Η θεραπευτική αξία της τέχνης είναι γνωστή από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας. Πάνω σ΄ αυτό το πλαίσιο η «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών» του Ιδρύματος Ωνάση συνεργάζεται με την INTERAMERICAN και δημιουργούν από κοινού το πρόγραμμα «Art & Therapy», το οποίο αφορά την δωρεάν παροχή εισιτηρίων για την παρακολούθηση καλλιτεχνικών παραστάσεων και απευθύνεται σε επιλεγμένους μη κυβερνητικούς οργανισμούς φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες και θεραπείας για απεξάρτηση από ουσίες.

«Το πρόγραμμα αυτό έχει ξεκινήσει από τον περασμένο χρόνο μετά από επαφές που είχαμε με φορείς και κοινότητες, οι οποίοι μας ζήταγαν κάποια εισιτήρια για τις παραστάσεις που πραγματοποιούμε. Έτσι αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το πρόγραμμα «Art & Therapy» με την συνεργασία της Interamerican και να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα να έρθουν σ ‘επαφή με τον πολιτισμό» αναφέρει ο κ. Νίκος Αθανασόπουλος, Υπεύθυνος Ανάπτυξης της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.
Τα εισιτήρια, τα οποία θα διανεμηθούν αφορούν τις παραστάσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της φετινής χειμερινής περιόδου (2012-2013) της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Η υλοποίηση αυτής της κοινωνικής πρωτοβουλίας έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013. Οι φετινοί αποδέκτες του «Art & Therapy» είναι άτομα από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Παίδων (ΕΛ.Ε.Π.Α.Π.), την Κίνηση Αδελφών Ατόμων με προβλήματα Ψυχικής Υγείας (ΚΙΝ.Α.Ψ.Υ.), το Σωματείο Φροντίδας Ατόμων με νευρομυικές παθήσεις MDA Hellas, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.Θ.Ε.Α.) και το Σωματείο για την απεξάρτηση «ΘΗΣΕΑΣ».
«Το πρόγραμμα αυτό θα είναι ανοιχτό σε οργανισμούς με έργο και περιεχόμενο δράσης για να συμμετάσχουν και να γίνουν αποδέκτες των παροχών. Εμείς ως εταιρεία θέλουμε να υποστηρίξουμε τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι οποίες είναι περισσότερο ευάλωτες λόγω της οικονομικής κρίσης και απειλούνται άμεσα με απομόνωση και περιθωριοποίηση. Εάν τα άτομα αυτά εντάσσονται σε τέτοιου είδους προγράμματα αισθάνονται καλύτερα και νιώθουν ενεργά μέλη της κοινωνίας. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί απάντηση στη βαθύτερη κρίση τις εποχής μας, που είναι κρίση πολιτισμού» αναφέρει ο κ. Γιάννης Ρούντος, διευθυντής δημοσίων σχέσεων και εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Interamerican.
Στην θεραπεία μέσα από την τέχνη πρεσβεύει και ο κ. Στέλιος Κρασανάκης, ψυχίατρος και δραματοθεραπευτής, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα απεξάρτησης «Θησέας», που εδρεύει στην Καλλιθέα.
«Επισκεπτόμαστε ένα χώρο τέχνης μια φορά την εβδομάδα και γι’ αυτό τον λόγο ζητάγαμε εισιτήρια από το Εθνικό θέατρο, το θέατρο του Νέου Κόσμου, αλλά και από άλλους χώρους. Εμείς προσπαθούμε μέσα από το art therapy, το dance therapy και το drama therapy να βοηθήσουμε τα άτομα που έχουν ανάγκη να κοινωνικοποιηθούν και όχι μόνο. Είναι σημαντικό μέσα από αυτή την πρωτοβουλία να ενεργοποιηθούν κι άλλοι φορείς και να συμβάλλουν σ’ αυτή την προσπάθεια» τονίζει ο κ. Κρασανάκης.