Ανοίγει αύριο Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη η αυλαία του 11ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος κολύμβησης 25άρας πισίνας. Το παρών θα δώσει και η ελληνική κολύμβηση η οποία ήταν απούσα για λόγους οικονομικής δυσπραγίας στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που είχε διεξαχθεί πριν από τρεις εβδομάδες στην πόλη Σαρτρ της Γαλλίας.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν τρεις νέοι και ταλαντούχοι κολυμβητές η Νόρα Δράκου, που θα αγωνιστεί στα 50μ. ελεύθερο και στα 50μ. ύπτιο, ο Ανδρέας Βαζαίος (100μ. και 200μ. πεταλούδα, 100μ. και 200μ. μικτή ατομική) και ο Κριστιάν Γκολομέεβ (50μ. και 100μ. ελεύθερο), ο οποίος πήρε την τελευταία στιγμή την θέση της Κρίστελ Βουρνά, που τραυματίστηκε σε προπόνηση στις ΗΠΑ πριν από λίγες ημέρες. Η απειρία των εκπροσώπων της ελληνικής κολύμβησης δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδων για διάκριση ενώ από την άλλη πλευρά οι έλληνες κολυμβητές δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την 25άρα πισίνα.

Στην Κωνσταντινούπολη θα εμφανισθούν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας κολύμβησης που έλαμψαν το καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου. Μεταξύ άλλων ο Αμερικανός Ράιαν Λόχτε, ο Γάλλος Φλοράν Μανοντού, ο Ούγγρος Ντανιέλ Γκιούρτα, ο Νοτιοαφρικανός Τσαντ Λε Κλος, η Αμερικανίδα Αλισον Σμιτ, η Κινέζα Σιγουέν Γε και η Λιθουανή Ρίτα Μεϊλουτίτε. Ακόμη θα αγωνισθούν οι Μπρίτα Στέφεν και Πολ Μπίντερμαν από τη Γερμανία, η Τζέσικα Χάρντι από τις ΗΠΑ, οι Λάζλο Τσεχ και Κατίνκα Χόζου από την Ουγγαρία, ο Φρεντ Μπουσκέ από τη Γαλλία, η Χάνα Μάιλι από τη Μεγάλη Βρετανία και η Ζίγκε Λιου από την Κίνα.
Οι αγώνες θα διεξαχθούν στη «Σινάν Ερντέμ Αρένα», που κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει την τελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μπάσκετ 2010. Η εγκατάσταση έχει μετατραπεί σε κολυμβητήριο ειδικά για τις ανάγκες της διοργάνωσης. Στις προκριματικές σειρές θα χρησιμοποιούνται και οι δέκα διαθέσιμες διαδρομές, ενώ στους ημιτελικούς και στους τελικούς οκτώ.
Ο θεσμός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος σε 25άρα πισίνα ξεκίνησε το 1993 στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, ενώ το 2000 η 5η κατά σειρά διοργάνωση φιλοξενήθηκε στην Αθήνα. Η Ελλάδα έχει «αγγίξει» δύο φορές το μετάλλιο, αλλά για διαφορετικούς λόγους το έχασε: το 2006 στη Σανγκάη ο Ρωμανός Αλυφαντής τερμάτισε δεύτερος στον τελικό των 100μ. πρόσθιο, αλλά ακυρώθηκε για αντικανονική κολύμβηση, ενώ το 2008 ο Δρυμωνάκος ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στα 400μ. μικτή ατομική, όμως το μετάλλιο του αφαιρέθηκε λίγο καιρό αργότερα, αφότου προέκυψε η υπόθεση ντόπινγκ. Ετσι, οι καλύτερες ελληνικές παρουσίες είναι δύο έβδομες θέσεις, του Δημήτρη Μαγγανά το 1997 (400μ. ελεύθερο) και της Αρτεμης Δάφνη το 2000 (400μ. μικτή ατομική).