Η ανοδική πορεία του δημόσιου χρέους της Ιταλίας δεν σταμάτησε ούτε τον Νοέμβριο, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της χώρας έφτασε στα 2,02 τρισ. ευρώ. Εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι αυξήθηκε 6 δισ. σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με την έκθεση της τράπεζας η αύξηση του χρέους τους πρώτους έντεκα μήνες του προηγούμενου έτους αντικατοπτρίζει τις συνολικές οικονομικές ανάγκες της γενικής κυβέρνησης, την αύξηση των δραστηριοτήτων του ιταλικού δημοσίου στην Τράπεζα της Ιταλίας για την ενίσχυση της ρευστότητάς του και την έκδοση ομολόγων χαμηλής απόδοσης.
Επιπλέον σε όλα τα παραπάνω συνέβαλε και η υποστήριξη των κρατών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της κρίσης, συμπεριλαμβανομένου και του μεριδίου της Ιταλίας στα δάνεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και η πληρωμή τον Οκτώβριο των δύο πρώτων δόσεων για το κεφάλαιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Παράλληλα όμως αυξήθηκαν τα φορολογικά έσοδα για τα κρατικά ταμεία κατά 3,3% αλλά και τα γενικά έσοδα του κράτους κατά 3,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.