Το βαθύ διχασμό που έχουν προκαλέσει στη ΔΗΜΑΡ οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταιών μηνών αλλά κυρίως, οι κρίσιμες αποφάσεις, με επίκεντρο τις ψηφοφορίες στη Βουλή για το πακέτο μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και τον προϋπολογισμό ανέδειξε η πολιτική αντιπαράθεση κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το βράδυ της Δευτέρας.

Δυο διακριτά ρεύματα έκαναν εμφανή την παρουσία τους, με στελέχη που υπερθεμάτισαν για την στήριξη τόσο των δημοσιονομικών μέτρων όσο και του προϋπολογισμού και με άλλα στελέχη που ζητούσαν την μη ψήφισή
τους.

Ο πρόεδρος τςη ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης επιχείρησε να ισορροπήσει ανάμεσα στις αντικρουόμενες απόψεις, προτείνοντας στο κορυφαίο κομματικό όργανο η επίσημη γραμμή της ΔΗΜΑΡ κατά τις ψηφοφορίες στη Βουλή να είναι «παρών» στο πολυνομοσχέδιο, «ναι» στον προϋπολογισμό. Η εισήγησή του πλειοψήφησε.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τελικά μαζί του τάχθηκαν στελέχη της ΔΗΜΑΡ που διαφωνούσαν, από την αρχή, με την είσοδο του κόμματος στην κυβέρνηση, όπως οι κ.κ. Ανδρ. Νεφελούδης, Β. Ζορκάδης, Χρ. Σταυρόπουλος.

Αποδέχθηκαν την πρόταση για μη ψήφιση του πακέτου των μέτρων (το «παρών» καλύπτει τη θέση τους) και έθεσαν «αστερίσκο» στο σημείο που αφορούσε τον προϋπολογισμό, καλώντας να συγκληθεί εκ νέου η εκτελεστική επιτροπή και η κοινοβουλευτική ομάδα για να εξετάσει το θέμα.

Από την άλλη, ηχηρή ήταν η παρουσία μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής (κ.κ. Σταύρος Λιβαδάς, Γεράσιμος Γεωργάτος, Γιάννης Αντωνίου, Αντώνης Σχετάκης και η κυρία Ντόρα Τσικαρδάνη) που είχαν τοποθετηθεί υπέρ της άποψης να ψηφίσει «ναι» η ΔΗΜΑΡ και για το πακέτο μέτρων και για τον προϋπολογισμό. Αυτή τη θέση στήριξαν και άλλα στελέχη – μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και στελέχη όπως κ.Ν. Μπίστης και η ομάδα γύρω από περιοδικό «Μεταρρύθμιση».

Η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίασή της – κράτησε περισσότερο από 8 ώρες – ενέκρινε αργά το βράδυ της Δευτέρας, την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής που πρότεινε «παρών» στο πολυνομοσχέδιο και θετική ψήφο στον προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, η προταση αυτή συγκέντρωσε 77 ψήφους. Η πρόταση που διατυπώθηκε για «ναι» και στις δύο ψηφοφορίες συγκέντρωσε 26 ψήφους. Υπήρξαν επίσης και 6 λευκά. Συνολικά ψήφισαν 109 μέλη.

Ωστόσο, φαίνεεται να υπάρχει πρόβλημα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ και στη στάση θα κρατήσουν τελικά κατά τις ψηφοφορίες στη Βουλή, οι βουλευτές της. Μέχρι τώρα κατά της ψήφισης έχουν ταχθεί οι κ.κ. Οδ. Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ανάλογους προβληματισμούς έχουν αναπτύξει ο κ. Πανούσης και η κυρία Κατερίνα Μάρκου. Στην αντίθεση κατεύθυνση (υπέρ του «ναι») κινείται ο βουλευτής κ. Γρ. Ψαριανός.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ στην οποία μετείχε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας με εισήγηση του προέδρου του κόμματος κ. Φ. Κουβέλη, που έδωσε το πολιτικό πλαίσιο της θέσης της ΔΗΜΑΡ, η οποία παραμένει αμετακίνητη στην απόφασή της να μην ψηφίσει τις αλλαγές στα εργασιακά. Παράλληλα,
προέταξε ότι η ΔΗΜΑΡ θα συμβάλλει να μην δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια, σημειώνοντας ότι είναι σταθερή η επιλογή της για παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ.

Ο κ. Κουβέλης εγκάλεσε την τρόικα για την επιμονή της στο ζήτημα των εργασιακών ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά πολιτικών δυνάμεων και πολιτικών προσώπων – χωρίς ονομαστική αναφορά – σε «πολιτικές δυνάμεις και πολιτικά πρόσωπα» που επιχειρούν επιχειρούν να πείσουν ότι η αντίρρηση στις ρυθμίσεις είναι «περί όνου σκιάς».

Επεσήμανε ότι η εξαίρεση των εργασιακών δεν θα δημιουργούσε πολιτική κρίση, εφόσον θα ψηφιζόταν το πακέτο μέτρων. Αντιθέτως, όπως είπε, θα έδειχνε την απαίτηση ενός κράτους να μην υποβαθμίσει περαιτέρω τη ζωή των πολιτών και θα έδινε τη δυνατότητα να υπάρχει διαπραγμάτευση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, μπροστά στους λαούς της Ευρώπης.

Οσον αφορά στον προϋπολογισμό, τόνισε, ότι η στάση της ΔΗΜΑΡ συνυπολογίζει τα στοιχεία που εμπεριέχει αλλά και την αναγκαιότητα να υπάρχουν προϋποθέσεις «σταθερής κυβερνητικής διαχείρισης μέσα σε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες». Επιβεβαίωσε την άποψη ότι η ΔΗΜΑΡ σέβεται τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση και «δεν θέλουμε να ρηγματωθεί η κυβέρνηση με ό,τι συνεπάγεται για τον κοινό μας στόχο».

Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ ελήφθη παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που ασκήθηκαν από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευάγγελο Βενιζέλο προς τον Φώτη Κουβέλη μέχρι την τελευταία στιγμή.

Κουβέλης: Αμετακίνητοι για εργασιακά και κυβέρνηση

Στην εισήγησή του, ο Φώτης Κουβέλης κατέστησε σαφές εξ αρχής ότι η θέση της ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά παραμένει αμετακίνητη, όπως και η στήριξη της κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, εξηγώντας τη στάση του, αντέκρουσε την άποψη που θεωρεί ότι τα εργασιακά δεν είναι το μείζον ζήτημα: «Αλήθεια, αν η όλη συζήτηση είναι «περί όνου σκιάς» γιατί δε γίνεται αναστολή της εφαρμογής; Πολύ περισσότερο όταν η ίδια η Κομισιόν διατυπώνει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τη συμβατότητα ορισμένων ρυθμίσεων με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.

«Αυτές οι ρυθμίσεις, που δεν έχουν σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συγκροτούν με την υποστήριξη τμήματος των εργοδοτικών δυνάμεων της χώρας μια επιχείρηση πολιτικής – ιδεολογικής επιβολής ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανταγωνιστικότητας και εργασιακών σχέσεων» σημείωσε στη συνέχεια.

Επανέλαβε, επίσης, ότι η δημοσιονομική εξυγίανση δεν πρόκειται να ωφεληθεί από την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη μείωση των μισθών, αλλά θα φέρει αντιθέτως αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Τόνισε ακόμη: «Η εξαίρεση των εργασιακών δεν θα δημιουργούσε πολιτική κρίση, εφόσον θα ψηφιζόταν το πακέτο μέτρων. Δεν θα έδειχνε ένα κράτος που λέει «δεν πληρώνω» και αθετεί τις υποχρεώσεις του. Θα έδειχνε την απαίτηση ενός κράτους, που αναλαμβάνει να υλοποιήσει ένα πολύ βαρύ πακέτο μέτρων με περικοπές συντάξεων, μισθών και επιδομάτων και ταυτόχρονα δεν δέχεται να υποβαθμίσει περαιτέρω τη ζωή των πολιτών και την προοπτική τους με την αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, με τρόπο που σε αρκετά σημεία παραβιάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

»Θα έδινε τη δυνατότητα να υπάρχει διαπραγμάτευση στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, μπροστά στους λαούς της Ευρώπης. Και εκεί υπάρχουν πάρα πολλοί σύμμαχοι από όλο το πολιτικό φάσμα » σημείωσε.

Η θέση της ΔΗΜΑΡ έναντι του προϋπολογισμού πρέπει να καθοριστεί τελικά και με πολιτικά κριτήρια, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης, και εξήγησε γιατί δεν αναιρεί την επιλογή τους να εξακολουθούν να στηρίζουν την κυβέρνηση για να μη δημιουργηθεί πολιτική αστάθεια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και στο ευρώ και όχι την επιστροφή στην δραχμή.

Επιχείρησε, δε, να στείλει ένα μήνυμα πρός κάθε κατεύθυνση για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση: «Επισημαίνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις – και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό – ότι δεν θα αποδεχθούμε την παρανόηση του χαρακτήρα αυτής της συμμετοχής».

Επέκρινε, επίσης, ο κ. Κουβέλης όσους θεώρησαν ότι όλη η διαπραγμάτευση ήταν προαποφασισμένη κι ένα «θέατρο» για τα μάτια του κόσμου. Ειδικότερα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα πολιτικής συκοφαντίας, όπως είπε, της ΔΗΜΑΡ καθώς προσπαθεί να εμπεδώσει την αντίληψη ότι αφού η Δημοκρατική Αριστερά επιλέγει ένα διαφορετικό από τον δικό του δρόμο παρέμβασης, παύει να είναι δύναμη της Αριστεράς και έχει μετεξελιχθεί σε μνημονιακή – αντιλαϊκή δύναμη.

«Αυτό που κάναμε – η συμμετοχή ενός αριστερού κόμματος στην κυβέρνηση – είναι στάση εθνικής ευθύνης. Και θα πέσουν στο κενό όλες οι προσπάθειες συκοφάντησης αυτής της επιλογής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

Ολόκληρη η εισήγηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη