της άτυχης γαλάζιας φάλαινας -το κερί περιείχε ίχνη ορμονών, οι οποίες δεν συσσωρεύονται σε άλλα σημεία του σώματος. Τα επίπεδα τεστοστερόνης κορυφώθηκαν όταν το θηλαστικό ήταν δέκα ετών και έφτανε τη σεξουαλική ωριμότητα.
Η κορτιζόλη, η βασική ορμόνη του στρες, συνέχιζε να ανεβαίνει σε όλη τη διάρκεια ζωής της φάλαινας, ίσως επειδή η ενήλικη ζωή είναι πιο δύσκολη και στρεσογόνος.