Ηταν μια φορά ένας δήμαρχος καλός, από αυτούς που κανακεύουν τους ψηφοφόρους τους. Οταν λοιπόν του ζήτησε η πολιτεία να βρει χώρο για τη διαχείριση σκουπιδιών, εκείνος δήλωσε ότι τον βρήκε. Αναφέρθηκε σε μια έκταση 50 στρεμμάτων που είχε κάποτε παραχωρήσει μια γαλλική εταιρεία στους κατοίκους της περιοχής. Τον βρήκε τον χώρο, αλλά όχι και τη λύση για την υλοποίηση του έργου. Τα 50 στρέμματα είχαν γίνει πλέον αμπελώνας. Τι να κάνει, να ξεριζώσει τα φυτά; Ενας ευσυνείδητος δήμαρχος δεν ξεριζώνει φυτά.
Ο καλός δήμαρχος υπεισήλθε σε λεπτομέρειες. Η έκταση είχε καταπατηθεί από συμπολίτες του. Οι αμπελώνες ήταν δημόσιος χώρος που έγινε ιδιωτικός με τη νομιμοποιητική φράση «έτσι θέλω». Ο δήμαρχος αυτός, που μεγαλουργεί με τη γενναιοδωρία του, έχει συγκροτημένη πρόταση για τα σκουπίδια: «Αν δεν γίνει αυτό που θέλουμε εμείς, δεν θα γίνει τίποτα». Μη βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα. Η ιστορία αυτή δεν έρχεται από τα βάθη του Τρίτου Κόσμου. Αφορά δήμο δίπλα σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα – τρομάρα μας. Αφορά την ένδοξη Ανατολική Αττική, εκεί που παρανομούν και αρθρώνουν το απόλυτο δικαιολογητικό: «Εμείς είμαστε Αρβανίτες, ωρέ».
Από τα δεδομένα προκύπτει ένα θεμελιώδες ερώτημα: Οσο δεν γίνεται αυτό που θέλουν, τι γίνονται τα σκουπίδια; Μήπως τα τρώνε; Μήπως τα καίνε; Μήπως τα θάβουν ή τα στέλνουν σε άλλους δήμους; Γιατί είπαμε, άμα είναι κάποιος Αρβανίτης δεν είναι ίσα κι όμοια με τους άλλους, πόσω μάλλον με τους Ρομά. Εχει βεβαίως και τα δίκια του ο δήμαρχος. Στις χωματερές της Αττικής έχουν θαφτεί τόνοι ων ουκ έστιν αριθμός σκουπιδιών από την Πελοπόννησο. Οι Αρβανίτες θα ντραπούν, που είναι και κοντοχωριανοί;
Η Ανατολική Αττική έγινε διάσημη για τα σκουπίδια της. Παίρνει το στέμμα του σκουπιδαριού. Εχει βεβαίως υπηκόους παντού στην επικράτεια. Διατρέχουμε την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών. Κορυφαία είδηση οι μάχες Αστυνομίας και κατοίκων στη χωματερή της Φυλής. Και άλλες, αναρίθμητες ειδήσεις για κάδους, από άλλα μέρη. Ο Αλφειός γέμισε σκουπίδια, καθώς ο αντιπεριφερειάρχης νομιμοποίησε χωματερή στις όχθες του ποταμού. Στη Λυκόβρυση λειτουργεί χωματερή για ογκώδη αντικείμενα στον χώρο του μισοτελειωμένου κλειστού γυμναστηρίου. Στη Φήκη Τρικάλων 5 στρέμματα μετατράπηκαν σε χωματερή νεκρών γουρουνιών. Στη χωματερή του Σκοπού στη Ζάκυνθο οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολίσθηση των σκουπιδιών.
Δεν περνά εβδομάδα χωρίς μια τέτοια είδηση που επιβεβαιώνει πόσο ασυνείδητοι είναι οι Ελληνες. Επί δεκαετίες αναλώνονται στον σχεδιασμό χώρων διαχείρισης, ενώ ο πλανήτης έχει μεταβεί σε άλλη φάση, στην αξιοποίηση των απορριμμάτων. Η ανακύκλωση φέρνει χρήμα και προσφέρει ενέργεια. Στη διεθνή ειδησεογραφία το σκουπίδι προκαλεί αισθήματα περηφάνιας και όχι ντροπής. Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM πραγματοποίησε πτήση αεροσκάφους με καύσιμα από τηγανόλαδο. Το λάδι συγκεντρώθηκε σε ειδικούς κάδους από χώρους εστίασης. Κωδικό όνομα: βιοκαύσιμο.
Οι Σουηδοί παράγουν ηλεκτρισμό από τα σκουπίδια τους: η κεντρική μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ουψάλα επαρκεί για το 20% των αναγκών 250.000 νοικοκυριών. Εκεί συμβαίνει το αντίθετο από το ελληνικό φαινόμενο: Ανακυκλώνουν τόσο φανατικά ώστε να μη μένει σκουπίδι για αξιοποίηση. Με την ανακύκλωση αξιοποιείται το 96% των απορριμμάτων οπότε τα λίγα που περισσεύουν, ως μη ανακυκλώσιμα, δεν επαρκούν. Ετσι εισάγουν σκουπίδια από τη Νορβηγία.
Ανήκουν σε κάποια ανώτερη φυλή οι Σκανδιναβοί που έχουν χωματερές πιο καθαρές από τα δικά μας νοσοκομεία; Είναι δυνατόν να υπάρχει φυλή ανώτερη από εκείνη των Αρβανιτών; Αυτό θα το διερευνήσει ένας Δαρβίνος του μέλλοντος, σε μελέτη με θέμα «Πώς οι άνθρωποι εξελίχθηκαν σε πιθήκους». Παρεκτός κι αν διαδοθούν οι βασικές αρχές της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης, ως βασικές αρχές πολιτισμού. Προσώρας, τα οφέλη από την οικιακή διαχείριση των σκουπιδιών κρατιούνται ως επτασφράγιστα μυστικά. Οι δήμαρχοι προτιμούν να πληρώνουν πρόστιμα, προτιμούν να παίζουν το ιδιότυπο παιχνίδι «προσλαμβάνω και απολύω υπαλλήλους καθαριότητας» παρά να ζητήσουν από τους δημότες να πετούν αλλού το χαρτί και αλλού τα αποφάγια.