Πρωτοφανής πτώση μετεωρίτη προκάλεσε βίαιες εκρήξεις στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας πάνω από τα Ουράλια και περιοχές της κεντρικής Ρωσίας το πρωί της Παρασκευής. Μέχρι και 1.000 τραυματισμούς, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων, προκάλεσε η έκρηξη του μετέωρου. Οι περισσότεροι μικροτραυματισμοί οφείλονται σε τζάμια που έσπασαν. Ζημιές καταγράφηκαν σε έξι πόλεις, κατέρρευσε μέρος της οροφής ενός μικρού εργοαστασίου.

«Σημειώθηκε βροχή μετεωριτών. Ενας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την περιοχή του Τσελιάμπινσκ. Από το ωστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια σε πολλές περιοχές» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Ιρίνα Ρόσιους. Ωστόσο, δεν υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων για το τι συνέβη ακριβώς, καθώς έτερος εκπρόσωπος του υπουργείου ταυτίζονται ανέφερε στο Ιντερφαξ ότι επρόκειτο για έναν μετεωρίτη.

Το ρωσικό RT υποστηρίζει, επικαλούμενο ανώνυμη στρατιωτική πηγή, ότι ο μετεωρίτης επλήγη από τα συστήματα ρωσικής αεράμυνας και έσπασε σε κομμάτια κατά την πτώση του -αναφορά που δεν επιβεβαιώνεται ακόμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ορισμένοι τραυματίες σε σχολείο του Τσελιάμπινσκ ενώ κάτοικοι της περιοχής κάνουν αναφέρουν ότι ένιωσαν το έδαφος να τρέμει, είδαν τζάμια να σπάνε ενώ πανικός δημιουργήθηκε και από τους συναγερμούς των αυτοκινήτων που χτυπούσαν ακατάπαυστα κατα τη διάρκεια της πτώσης.

Ο αστεροειδής που εισήλθε στην ατμόσφαιρα το πρωί της Παρασκευής διαλύθηκε ψηλά στην ατμόσφαιρα πάνω από την κεντρική Ρωσία, ωστόσο ένα θραύσμα του φέρεται να έπεσε σε μια παγωμένη λίμνη της επαρχίας Τσελιαμπίνσκ, όπου άνοιξε μια τρύπα διαμέτρου έξι μέτρων.

Ο κυβερνήτης της περιοχής ανέφερε ότι ο μετεωρίτης έπεσε σε λίμνη ένα χιλιόμετρο μακριά από την πόλη Τσεμπαρκούλ, με πληθυσμό 46.000 ανθρώπων.

Επίσης, μάρτυρες τόσο στο Τσέλιαμπινσκ και στο Σβέρντλοσκ έκαναν αναφορές για «φλεγόμενα αντικείμενα» στον ουρανό τα οποία κατέπεσαν στις πόλεις Γιεκατερίνενμπουργκ και Τάιμεν – μια αραιοκατοικημένη περιοχή περίπου 500 χλμ.

Τα απομεινάρια των αντικειμένων που έπεσαν μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρία στο Reuters, είναι εμφανή στην Γιεκατερίνενμπουργκ η οποία βρίσκεται περίπου 200 χλμ νοτιοανατολικά του Τσελιάμπινσκ.

Επιπλέον, σύμφωνα με αναφορές εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών στο Associated Press, κατέρρευσε οροφή 600 τμ ενός εργοστασίου επεξεργασίας μετάλλου.

Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έχει κινητοποίησει 20.000 υπαλλήλους και τρία αεροσκάφη για να επιθεωρήσουν τις περιοχές, ενώ αναφέρει ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας στην περιοχή παραμένουν σε φυσιολογικά επίπεδα και θα παρακολουθούνται στενά.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ΝASA είχε αναφέρει το πέρασμα του αστεροειδούς 2012 DA14 διαμέτρου 46 μέτρων αρκετά κοντά στη γη, πιο κοντά από κάθε άλλο, τα 15 τελευταία χρόνια που γίνεται η παρακολούθησή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεχνητοί δορυφόροι κινούνται 500 μίλια ψηλότερα ενώ το φεγγάρι είναι 14 φορές πιο μακριά.