Γεννημένος το 1960, ο Ιρανός Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί ο οποίος αγνοείται από το απόγευμα της Κυριακής (19/5) απέκτησε διδακτορικό στη Νομική από το Πανεπιστήμιο Shahid Motahari.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως εισαγγελέας στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και ανήλθε από γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης το 1994 σε ανώτατο δικαστήριο της χώρας μέχρι το 2019.

Τα δύο χρόνια του στο «τιμόνι» της ανώτατης δικαιοσύνης του Ιράν χαρακτηρίστηκαν από την εντεινόμενη καταστολή των διαφωνούντων και τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν.

Ο Ραΐσι έγινε πρόεδρος του Ιράν στις 19 Ιουνίου 2021, αφού κέρδισε τις ιστορικά μη ανταγωνιστικές προεδρικές εκλογές. Πολλοί Ιρανοί με μεταρρυθμίσεις είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν σε εκλογές που θα υπήρχε προκαθορισμένο συμπέρασμα. Η συνολική προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν μόλις 48,8% – η χαμηλότερη από την ίδρυση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν το 1979.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στον Ραΐσι τον Νοέμβριο του 2019, επικαλούμενος τη συμμετοχή του στην «επιτροπή θανάτου» του 1988 ως εισαγγελέας, -σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών- που υποδηλώνει ότι το δικαστικό σώμα του Ιράν ενέκρινε την εκτέλεση τουλάχιστον εννέα παιδιών μεταξύ 2018 και 2019.

Είναι ο πρώτος εκλεγμένος Ιρανός ηγέτης που βρίσκεται υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Τον Ιούνιο του 2021, έτρεξε εναντίον του προκατόχου του, πρώην προέδρου Χασάν Ροχανί, ενός μετριοπαθούς, και κέρδισε 18 εκατομμύρια από τα σχεδόν 29 εκατομμύρια ψηφοδέλτια. Η ορκωμοσία του φάνηκε να σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας, πιο σκληρής εποχής που θα μπορούσε να προαναγγέλλει σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Θεωρείται σκληροπυρηνικός στις θέσεις του έναντι των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα. Το 2016, διορίστηκε στην ηγεσία του ιδρύματος Astan Quds Razavi, μιας φιλανθρωπικής εταιρείας και εταιρείας χαρτοφυλακίων που διαχειρίζεται ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων στο Ιράν και διαδραματίζει σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ρόλο στη χώρα.