Ιταλία: Σάλος από την καταδίκη σεισμολόγων για λάθος προβλέψεις

Σε μια υπόθεση που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας, η οποία ανησυχεί ότι η επιστήμη έχει καθίσει στο εδώλιο, ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε σε εξαετή φυλάκιση έξι επιστήμονες και έναν πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο, με το σκεπτικό ότι απέτυχαν να προειδοποιήσουν το κοινό για το φονικό σεισμό στη Λ’Άκουιλα το 2009

Σε μια υπόθεση που έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις της επιστημονικής κοινότητας, η οποία ανησυχεί ότι η επιστήμη έχει καθίσει στο εδώλιο, ιταλικό δικαστήριο καταδίκασε σε εξαετή φυλάκιση έξι επιστήμονες και έναν πρώην κυβερνητικό αξιωματούχο, με το σκεπτικό ότι απέτυχαν να προειδοποιήσουν το κοινό για το φονικό σεισμό στη Λ’Άκουιλα το 2009.

Οι κατήγοροι υποστήριξαν ότι οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι ανθρωποκτονίας επειδή είχαν εκδώσει μια καθησυχαστική ανακοίνωση μετά την εκδήλωση των πρώτων προσεισμών.

Από την άλλη, η υπεράσπιση τόνισε ότι η σημερινή επιστήμη είναι αδύνατο να προβλέπει τέτοιους σεισμούς.

Το ίδιο εξάλλου επισήμαναν και οι 5.000 επιστήμονες από όλο τον κόσμο που είχαν υπογράψει ανοιχτή επιστολή προς τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους κατηγορούμενους ερευνητές.

Όπως αναφέρουν ιταλικά μέσα, το περιφερειακό δικαστήριο αποφάνθηκε τη Δευτέρα ότι οι επτά είναι ένοχοι επειδή προσέφεραν «ανακριβείς, ελλιπείς και αντιφατικές» πληροφορίες μετά την εκδήλωση των πρώτων δονήσεων.

Ως μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ένας κάτοικος της Λ’Άκουιλα ο οποίος υποστήριξε ότι οι γονείς του θα είχαν εγκαταλείψει την πόλη αν δεν είχαν ακούσει την καθησυχαστική ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για την Πρόβλεψη και την Πρόληψη Μείζονων Κινδύνων, στην οποία εργάζονται οι κατηγορούμενοι.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν οι επτά θα ασκήσουν έφεση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk