Το τιτάνιο έργο της κανονιστικής ανασυγκρότησης 13 βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας σε βάθος 10 μηνών αναλαμβάνει o Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Το έργο θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κομβικής σημασίας για την μεσοπρόθεσμη ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού μοντέλου και την άρση χρόνιων διοικητικών στρεβλώσεων.
Στόχος είναι να καταργηθεί η πολυνομία και οι δυσδιάκριτες συναρμοδιότητες που ενθαρρύνουν αφενός τη διαφθορά στη δημόσια διοίκηση και αφετέρου τα χρόνια παρασιτικά φαινόμενα που τροφοδοτούν την μαύρη οικονομία.
Ο ΟΟΣΑ έχοντας αναλάβει, με διεθνή σύμβαση και έναντι αμοιβής, το έργο σχεδιάζει να έχει 3 έως 4 επίσημες συναντήσεις στην Αθήνα με τους εμπλεκόμενους φορείς πριν από το τέλος του 2013 οπότε θα υποβάλλει στην κυβέρνηση την τελική έκθεση με συγκεκριμένα μέτρα.
Με επιστολή που έστειλε στους κοινωνικούς εταίρους ως επίσημος σύμβουλος της κυβέρνησης σε συνέχεια σχετικής απόφασης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο ΟΟΣΑ κάλεσε τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕ, την ΕΣΕΕ, το ΣΕΤΕ και τη ΓΣΕΕ να καταθέσουν την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου, προτάσεις για τις αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να γίνουν.
Για τις παρεμβάσεις θα χρησιμοποιηθούν διεθνώς παραδεκτές μέθοδοι και εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έρευνα για τον εντοπισμό περιττών διοικητικών επιβαρύνσεων θα εστιάσει στους εξής κρίσιμους τομείς:
– Φορολογικό Δίκαιο (ΦΠΑ)
– Ισολογισμοί – Εταιρικό Δίκαιο
– Εργασιακό Περιβάλλον Εργασιακές Σχέσεις
– Ενέργεια
– Αλιεία
– Ασφάλεια Τροφίμων
– Φαρμακευτική Νομοθεσία
– Δημόσιες Συμβάσεις
– Περιβάλλον
– Γεωργία και γεωργικές επιδοτήσεις
– Τηλεπικοινωνίες
– Τουρισμός
– Στατιστικές