Ενας θείος από την Αμερική, οι πρωτοποριακές ιδέες μάρκετινγκ όπως μόνο δυόμισι ώρες λειτουργίας καθημερινά και οι τιμές χονδρικής είναι οι βασικοί λόγοι για τις ουρές που σχηματίζονται έξω από τα καταστήματα Nanou Donuts, ο αριθμός των οποίων, παρά την κρίση, έχει αυξηθεί στα 100 μέσα σε έναν χρόνο. Και αυτή η ανάπτυξη του δικτύου γίνεται με τρόπο που ακόμη και στις σημερινές δύσκολες εποχές θα χαρακτηριζόταν ανορθόδοξος: ο κ. Ι. Νανούρης, ιδρυτής της εταιρείας, δίνει franchise τα καταστήματα μόνο σε ανέργους χωρίς τίμημα. Αποτέλεσμα είναι να έχει δημιουργηθεί μια λίστα από 850 υποψηφίους μέσα σε λίγους μήνες. Σύντομα εκτιμάται ότι θα ανοίξουν άλλα 50 σε όλη την Ελλάδα, ενώ τα σχέδια του επιχειρηματία για τη διατήρηση της επιτυχίας των καταστημάτων του περιλαμβάνουν νέα προϊόντα και καινούργιες πρωτότυπες ιδέες προώθησης.
Κέρδη 3.000 ευρώ τον μήνα
Η ανάπτυξη της αλυσίδας καταστημάτων Nanou Donuts μέσω franchise ξεκίνησε πέρυσι τον Αύγουστο λόγω κρίσης, όπως αναφέρει ο κ. Νανούρης, καθώς άνεργοι συγγενείς και φίλοι τού ζητούσαν ενασχόληση. Μέσα σε λίγους μήνες οι επιτυχημένες πωλήσεις των καταστημάτων, με καθαρά κέρδη περί τα 3.000 ευρώ μηνιαίως μόνο σε δυόμισι ώρες λειτουργίας την ημέρα, αλλά και η απόγνωση για δουλειά, προσθέτει ο ίδιος, οδήγησαν περισσότερους από 800 ανθρώπους στην πόρτα του πρατηρίου του για τη διεκδίκηση ενός καταστήματος. Τελικά, συνεχίζει, «έκανα κλήρωση και σε τρεις μήνες από τώρα θα αριθμούνται 150 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ δεν πρόκειται να δώσω άλλα franchise αφού η αγορά δεν αντέχει άλλα. Η διαφορά με άλλους δικαιοδόχους είναι ότι δίνω το σήμα δωρεάν σε ανθρώπους με ανάγκη, αρκεί να αγοράζουν τα προϊόντα από τα δικά μου εργαστήρια, να ακολουθούν την ποιότητα και τις προδιαγραφές μου» σημειώνει ο ίδιος.
Η λογική των δυόμισι μόνο ωρών λειτουργίας είχε αποτέλεσμα και επιτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς ο περιορισμός δημιουργεί ουρά και η αναμονή είναι μια καλή και δωρεάν διαφήμιση για το προϊόν, το οποίο βέβαια έχει καλά και ποιοτικά υλικά, γεγονός που κάνει τη διαφορά. Αλλωστε το μότο του κ. Νανούρη είναι «ό,τι βάλεις θα βγάλεις».
Σήμερα κάθε κατάστημα Nanou Donuts κάνει περίπου κάθε ημέρα 500 ευρώ τζίρο και πουλάει από 50 κιλά μικρά ντόνατ και 600 τεμάχια ατομικά. Η ανάπτυξη δεν ήρθε βέβαια από μόνη της. Ο επιχειρηματίας, με καταγωγή από τη Νάξο, είναι στην αγορά των ντόνατ περισσότερα από 35 χρόνια και την ξέρει, όπως υποστηρίζει ο ίδιος, καλύτερα από τον καθένα στην Ελλάδα.
Η ιστορία ξεκινά πίσω στο 1977, όπου ως σπουδαστής της Σχολής Χημικών Τροφίμων των ΚΑΤΕΕ Αθήνας του ζητήθηκε από έναν θείο που ζούσε στην Αμερική και έβγαζε ντόνατ να του στείλει προδιαγραφές και δείγματα πρώτων υλών των ελληνικών προϊόντων (αλεύρι, μαργαρίνη) για να φτιαχτούν στην Αμερική συνταγές ντόνατ προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα.
Ο θείος από την Αμερική
Ετσι τον επόμενο χρόνο ο θείος έφερε στην Ελλάδα τα Jax donuts, τα πρώτα ντόνατ στην Ελλάδα.Στη συνέχεια, το 1981 ο κ. Νανούρης άνοιξε το δικό του εργαστήριο με ντόνατ στον Γέρακα και ξεκίνησε τη χονδρική σε σχολεία, καταστήματα εστίασης κτλ. Πριν από τρία χρόνια όμως οι γείτονες λόγω της ευχάριστης μυρωδιάς πλησίαζαν τον επιχειρηματία στο εργαστήριο και του ζητούσαν να τους πουλήσει ντόνατ στη λιανική. Ο ίδιος, μη έχοντας χρόνο, τους πρότεινε να έρχονται το απόγευμα από τις 19.00 ως τις 21.30 και έτσι ξεκίνησε η ιδέα λειτουργίας μόνο για δυόμισι ώρες, η οποία λειτούργησε ευεργετικά, καθώς υπάρχουν λίγα έξοδα προσωπικού, ενώ δημιουργείται μεγάλη αναμονή που ισοδυναμεί με διαφήμιση από στόμα σε στόμα. Το καλό προϊόν και οι τιμές χονδρικής έφεραν τον πολύ κόσμο και την επιτυχία, προσθέτει ο ιδρυτής των Nanou Donuts.
Μάλιστα η κρίση έχει ευνοήσει την αλυσίδα, όπως επεσήμανε ο ίδιος, όπως άλλωστε και όλους τους παραγωγούς που απορρίπτουν τους μεσάζοντες. Τα ντόνατ έγιναν ξανά της μόδας από τα Nanou Donuts, σύμφωνα με τον κ. Νανούρη, ενώ εμφανίστηκαν και μιμήσεις, όπως σε κάθε καλό και επιτυχημένο εγχείρημα στην Ελλάδα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ