Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν την πρώτη παγκοσμίως πολύ πιθανή περίπτωση μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο του νέου στελέχους του ιού της γρίπης των πτηνών Η7Ν9, που εμφανίστηκε στην Κίνα.

Πρόκειται για μια 32χρονη γυναίκα που περιποιήθηκε τον άρρωστο από τον ιό πατέρα της. Και οι δύο πέθαναν αργότερα. Ως τώρα υπήρχαν ενδείξεις πως το στέλεχος μεταδίδεται στους ανθρώπους μόνο μετά από άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά.

Δεν είναι δεδομένη η εύκολη μετάδοση μεταξύ ανθρώπων

Όπως μετέδωσε το BBC, οι ερευνητές που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «British Medical Journal», ανέφεραν πως η ανακάλυψη του πρώτου κρούσματος μετάδοσης του στελέχους μεταξύ ανθρώπων δεν σημαίνει ότι το Η7Ν9 έχει κιόλας αναπτύξει την ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μέχρι στιγμής, έχουν αναφερθεί 133 περιστατικά μόλυνσης με το Η7Ν9 στην ανατολική Κίνα, από τα οποία τα 43 ήταν θανατηφόρα.

Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν επισκεφτεί υπαίθριες αγορές πουλερικών ή είχαν έλθει σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά μία ή δύο εβδομάδες προτού αρρωστήσουν.

Εξαιτίας οργανικής ανεπάρκειας

Η 32χρονη Κινέζα είχε μολυνθεί τον Μάρτιο, όταν φρόντιζε τον 60χρονο πατέρα της που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο και ο οποίος είχε επισκεφτεί μια αγορά πουλερικών, όπου προφανώς του μεταδόθηκε ο ιός. Η κόρη του, που δεν είχε έλθει σε επαφή με πουλερικά, αρρώστησε έξι ημέρες μετά την τελευταία επίσκεψη στον πατέρα της. Και οι δύο πέθαναν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς εμφάνισαν οργανική ανεπάρκεια.

Μετέπειτα γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι το στέλεχος που «έπληξε» τόσο τον πατέρα όσο και την κόρη ήταν σχεδόν ταυτόσημο γενετικώς, πράγμα που ενισχύει την πεποίθηση πως το Η7Ν9 μεταδόθηκε στην 32χρονη από τον πατέρα της λόγω της στενής επαφής τους. Όμως σε κανέναν άλλο από τους 43 στενούς συγγενείς και φίλους των δύο ασθενών δεν μεταδόθηκε το στέλεχος, γεγονός που μαρτυρεί πως το Η7Ν9 έχει προς το παρόν περιορισμένη ικανότητα εξάπλωσης.

«Καμπανάκι» προειδοποίησης

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, το εν λόγω κρούσμα πρέπει να λειτουργήσει ως «καμπανάκι» προειδοποίησης, καθώς «δείχνει ότι το νέο στέλεχος έχει τη δυναμική να προκαλέσει πανδημία».

Ο ερευνητής Τζέιμς Ρατζ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου δήλωσε ότι «αν και απέχουμε ακόμα από την επόμενη πανδημία, τα νέα ευρήματα μας υπενθυμίζουν σε πόσο μεγάλη εγρήγορση πρέπει να βρισκόμαστε».