Αν ως σήμερα ο όρος «υγιεινή ζωή» συνοδευόταν από τη διατροφή και τη σωματική άσκηση, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα των ειδικών του Πανεπιστημίου της Βέρνης, στην Ελβετία, σε αυτά θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται και η… διαμονή.
Οπως είδαν οι επιστήμονες, μέσα από τα δεδομένα συνολικά 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων πολυκατοικιών (τεσσάρων ή περισσότερων ορόφων) και την ανάλυση 142.390 θανάτων που σημειώθηκαν στην Ελβετία από το 2000 ως το 2008, ο όροφος του διαμερίσματος φάνηκε να παίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων. Και αυτό γιατί το ύψος του διαμερίσματος εμφάνιζε άμεσο συσχετισμό με την ποιότητα του αέρα που εισέπνεαν οι κάτοικοι αλλά και με τη φυσική τους κατάσταση.
Η αποφυγή της χρήσης του ασανσέρ και η επιλογή της σκάλας φάνηκε να βελτιώνει σημαντικά τη φυσική κατάσταση των κατοίκων που διέμεναν στα ψηλά διαμερίσματα ενισχύοντας παράλληλα την υγεία τους.
Οσο πιο ψηλά τόσο πιο υγιεινά


Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι που διέμεναν σε ισόγειο διαμέρισμα αντιμετώπιζαν 40% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με εκείνους που έμεναν στον όγδοο όροφο ή ψηλότερα. Είδαν ακόμη ότι εκείνοι που ζούσαν στο ισόγειο αντιμετώπιζαν κατά 35% τον κίνδυνο του θανάτου λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ η απειλή του θανάτου λόγω καρκίνου του πνεύμονος έφτανε το 22%. Ο μόνος κίνδυνος που, σύμφωνα με τους ερευνητές, φάνηκε να βαρύνει όσους έμεναν σε ψηλότερους ορόφους ήταν εκείνος της αυτοκτονίας. Οι κάτοικοι του ισογείου, από την άλλη πλευρά, είχαν κατά 60% μικρότερες πιθανότητες να αποφασίσουν να αυτοκτονήσουν πηδώντας από ψηλά. Οπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, ο χώρος διαμονής παίζει καθοριστικό παράγοντα στην υγεία των πολιτών. «Υπάρχει γενικότερα η φήμη ότι τα ψηλά κτίρια πλήττουν την υγεία και την ψυχολογία των κατοίκων ως αποτέλεσμα της απομόνωσης που τους προσφέρουν από το κοινωνικό σύνολο» αναφέρουν οι ίδιοι, προσθέτοντας ότι τα ευρήματά τους δεν δείχνουν κάτι τέτοιο.
Την προστατευτική δράση του… ύψους για την υγεία είχαν άλλωστε δείξει και προηγούμενες μελέτες οι οποίες αφορούσαν κυρίως κατοίκους που ζουν σε λόφους. Τα ενδιαφέροντα ευρήματα των Ελβετών παρουσιάζονται στην επιθεώρηση «European Journal of Epidemiology».
Πρόσφατη ισπανική μελέτη, από την άλλη πλευρά, είχε δείξει ότι η χειρότερη επιλογή αν κάποιος έχει αλλεργίες θα είναι να επιλέξει ένα διαμέρισμα στους τελευταίους ορόφους. Αυτό συμβαίνει γιατί, σύμφωνα με τα εν λόγω ευρήματα, η γύρη που απελευθερώνεται από τα φυτά το πρωί «ταξιδεύει» προς τα πάνω όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία για να ξαναπέσει κατά τις βραδινές ώρες. Κάτι τέτοιο, υποστηρίζουν οι ισπανοί ειδικοί, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα σε άτομα που ταλαιπωρούνται από αναπνευστικά προβλήματα λόγω αλλεργιών ή άσθματος.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 27 Μαΐου 2013

HeliosPlus