• Αναζήτηση
  • Ντοματόρυζο με τόνο και ξύσμα λεμονιού

    Υλικά για 4 άτομα

    1 φλ. ρύζι για πιλάφι

    1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο όπως στη χωριάτικη

    3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

    1 σφηνάκι κόκκινο ξηρό κρασί

    3-4 ντομάτες, ψιλοκομμένες, ή 1 συσκευασία ντομάτα ψιλοκομμένη

    ½ λίτρο ζωμός (από κύβο ή ψυγείου), ζεστός

    1 πρέζα πάπρικα

    1 πρέζα καγιέν

    ½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

    1 κονσέρβα τόνου, σε νερό, ψιλοκομμένο

    ξύσμα από 1 λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό

    Εκτέλεση

    Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά το κρεμμύδι έως ότου μαλακώσει. Ρίχνουμε το ρύζι και το φέρνουμε 1-2 βόλτες μέχρι να πάρει λίγο λάδι και να γυαλίσει. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις ντομάτες.

    Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο από τον ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς, όπως και στο ριζότο. Μόλις το πιει προσθέτουμε λίγο ακόμα και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να βράσει το ρύζι.

    Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέτουμε τον τόνο, τον μαϊντανό, το ξύσμα, τα ανακατεύουμε ελαφρώς, σβήνουμε το μάτι της κουζίνας, σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το φαγητό για τουλάχιστον 10 λεπτά ώστε να ενωθούν τα αρώματα. Τρώγεται χλιαρό.   

     

    Αφιερώματα