Η Γαλλία βρίσκεται πλέον και επισήμως στο κλαμπ των ευρωπαϊκών χωρών της ύφεσης. Με αυτή τη λιτή όσο και πικρή διαπίστωση σχολίασε η μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας «Le Monde» την έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και στελέχη της κυβέρνησής του έσπευσαν να περιορίσουν τη σημασία των στατιστικών κάνοντας λόγο για «τεχνική ύφεση» που έχει κυρίως «συμβολική» αξία.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης εν μέσω εφαρμογής μέτρων λιτότητας δεν είναι ούτε συγκυριακή ούτε πρόσκαιρη. Αλλωστε η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη που διαδίδεται από τους διαδρόμους του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων είναι μια οριακή ανάπτυξη κατά 0,1% για το σύνολο του τρέχοντος έτους. Ακόμη και αυτή η πρόβλεψη θεωρείται πλέον «ουτοπική», αντέτεινε ο «Monde». Το μόνο «παρήγορο» για τους Γάλλους είναι ότι δεν είναι μόνοι σε αυτό το κλαμπ καθώς, με εξαίρεση τη Γερμανία, όλες οι άλλες μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης βρίσκονται επίσης σε ύφεση.
Οι Γάλλοι δεν περίμεναν άλλωστε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών για να αντιληφθούν την ύφεση. Τα στοιχεία μαρτυρούν ότι για πρώτη φορά μετά το 1984 η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών υποχώρησε σε ποσοστό 0,9% κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. Και αυτό ασφαλώς το έχουν δει στο πορτοφόλι τους οι γάλλοι φορολογούμενοι πολύ προτού τους το πουν οι στατιστικολόγοι του Insee.

Υποχωρούν οι επενδύσεις

Τα οικονομικά μεγέθη αντανακλούν απλώς την οικονομική συγκυρία και «το κλίμα που επικρατεί στη χώρα τους τελευταίους μήνες», προσθέτουν γάλλοι οικονομολόγοι. Οι δείκτες παραγωγής βρίσκονται στο μηδέν, η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις υποχωρούν διαρκώς, ενώ σημαντική πτώση καταγράφουν και οι εξαγωγές εν μέσω επέκτασης της ύφεσης στην ευρωζώνη. Το πιο ανησυχητικό στοιχείο μοιάζει να είναι η πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών στην πορεία ανάκαμψης της χώρας στο άμεσο μέλλον, καθώς οι επενδύσεις των μη εισηγμένων επιχειρήσεων υποχώρησαν τους τρεις πρώτους μήνες του έτους κατά 0,8%. «Πρόκειται για ένα δυσάρεστο νέο που σηματοδοτεί ένα σοκ των επιχειρηματιών που θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί» σημειώνει ο αναλυτής της BNP Paribas Πιερ- Ολιβιέ Μπεφί.
Οι οικονομολόγοι της επενδυτικής τράπεζας Natixis προβλέπουν ύφεση κοντά στο -1,2% αν δεν υιοθετηθούν άμεσα «διορθωτικά μέτρα». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση των Βρυξελλών. «Η Γαλλία πρέπει να προτείνει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» δήλωσε από την έδρα της ΕΕ ο πρόεδρός της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Αυτό που ζητεί τώρα ως «αντάλλαγμα» η Κομισιόν από το Παρίσι είναι η επίσπευση των παρεμβάσεων στην αγορά εργασίας στο γνώριμο πνεύμα της «απελευθέρωσης» επαγγελμάτων και της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων μέσω της κατάργησης των «ανελαστικών» ρυθμίσεων.
Ο Ολάντ προσπάθησε την περασμένη Πέμπτη να απαντήσει στις επικρίσεις που δέχεται -καθώς η δημοτικότητά του υποχωρεί διαρκώς –με τη δεύτερη συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του ως ηγέτη «ιδρυτικού κράτους της Ευρωπαϊκής Ενωσης» υπογράμμισε την ανάγκη της ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οράματος μέσω της πολιτικής ενοποίησης των χωρών της Ενωσης. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο 6 δισ. ευρώ για την τόνωση της απασχόλησης των νέων. Πάντως ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε ευχάριστα νέα να πει στους ανέργους, που αγγίζουν πλέον τα 3,3 εκατ. Ο Πιερ Μοσκοβισί παραδέχθηκε ότι η γαλλική οικονομία που πλήττεται από την αποβιομηχάνιση δεν θα είναι σε θέση να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας πριν από το 2015.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ