Με την προσδοκία να επιστρέψει στην Ελλάδα με τέσσερα μετάλλια στις αποσκευές της αναχωρεί, αύριο, Σάββατο για τη Μόσχα η ελληνική ομάδα που θα αγωνισθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής. Παρά την απουσία του Βλάση Μάρα η ελληνική αποστολή διαθέτει στις τάξεις της βαριά όπλα για να κατακτήσει τα ευρωπαϊκά βάθρα.
Στους άνδρες, υποψήφιοι για μετάλλια είναι ο κάτοχος του ευρωπαϊκού τίτλους στις ασκήσεις εδάφους, Λευτέρης Κοσμίδης, ο σπεσιαλίστας των κρίκων Λευτέρης Πετρούνιας, ο οποίος εφέτος κατέκτησε 2 χρυσά μετάλλια σε ισάριθμες συμμετοχές σε παγκόσμια κύπελλα, και ο 6ος Ολυμπιονίκης του δίζυγου, Βασίλης Τσολακίδης, ο οποίος θα διεκδικήσει το τέταρτο μετάλλιό του στο θεσμό. Με ένα πολύ δυνατό πρόγραμμα θα εμφανιστεί στο έδαφος ο Δημήτρης Μαρκούσης, ενώ ο πρωτοεμφανιζόμενος με την Εθνική ανδρών Κώστας Κωνσταντινίδης, θα αγωνιστεί στους κρίκους.
Ο προπονητής της Εθνικής ανδρών, Δημήτρης Ράφτης, τόνισε: «Για τους Τσολακίδη, Πετρούνια και Κοσμίδη, ο στόχος είναι αρχικά η πρόκριση στην οκτάδα του τελικού και κατόπιν η κατάκτηση ενός μεταλλίου. Και οι τρεις τους είναι καλά προετοιμασμένοι και μπορούν να κερδίσουν ακόμα και την πρωτιά στα όργανά τους, παρότι θα έχουν σκληρό ανταγωνισμό. Και οι άλλοι δύο αθλητές μας, όμως, έχουν δυνατότητες για κάτι καλό. Ο Μαρκούσης έχει πρόγραμμα με συντελεστή δυσκολίας 6,40 στο έδαφος και μπορεί να μπει στην προνομιούχο οκτάδα, ενώ ο Κωνσταντινίδης ξεκινά από 6,30 στους κρίκους και είναι επίσης σε καλή κατάσταση. Δεν θα ήταν εντελώς απίθανο να προκρινόταν κι αυτός στον τελικό, εφόσον νικήσει την απειρία του».
Στις γυναίκες το βαρύ πυροβολικό είναι η Βάσω Μιλλούση που θα διεκδικήσει στη δοκό ισορροπίας το μετάλλιο που λείπει από την συλλογή της, έπειτα από τρεις συμμετοχές σε τελικούς. Τη Μιλλούση θα πλαισιώσουν δύο εκπρόσωποι της νέας γενιάς: Η 17χρονη Μυρόπη Χριστοφιλάκη, που συμμετείχε και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012, ενώ η ηλικίας 15 ετών και 4 μηνών Μαρία Σίμου, θα πάρει το «βάπτισμα του πυρός» με την Εθνική γυναικών. Οι «μικρές» της αποστολής θα συμμετάσχουν και στα τέσσερα όργανα του σύνθετου ατομικού.
Σύμφωνα με τον προπονητή της Εθνικής γυναικών κ. Κώστας Χατζηζήσης: «Η Μιλλούση είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έχει τις δυνατότητες για μια μεγάλη διάκριση. Σε καλή φόρμα ήταν και τα δύο κορίτσια που τραυματίστηκαν, η Μητράκου και η Πλυτά, που είχαν ετοιμάσει δυνατά προγράμματα στη δοκό και στους ασύμμετρους ζυγούς αντίστοιχα, αλλά στάθηκαν πολύ άτυχες. Από τις δύο μικρότερες αθλήτριες, τη Χριστοφιλάκη και την Σίμου, περιμένουμε μία θετική παρουσία που θα τις βοηθήσει για το μέλλον».
Η εφετινή διοργάνωση ότι δεν περιλαμβάνει ομαδικά αγωνίσματα, όπως άλλωστε ισχύει από το 2005 για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενόργανης που διεξάγονται κατά τα μονά έτη.
Το πρόγραμμα των αγώνων (σε ώρες Ελλάδας):
Τετάρτη 17 Απριλίου
09:00 – 20:00: Προκριματικός ανδρών
Πέμπτη 18 Απριλίου
09:30 – 19:00: Προκριματικός γυναικών
Παρασκευή 19 Απριλίου
12:00 – 14:45: Τελικός σύνθετου ατομικού ανδρών
16:30 – 18:30: Τελικός σύνθετου ατομικού γυναικών
Σάββατο 20 Απριλίου
12:30 – 16:00: Τελικοί οργάνων, 1ο σκέλος
(ΑΝΔΡΕΣ: Έδαφος, Πλάγιος ίππος, Κρίκοι. ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Άλμα, Ασύμμετροι ζυγοί)
Κυριακή 21 Απριλίου
12:30 – 16:00: Τελικοί οργάνων, 2ο σκέλος
(ΑΝΔΡΕΣ: Άλμα, Δίζυγο, Μονόζυγο. ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Δοκός ισορροπίας, Έδαφος)