Η Ιταλία είναι πλέον η τέταρτη ευρωπαϊκή χώρα όπου καταγράφονται κρούσματα του νέου κοροναϊού MERS, συγγενικού με το SARS, για τον οποίο έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 30 θάνατοι σε σύνολο 53 περιστατικών. Προς το παρόν, πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά ελέγχους στα σύνορα ή την έκδοση ταξιδιωτικών οδηγιών.

Δείτε σχετικά: Νέος κορονοϊός απειλεί την ανθρωπότητα

Τα νέα κρούσματα

Το πρώτο από τα τρία κρούσματα στην Ιταλία αφορά έναν 45 χρονο άνδρα που εμφάνισε πυρετό, βήχα και κόπωση επιστρέφοντας από την Ιορδανία, χώρα όπου έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά. Τα δύο άλλα άτομα είναι ένα κοριτσάκι δύο ετών, το οποίο είναι συγγενής του 45χρονου, και ένας συνάδελφός του.

Συνολικά 11 κρούσματα έχουν αναφερθεί σε Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων θανάτων. Σχεδόν όλες οι περιπτώσεις αφορούν άτομα που είχαν επιστρέψει πρόσφατα από χώρες της Μέσης Ανατολής, ωστόσο στην Ιταλία, τη Γαλλία και τη Βρετανία αναφέρθηκαν κρούσματα και σε συγγενείς ή γνωστούς των ταξιδιωτών που επέστρεψαν με τον ιό.

Ο ιός MERS, ή ιός του Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής, ανήκει στην οικογένεια ιών που περιλαμβάνει το SARS και πολλούς ιούς του κοινού κρυολογήματος. Προκαλεί σοβαρή λοίμωξη βαθιά στους πνεύμονες και, λιγότερο συχνά, νεφρική ανεπάρκεια. Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΟΥ υπενθυμίζει πως όσοι επιστρέφουν από χώρες της Μέσης Ανατολής με συμπτώματα «οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού» θα πρέπει να προσέρχεται για εξετάσεις.