Νέα συνάντηση την Πέμπτη των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου

Τρεισήμισι ώρες μετά την έναρξη των κρίσιμων συνομιλιών τελείωσε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Λίγο μετά τις οκτώ στη σύσκεψη των τριών αρχηγών συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.

Τρεισήμισι ώρες μετά την έναρξη των κρίσιμων συνομιλιών τελείωσε η σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Λίγο μετά τις οκτώ στη σύσκεψη των τριών αρχηγών συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.

Μετά τη συνάντηση σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δήλωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα τελειώσει σε κάθε περίπτωση αύριο Πέμπτη. Η συνάντηση θα αρχίσει μετά την απόφαση της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ

Στο μεταξύ την Πέμπτη στις 5 το απόγευμα θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Πηγές της Ιπποκράτους σημείωναν μετά τη συνάντηση ότι «έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, γι’ αυτό βρισκόμαστε πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης παρά στη ρήξη», τονίζοντας πως ωστόσο «πρέπει να γίνουν κι άλλα βήματα».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης σε δηλώσεις του εμμένει στις θέσεις του για την ΕΡΤ και θέτει θέματα λειτουργίας της κυβέρνησης.

Πριν τη νέα συνάντηση των τριών θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα με την εκτελεστική επιτροπή του κόμματος.

Πριν τη σύσκεψη της Τετάρτης

Πριν την σύσκεψη πλήρες ήταν το αδιέξοδο, σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κυβερνητικής κρίσης, αν και υπήρχαν ψύχραιμα στελέχη και από τις τρεις πλευρές που ελπίζουν σε συμβιβασμό την ύστατη στιγμή.

Η κατάσταση είχε επιδεινωθεί δραματικά το μεσημέρι της Τετάρτης και όλα τα δεδομένα έδειχναν ότι οδεύουμε ολοταχώς προς εκλογική αναμέτρηση ένα μόλις χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές.

Η κατάσταση στα κόμματα της συγκυβέρνησης

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούσε αναστάτωση και ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς εμφανιζόταν ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις εξελίξεις, ενώ όπως μεταδίδουν στενοί του συνεργάτες, είναι πλέον αποφασισμένος για όλα, αλλά και τόσο απαισιόδοξος.
Μάλιστα, ο ίδιος επικοινώνησε, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Βήματος, στις δέκα το βράδυ της Τρίτης, με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο.
Ο κ. Σαμαράς, μετά τη συνάντησή του με την τρόικα, τηλεφώνησε στον κ. Βενιζέλο σε μια ύστατη προσπάθεια να εξευρεθεί λύση, αλλά διαπίστωσε και πάλι αδιέξοδο. Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αναφέρουν ότι έχουν ήδη κατατεθεί τρία εναλλακτικά σενάρια στους κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι όμως τα έχουν απορρίψει, χωρίς πειστικά, όπως λένε, επιχειρήματα.
«Εμείς δεν φέρουμε πλέον καμία ευθύνη, για ότι συμβεί από δω και πέρα. Έχουμε κάνει κάθε δυνατή παραχώρηση» λένε ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, ενώ στο επιτελείο του Πρωθυπουργού έχουν αρχίσει και γίνονται δεύτερες σκέψεις για τις πραγματικές προθέσεις του κ. Βενιζέλου και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, του κ. Φ. Κουβέλη.
Μάλιστα, συνομιλητές του Πρωθυπουργού σημειώνουν, ότι η ΕΡΤ, όπως φαίνεται, είναι το πρόσχημα και υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια το τελευταίο διάστημα, να πληγεί ο κ. Σαμαράς.
Παράλληλα, αναφέρουν ότι το θέμα δεν είναι μόνο η ΕΡΤ, αφού το ΠαΣοΚ και η ΔΗΜΑΡ, ζητάνε να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά όλες τις ΔΕΚΟ.
«Αυτό δεν μπορεί να γίνει» λένε με ένταση υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και διευκρινίζουν ότι τις τελευταίες ημέρες, «παίζονται διάφορα περίεργα παιχνίδια από ορισμένους» που δεν δικαιολογούνται, καθώς μετά από ένα χρόνο επίπονης προσπάθειας άρχισε να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε εγρήγορση βρίσκεται και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας συμμετείχε το απόγευμα στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που διοργανώθηκε έξω από την ΕΡΤ για διαμαρτυρία στο κλείσιμό της από την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα ανέβαλλε όλες τις προσυνεδριακές συνεδριάσεις που ήταν να πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη και καλούσε τον κόσμο του να παρεβρεθεί στη συγκέντρωση στην Αγία Παρασκευή.

Εργαζόμενοι ΕΡΤ: Δεν σταματάμε τον αγώνα

«Δεν σταματάμε τον αγώνα αν δεν ανοίξει όλη η ΕΡΤ ως να μην έκλεισε μια μέρα, χωρίς καμιά απόλυση, χωρίς καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων» διαμηνύουν οι εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι δεν θα δεχθούν εκκαθαριστές και διοικήσεις «που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία», ενώ καταγγέλλουν τη στάση της κυβέρνησης που «αρνείται να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ» και με «πρωτοφανή κυνισμό αγνοεί την ύπαρξή 2.650 εργαζομένων και των οικογενειών τους».

Η ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων την Τετάρτη, αναφέρει:

«Γι’ ακόμα μια ημέρα, όλη κοινή γνώμη στην Ελλάδα και τον κόσμο, έμεινε κατάπληκτη από το ταλέντο της τρικομματικής κυβέρνησης να ισορροπεί στην κόψη του ξυραφιού! Για μια ακόμα φορά ζήσαμε ένα 24ωρο παραπληροφόρησης και παραποίησης της απόφασης του ΣΤΕ.

»Με τη δημοκρατία να έχει καταλυθεί επί 9 ημέρες! Με άρνηση, για πάνω από 50 ώρες, συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ για το άνοιγμα των πομπών της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Με πρωτοφανή κυνισμό να αγνοούν την ύπαρξή 2.650 εργαζομένων και των οικογενειών τους».

«Παίρνουμε δύναμη από τον κόσμο» συνεχίζει η ανακοίνωση «ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τον αγώνα μας, στέλνουμε ηχηρό δημοκρατικό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, περιμένοντας ότι κάποια στιγμή θα υλοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ, εμείς οι εργαζόμενοι σε όλη την ΕΡΤ, παραμένουμε στις επάλξεις υπηρετώντας τη δημοκρατία και την ΕΡΤ. Δεν σταματάμε τον αγώνα αν δεν ανοίξει όλη η ΕΡΤ ως να μην έκλεισε μια μέρα, χωρίς καμιά απόλυση, χωρίς καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων».

«Δεν δεχόμαστε εκκαθαριστές, δεν δεχόμαστε διοικήσεις που ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία» καταλήγουν οι εργαζόμενοι, απευθύνοντας κάλεσμα προς όλους να στηρίξουν τον αγώνα του και διαμηνύοντας ότι θα παραμείνουν για όσο χρειαστεί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ εξακολουθούν να παράγουν εκπομπές, που μεταδίδονται μέσω της EBU, παρόλο που από τις συχνότητες της ΕΤ1, της ΝΕΤ και της ΕΤ3 δεν εκπέμπεται πρόγραμμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk