Ως… Ανταρκτική θέλησαν να παρουσιάσουν επί δεκαετίες την Ελλάδα αγροτικά κυκλώματα, συνεργαζόμενα πλήρως με ορισμένους πολιτικούς για να απομυζούν τον ΕΛΓΑ. Είναι εκπληκτικό αυτό που συνέβαινε και που αποκαλύπτει για πρώτη φορά ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θ. Σαρρής: «Βάφτιζαν το ψάρι κρέας και εμφάνιζαν τη χώρα μας να έχει συνεχώς κακοκαιρία, να πέφτει συνεχώς χαλάζι, να ρίχνει ολόχρονα χιόνι και να πλημμυρίζουν συνεχώς χιλιάδες στρέμματα από τις ισχυρά καιρικά φαινόμενα. Και όλα αυτά για να εισπράττουν εκατομμύρια ευρώ σε “μαϊμού” αγροτικές αποζημιώσεις. Εκαναν, σας λέω, την Ελλάδα Ανταρκτική!» έλεγε ο παραιτηθείς πρόεδρος την περασμένη Τρίτη, όταν πήγε να υποβάλει την παραίτησή του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θ. Σαρρής, για να γίνει περισσότερο πειστισκός, εξήγησε ότι η χώρα μας πληρώνει αποζημιώσεις ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα που σημειώνονται. Ε λοιπόν, πλήρωνε με εύκρατο καιρό κάθε χρόνο περί τα 750 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που ολόκληρη Γαλλία, με το ψυχρό κλίμα που έχει, πληρώνει μόλις 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο!

Ο κ. Σαρρής είναι ο μοναδικός πρόεδρος που πέρασε από τον ΕΛΓΑ και κατάφερε, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να κάνει τον οργανισμό πλεονασματικό από υπερχρεωμένο που τον παρέλαβε το 2009. Για μια περίοδο επτά ετών, από το 2002 ως το 2009, ο οργανισμός χρησιμοποιήθηκε μόνο για κομματικούς και ψηφοθηρικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία. Για επτά ολόκληρα χρόνια ο μοναδικός κανόνας που ίσχυε στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων ήταν η… κατάργηση κάθε κανόνα.
Απομιζούσαν επί χρόνια τον οργανισμό και αυτός ήταν ο λόγος που χρεοκόπησε. Τα πράγματα άλλαξαν άρδην και ξαφνικά, εκεί που ο ΕΛΓΑ ήταν εξοφλημένος οικονομικά, έγινε σε λίγα χρόνια πλεονασματικός. Από τον πρόεδρό του κ. Σαρρή, που κατάφερε να τον κάνει πλεονασματικό, ζητήθηκε από την τρικομματική κυβέρνηση να υποβάλει την παραίτησή του. Τη θέση του αναλαμβάνει ένας κομματικός παράγοντας, ο πρώην γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ και μη εκλεγείς βουλευτής κ. Β. Εξαρχος, από τη Θεσσαλία, εκεί όπου ο ΕΛΓΑ φάνηκε τα τελευταία χρόνια αυστηρός όσον αφορά τις αποζημιώσεις.
Τι είχε συμβεί όμως και «αναστήθηκε» ο υπερχρεωμένος ΕΛΓΑ; Η λύση που δόθηκε στο πρόβλημα ήταν απλή και βασιζόταν κυρίως σε δύο παράγοντες: έξω τα κόμματα από τον ΕΛΓΑ και (κυρίως) τέρμα τα ρουσφέτια. Ετσι το Δημόσιο ανέλαβε το σύνολο των χρεών του οργανισμού, τα οποία άλλωστε οφείλονταν σε δικές του πράξεις και παραλείψεις και ήσαν εγγυημένα από αυτό. Ο ΕΛΓΑ για αντιστάθμισμα ανέλαβε τη δέσμευση να μη δημιουργεί νέα χρέη και δημιούργησε ένα νέο οργανωτικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο θα γινόταν προσαρμογή μισθών, μείωση των προσλήψεων σε τακτικό και έκτακτο προσωπικό και, βεβαίως, μείωση των λειτουργικών δαπανών. Επιπλέον η ηγεσία του ΕΛΓΑ κατήργησε τις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις, απαγόρευσε τον δανεισμό του ΕΛΓΑ με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και άλλαξε τον τρόπο υπολογισμού και είσπραξης της εισφοράς υπέρ του ΕΛΓΑ. Η εισφορά υπέρ του ΕΛΓΑ υπολογίζεται σήμερα με βάση την αξία της αναμενόμενης παραγωγής και καταβάλλεται απευθείας από τον ΕΛΓΑ. «Καρδιά» άλλωστε του νέου συστήματος που καθιερώθηκε είναι πλέον η δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής η οποία υποβάλλεται από τους αγρότες για την καταβολή σε αυτούς των κοινοτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων.
Συνέβαιναν επί χρόνια όμως πράματα και θάματα στον σημαντικότερο ασφαλιστικό αυτόν οργανισμό των αγροτών. Δεν είναι μόνον ότι ορισμένοι δήλωναν εικονικές καιρικές καταστροφές σε συνθήκες… Ανταρκτικής στις αγροτικές εκτάσεις τους για να εισπράξουν (ή να εκβιάσουν) αποζημιώσεις. Ηταν ορισμένοι που δήλωναν γενικώς και «μαϊμού» εκτάσεις!
Πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ μοίρασαν, για παράδειγμα, το 2009 ως αγροτικές αποζημιώσεις. Οπως καταγγέλλει ο κ. Σαρρής, τότε μοίρασαν τα εκατομμύρια ευρώ ακόμη και σε ανθρώπους που δεν είχαν δηλώσει ότι υπέστησαν ζημιές. Υπήρξαν αγρότες που βρήκαν χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό τους χωρίς καν να τα ζητήσουν. Και μετά, όταν αποκαλύφθηκε αυτό, η Κομισιόν μάς ζητούσε να επιστρέψουμε τα χρήματα. Υπήρξε μάλιστα και εισαγγελική παρέμβαση, είναι όμως άγνωστο πού βρίσκεται σήμερα η υπόθεση.
«Το σύστημα ήταν διάτρητο, χωρίς αρχή, χωρίς τέλος και εντελώς αδιαφανές. Αδιαφάνεια υπήρξε και όσον αφορά την πηγή εσόδων του ΕΛΓΑ και όσον αφορά τις δαπάνες του. Δηλαδή το πώς καταβάλλονταν οι αποζημιώσεις στους αγρότες. Ενα μεγάλο μέρος των κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεων οι πολιτικοί ήταν αυτοί που πίεζαν να καταβληθεί. Πολιτικοί άλλωστε εξέδιδαν τις αποφάσεις. Επρεπε τότε όλα να γίνουν γρήγορα και μοίραζαν χρήματα αδιάκριτα» εξηγούσε ο κ. Σαρρής. Το ρουσφέτι δηλαδή πήγαινε σύννεφο.
Εκεί όμως που γινόταν το «έλα να δεις», εκεί που η κατάσταση είχε ξεφύγει παντελώς, ήταν στις προσλήψεις. Το 2009 ο ΕΛΓΑ ενοικίασε ένα κτίριο στην οδό Μεσογείων για να εγκαταστήσει τους εκατοντάδες υπαλλήλους που προσλάμβανε: «Δεν ήξερε πού να τους βάλει, ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, ακόμη και τα ασανσέρ έλεγαν ότι τα χρησιμοποιούσαν μερικοί ως προσωρινά γραφεία» βεβαιώνει.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ