Για τα μέτρα προστασίας των πολιτών από το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης, αλλά και τον παρβοϊό που έχει προκαλέσει ανησυχίες τις τελευταίες ημέρες μίλησε η Ματίνα Παγώνη.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στο ΕRTnews, συμβούλεψε τις ευπαθείς ομάδες να μην βγαίνουν από το σπίτι όταν οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης είναι υψηλές, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος, ενώ έκανε λόγο για ανθρώπους που έχουν οδηγηθεί στο νοσοκομείο λόγω της σκόνης.

«Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να έχουν μάσκα αν χρειάζεται να κυκλοφορήσουν και αν αναπτύξουν βήχα θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα γιατρό τους, προκειμένου να δώσει οδηγίες για να τροποποιήσουν τη δοσολογία της φαρμακευτικής τους αγωγής. Ίσως να χρειάζεται αυτές τις ημέρες να αλλάξουν λίγο την δοσολογία τους. Και προσοχή δεν ανοίγουμε παράθυρα στο σπίτι» συμπλήρωσε η Ματίνα Παγώνη.

Αναφορικά με τα παιδιά που υποφέρουν από άσθμα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επεσήμανε ότι «τα παιδάκια που είναι στις ευπαθείς ομάδες και έχουνε βρογχικό άσθμα ανήκουν στις ευπαθείς στις ομάδες και θα πρέπει οι μητέρες να μην τα αφήνουν να παίζουν έξω διότι αυτές τις ημέρες επιδεινώνεται η κατάστασή τους».

Ο παρβοϊός και οι ηλικίες που κινδυνεύουν

Η Ματίνα Παγώνη, λόγω των πρόσφατων κρουσμάτων που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, μίλησε επιπλέον για τον παρβοϊό.

«Αυτός ο ιός αφορά και τις μεγάλες ηλικίες αλλά περισσότερο τα παιδιά από 5 έως 15 ετών. Τα συμπτώματα του είναι σαν ένα απλό κρυολόγημα. Ωστόσο εμείς φοβόμαστε τις επιπλοκές του. Ανησυχία δεν πρέπει να υπάρχει, διότι το στέλεχος Β19 του Παρβοϊού το γνωρίζουμε και δεν είναι κάτι καινούργιο ενώ η φαρμακευτική αγωγή είναι ανάλογα της συμπτωματολογίας».

Ακόμα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο εμβόλιο για τον παρβοϊό αλλά ότι μόνη κακή επιπλοκή μπορεί να είναι η μυοκαρδίτιδα. Μια ομάδα που πρέπει να απασχολήσει ο παρβοϊός είναι οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς ο ιός μπορεί να περάσει από τη μητέρα στο έμβρυο. Το μόνο σύμπτωμα που μπορεί να κάνει τον παρβοϊό να ξεχωρίσει από το κοινό κρυολόγημα είναι το κόκκινο εξάνθημα στο μάγουλο. Αυτό είναι και το σημάδι που θα δουν οι γονείς και θα επικοινωνήσουν με τον γιατρό.