Στον Πρωθυπουργό το θέμα των χειρόγραφων δηλώσεων των συνταξιούχων

Σημαντικό θέμα έχει ενσκήψει με την υποχρέωση των συνταξιούχων να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2013. Αν και ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής χειρόγραφης δήλωσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις (κινητικά πρόβλημα, ταραγμένης υγεία, πολλοί πτωχοί) και εναπόκειται στην κρίση του εφόρου να αποφασίσει ανά περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να παρακάμψει τη σχετική πρόβλεψη το νόμου.

Σημαντικό θέμα έχει προκύψει με την υποχρέωση των συνταξιούχων να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2013.

Αν και ο νόμος προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής χειρόγραφης δήλωσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις (κινητικά πρόβλημα, ταραγμένης υγεία, πολλοί πτωχοί) και εναπόκειται στην κρίση του εφόρου να αποφασίσει ανά περίπτωση, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να παρακάμψει τη σχετική πρόβλεψη το νόμου.

Συγκεκριμένα, η νομοθεσία ορίζει ότι εάν ο προϊστάμενος της εφορίας διαπιστώσει την αντικειμενική δυσκολία του φορολογούμενου να υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωσή του τότε μπορεί με δική του πρωτοβουλία να δώσει έντυπα Ε1 στον εν λόγω φορολογούμενο γα να υποβάλει τη δήλωση μη ηλεκτρονικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr oι λίγες δηλώσεις που θα παραληφθούν έτσι από τις εφορίες από τους συνταξιούχους θα εκκαθαρισθούν από αυτές με πρόγραμμα που θα τους στείλει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και δεν θα αποσταλούν στην ΓΓΠΣ.

Πρέπει να τονισθεί πως είχε υπάρξει εισήγηση προς τη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ώστε 300.000 δηλώσεις να παραληφθούν από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε έντυπη μορφή. Ωστόσο, το υπουργείο δεν έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση και έτσι συνολικά αναμένεται να υποβληθούν περίπου 3.500 δηλώσεις.

Σημειώνεται πως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων έχει ήδη απευθύνει επιστολές στον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη για το θέμα.

Στις επιστολές αναφέρονται τα προβλήματα που δημιουργούνται για χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι :

-Δεν γνωρίζουν πώς θα συμπληρώσουν τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, αφού δεν τους έχουν σταλεί τα σχετικά έντυπα με τις αλλαγές που έχουν επέλθει.

-Δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής μέσω διαδικτύου.

-Δεν μπορούν λόγω οικονομικών δυσκολιών να προσφύγουν σε λογιστές

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk