Η ισπανική αγορά εργασίας επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας (INE) της χώρας, τα οποία δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.

Η ανεργία ξεπέρασε το 26% για πρώτη φορά στην ιστορία της και ο αριθμός των Ισπανών που αναζητούν εργασία αυξήθηκε σε σχεδόν έξι εκατομμύρια.

Το 2012, 850.500 άτομα έχασαν τη δουλειά τους, το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού μειώθηκε σημαντικά όπως επίσης και η μετανάστευση των νέων που αναζητούν περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες μακριά από την πατρίδα τους.
Η Ισπανία είναι δεύτερη μετά την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή κατάταξη ανεργίας και αυτοί που πλήττονται κυρίως και στις δύο χώρες είναι οι νέοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΝΕ, 60% των νέων κάτω των 25 ετών στην Ισπανία δεν μπορούν να βρουν δουλειά.
Τα ζοφερά στοιχεία για την ανεργία ακολουθούν την είδηση ότι το ΑΕΠ της Ισπανίας μειώθηκε κατά 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η χώρα θα αντιμετωπίσει ακόμα χειρότερη ύφεση το τρέχον έτος σε σχέση με το προηγούμενο.