Οι πολίτες μπορούν να αμφισβητούν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ελήφθη μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να αμφισβητούν τα τεκμήρια διαβίωσης και την αντίστοιχη μείωση του φόρου εισοδήματος.

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία ελήφθη μετά από παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να αμφισβητούν τα τεκμήρια διαβίωσης και την αντίστοιχη μείωση του φόρου εισοδήματος.

Μετά από αναφορές πολιτών, ο Συνήγορος του Πολίτη είχε απευθύνει πόρισμα προς τον υπουργό Οικονομικών με θέμα: «Έλλειψη πληροφόρησης φορολογουμένων αναφορικά με τη δυνατότητα αμφισβήτησης του τεκμηρίου διαβίωσης».
Στο εν λόγω πόρισμα, μεταξύ των άλλων, ο Συνήγορος τόνιζε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταγματικότητα της επιβολής τεκμηρίων διαβίωσης αποτελεί η δυνατότητα αμφισβήτησης τους από τους πολίτες. Επίσης, κατέγραψε την πάγια άρνηση των Δ.Ο.Υ. αφενός να ενημερώνουν τους πολίτες για το δικαίωμα αυτό και αφετέρου να παραλαμβάνουν και να εξετάζουν τις σχετικές αιτήσεις.
Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών, υιοθετώντας την πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Δ.Ο.Υ. της χώρας και τις λοιπές ελεγκτικές υπηρεσίες, στην οποία περιγράφεται η διαδικασία ανταπόδειξης και ανατροπής των τεκμηρίων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και την ευχέρεια στους πολίτες να τα αμφισβητήσουν.
Ειδικότερα, με τις οδηγίες αυτές υπενθυμίζεται η σχετική διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους μετά την υποβολή της δήλωσης του 2012, μαζί με το εκκαθαριστικό και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να αμφισβητήσουν ενώπιον των Δ.Ο.Υ. τα τεκμήρια αντικειμενικών δαπανών.
Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. ελέγχει την ακρίβεια των ισχυρισμών και των αποδεικτικών στοιχείων και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του νόμου, μειώνει ανάλογα την ετήσια αντικειμενική δαπάνη προβαίνοντας σε νέα εκκαθάριση του οφειλόμενου φόρου.
Οι πολίτες που συνήθως αμφισβητούν τα τεκμήρια διαβίωσης εμπίπτουν στις κατηγορίες των στρατευμένων, φυλακισμένων, ανέργων, νοσηλευομένων σε νοσοκομείο, κ.λ.π.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk