Το κλειστό του Ελληνικού επέλεξε για έκτη διαδοχική χρονιά η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) ως έδρα του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας μπάσκετ των ανδρών. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα πάρουν θέση στο τζάμπολ της καταληκτικής αναμέτρησης του θεσμού, στις 10 Φεβρουαρίου 2013.
Οι «αιώνιοι» θα είναι επίσης για έκτη σερί φορά αντίπαλοι στον τελικό και ένατη συνολικά στον τελικό του θεσμού. Από τη σεζόν 2007-08, δηλαδή, οι πέντε τελευταίοι τίτλοι του Κυπέλλου των ανδρών ήταν υπόθεση των δύο «αιωνίων» στο Ελληνικό. Τη σεζόν 2006-07 ήταν η τελευταία φορά που ένας εκ των δύο «ισχυρών» δεν έφτασε μέχρι τον τελικό (Παναθηναϊκός-ΑΓΟ Ρεθύμνου 87-48).
Ο πρωταθλητής Ελλάδας Ολυμπιακός, με 9 Κύπελλα στην ιστορία του, απώλεσε πέρυσι το Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό μετά από δύο διαδοχικές κατακτήσεις (2010 & 2011). Ο Παναθηναϊκός είναι πολυνίκης του θεσμού με 13 τρόπαια Κυπέλλου Ελλάδας και κάτοχος του τίτλου. Στην ημιτελική φάση ο Ολυμπιακός απέκλεισε την Καβάλα, ενώ ο Παναθηναϊκός τον ΚΑΟ Δράμας.
Η ΕΟΚ ανακοίνωσε σήμερα την έδρα διεξαγωγής του φετινού τελικού, ενώ ενημέρωσε πως έχει ήδη ζητήσει από την Αστυνομία την πραγματοποίηση σύσκεψης για τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν για την αναμέτρηση.