Ιβάν Σαββίδης: «Και με τους παίκτες της Μπαρτσελόνα, δεύτερος ο ΠΑΟΚ»

Δύο ώρες κράτησε η πρώτη επίσημη συνέντετυξη Τύπου του νέου μεγαλομετόχου τη ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος υπήρξε χειμαρρώδης. Ο έλληνας ομογενής από τη Ρωσία παρουσιάστηκε αποφασισμένος να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην κορυφή λέγοντας: «Δεν ήρθα για να είμαι δεύτερος», ενώ αναφερθείς στο «σύστημα του ελληνικού ποδοσφαίρου», είπε: «Ξέρω ότι κάποιοι δεν κοιμούνται πλέον. Το σύστημα επιτρέπει να πεθαίνουν όλες οι ομάδες εκτός από μία» και πρόθεσε: «Και όλους τους παίκτες της Μπαρτσελόνα να φέρω θα είμαστε δεύτεροι». Παράλληλα παρέπεμψε τους διαιτητές στην ανάγνωση της βιογραφίας του, ενώ υποστήριξε ότι ήρθε ως δάσκαλος αλλά τελικά ήταν μαθητής μιλώντας για τις διαρροές τοποθετησεών του στον Τύπο.

Δύο ώρες κράτησε η πρώτη επίσημη συνέντετυξη Τύπου του νέου μεγαλομετόχου τη ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος υπήρξε χειμαρρώδης. Ο έλληνας ομογενής από τη Ρωσία παρουσιάστηκε αποφασισμένος να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στην κορυφή λέγοντας: «Δεν ήρθα για να είμαι δεύτερος», ενώ αναφερθείς στο «σύστημα του ελληνικού ποδοσφαίρου», είπε: «Ξέρω ότι κάποιοι δεν κοιμούνται πλέον. Το σύστημα επιτρέπει να πεθαίνουν όλες οι ομάδες εκτός από μία» και πρόθεσε: «Και όλους τους παίκτες της Μπαρτσελόνα να φέρω θα είμαστε δεύτεροι». Παράλληλα παρέπεμψε τους διαιτητές στην ανάγνωση της βιογραφίας του, ενώ υποστήριξε ότι ήρθε ως δάσκαλος αλλά τελικά ήταν μαθητής μιλώντας για τις διαρροές τοποθετησεών του στον Τύπο.

Επίσης, ο κ. Σαββίδης ξεκαθάρισε ότι τα χρέη του ΠΑΟΚ είναι δικά του χρέη και ότι πρώτος του στόχος είναι αυτός. Οπως είπε, τον Δεκέμβριο οι μεταγραφές δεν θα είναι μεγάλες «αλλά θα λειτουργήσουν ως αποκατάσταση τους ασθενούς» (λόγω των πολλών καρτών που δέχεται η ομάδα) και τρίτος του στόχος είναι η ανακατασκευή της Τούμπας. Τέλος παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αυστηρός στα θέματα πειθαρχίας τόσο των οπαδών όσο και του προπονητή και των παικτών του Δικεφάλου.

Εξάλλου, στις 17.00 στο κλειστό της Πυλαίας έχει καλέσεις τους φιλάθλους του Δικέφαλου για ανοιχτό διάλογο.

Αναλυτικά όσα είπε ο κ. Σαββίδης

«Χαίρομαι που είστε εδώ. Δείχνετε μεγάλο ενδιαφέρον για την τύχη του ΠΑΟΚ και παρακολουθείτε τις κινήσεις μας. Εγώ νιώθω χαρούμενος που σε αυτή την πρώτη συνέντευξη Τύπου έχουν έρθει πολλοί άνθρωποι. Αυτό με κάνει ακόμη πιο υποχρεωμένο αλλά και με χαροποιεί. Εγώ θέλω διάλογο, είμαι έτοιμος να απαντήσω σε όποια ερώτηση σας ενδιαφέρει αλλά οι ερωτήσεις σας να είναι απλές, ανθρώπινες και στα πλαίσια της ηθικής του ΠΑΟΚ.

Υπάρχουν κάποια ερωτήματα που ίσως δεν μπορέσουμε να σας απαντήσουμε πλήρως. Ο στόχος μας είναι να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε βάλει και όχι να υποσχεθούμε απλά πράγματα. Θέλω ειλικρινή συζήτηση. Είστε εδώ σήμερα επειδή γιατί αυτή η ΠΑΕ αυτή δεν μπορεί να συγκριθεί με καμιά άλλη σε ότι αφορά το πατριωτικό αίσθημα. Δεν είναι τυχαίο ότι εγώ ξεχώρισα τον ΠΑΟΚ.

Εμείς οι Πόντιοι συνδέουμε την Ελλάδα με αυτή την ομάδα. Εγώ δεν είμαι η εξαίρεση σε αυτή. Εγώ λοιπόν έφτασα στο σημείο να αποφασίσω να ασχοληθώ με τον ΠΑΟΚ γνωρίζοντας ότι είναι μια πρόκληση για μένα. Πιστεύω ότι δε θα απογοητευτεί κανείς φίλος της ομάδας που περιμένει αλλαγές. Ο μεγαλύτερος στόχος που θέτω μπροστά μου: σε καμιά περίπτωση να μην είμαι πιο έξυπνος από τους προκατόχους του ή να ξαναγράψω την ιστορία του ΠΑΟΚ.

Η ιστορία δεν ξαναγράφεται, μελετάται απλά θα προσθέσω επιτυχίες. Είναι μεγάλη τιμή που θα συναντηθώ με τον κόσμο και θα τους πω ότι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Ο κόσμος με την ορμή του και εγώ με αυτά που μπορώ να προσφέρω. Τότε θα πετύχουμε και θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Ελπίζω να σας ικανοποιήσω με τις απαντήσεις μου και να μην φύγει κανείς στεναχωρημένος».

Στη συνέχεια έγιναν ερωτήσεις προς τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ…

Μέσα από γραπτές τοποθετήσεις είπατε ότι επιθυμείτε τον ΠΑΟΚ στην πρώτη θέση. Πως σκέφτεστε να το υλοποιήσετε;

«Δε μπορώ να δώσω απάντηση ακριβώς. Θέλω να είναι ο ΠΑΟΚ νούμερο ένα ομάδα, στο πλαίσιο αυτών που μπορώ να κάνω».

Σε τι επίπεδα είναι η πληροφόρηση σας για το ποδόσφαιρο της χώρας και τι σκέφτεστε να κάνετε για να μην περάσει τα ίδια που πέρασε ο ΠΑΟΚ;

«Πρώτα απ’ όλα ελπίζω σύντομα να μην χρειάζομαι μετάφραση. Μαθαίνω από τα ΜΜΕ αλλά και από τους συνεργάτες μου και προσπαθώ πάντα να είμαι ενήμερος για όλα όσα συμβαίνουν στην χώρα σε ότι αφορά το ποδόσφαιρο. Δεν θέλω να με ρωτάτε για το πώς και τι βλέπω το ποδόσφαιρο. Θα δείτε τι θα κάνω, προς το παρόν δε θέλω να μιλήσω. Ο στόχος μου είναι να είμαι ενήμερος για όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή του ΠΑΟΚ έτσι ώστε να είναι μια ομάδα που θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στην ποδοσφαιρική ζωή της Ελλάδας».

Πότε θα μπορέσει ο ΠΑΟΚ να διεκδικήσει το πρωτάθλημα;

«Είναι δύσκολο να υποθέσω πότε. Θα ήθελα να είναι και φέτος. Αν λέτε εσείς ότι κέρδισε και πήρε την πρώτη θέση, δε θα ήταν σωστό να σκεφτόμαστε, ότι στα επόμενα δύο χρόνια έχουμε πιθανότητες να το κάνουμε. Δε μπορώ να το απορρίψω κιόλας. Ελεγα στον κ. Βρύζα, ότι για μένα δεν υπάρχει ο στόχος της δεύτερης θέσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Ολυμπιακός τα τελευταία 20 χρόνια παίρνει την πρώτη θέση. Δεν είναι στόχος μας η δεύτερη θέση. Αλλά να κάνουμε μία ομάδα που θα παίρνει την πρώτη θέση. Ο ερχομός μου στον ΠΑΟΚ ήταν λίγο καθυστερημένος. Αν είχα έρθει το 2006, σας διαβεβαιώ ότι ο Ολυμπιακός θα είχε άλλη θέση. Θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μία ομάδα έτοιμη. Γιατί εμείς θα πρέπει να διαθέτουμε το επαγγελματικό επίπεδο πρώτης ομάδας, για να έχουμε αποτελέσματα και στο γήπεδο και έξω από αυτό. Για να μπορούμε να λύνουμε και άλλα ζητήματα γύρω από το γήπεδο, όλες αυτές τις δολοπλοκίες».

Γιατί δεν ανέλαβε το 2006 τον ΠΑΟΚ και αν ένας λόγος που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ είναι και πολιτικός;

«Αφήστε έξω την πολιτική. Εγώ πιθανώς να είμαι πιο Έλληνας από εσάς που είστε εδώ. Ακόμη και κατά την εποχή της ΕΣΣΔ αναπνέαμε για την Ελλάδα και το Βυζάντιο. Μάνα για μένα είναι η Ελλάδα. Η πρώτη λέξη που είπα ήταν μάνα και όχι μαμά. Μιλούσα μόνο Ποντιακά μέχρι να πάω σχολείο. Αφήστε στην άκρη την πολιτική λοιπόν. Εγώ ανέλαβα τον ΠΑΟΚ γιατί είναι η ομάδα που με εκφράζει. Μόνο ο ΠΑΟΚ μπορεί να εκφράσει τον Ποντιακό Ελληνισμό και είναι η μοναδική ομάδα που μπορεί να έχει την συνέχεια της Πόλης. Όποιος Έλληνας έχει αποχωριστεί τη μάνα του με τη βία, μόνο ο ΠΑΟΚ μπορεί να τον εκφράσει…Ότι δηλαδή είχε συμβεί με την μικρασιατική καταστροφή.

Ας μην αναφερόμαστε στο 2006 και το τι έφταιξε. Ας μιλήσουμε για το παρόν και το μέλλον. Αυτό πρέπει να ενδιαφέρει. Στόχος μας είναι να έρθει εκείνη η μέρα που ΠΑΟΚ και Σαββίδης να γίνουν συνώνυμα και τότε θα είμαι ευτυχής. Θέλω μια μέρα που στη λέξη ΠΑΟΚ το μυαλό όλων θα πηγαίνει και στον Σαββίδη αυτόματα. Αυτό με ενδιαφέρει. Να προσφέρω και να πετύχει ο ΠΑΟΚ στόχους του.

Έχουμε τεράστια ζητήματα να λύσουμε. Πρέπει να κάνουμε την υποδομή στον ΠΑΟΚ να την συνεχίσουμε και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει κατάσταση άρνησης για αυτά που έχουν επιτευχθεί. Θέλω δηλαδή να παρακαλέσω: η χθεσινή μέρα είναι χθεσινή. Εμένα με ενδιαφέρει το σήμερα και το αύριο του ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ του σήμερα και ο ΠΑΟΚ του αύριο αυτοί είναι οι στόχοι μου».

Εχετε καταλήξει στη μορφή της επόμενης διοίκησης;

«Ξέρετε, δεν είπα τυχαία αυτή τη φράση «Μια ηθική εντός της ομάδας». Εννοώ ότι υπάρχουν ηθικά πρότυπα για τα οποία δε θέλω να μιλήσω. Πιστεύω ότι θα είναι ένα αξιοπρεπές πρόσωπο. Φυσικά θα υπάρξουν αλλαγές στη διοίκηση αλλά δε θα ήταν έντιμο για όλη την ομάδα διοίκησης και να τους πω «φύγετε εγώ είμαι πιο έξυπνος». Εγώ τους είπα ότι τους εμπιστεύομαι για ένα χρονικό διάστημα, τους δίνω δυνατότητα ότι είναι ικανοί να μου το αποδείξουν. Αν αυτή η ομάδα είναι σε θέση να επιλύει γιατί να μην παραμείνει; Ο Βρύζας θα είναι πρόεδρος του ΠΑΟΚ; Θα το αποφασίσω εγώ. Εγώ το σκέφτομαι να είμαι πρόεδρος ή να βάλω κάποιον άλλο; Ο Βρύζας θα μπορέσει να μου το αποδείξει; Ο ίδιος ορίζει τις τύχες του. Σέβομαι και τον προηγούμενο πρόεδρο. Σέβομαι και τον κάθε ποδοσφαιριστή που είναι στην ομάδα. Ο Βρύζας και ο Ζαγοράκης μου χάρισαν το 2004 τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης. Τον εκτιμώ και τον σέβομαι ως άνθρωπο Βρύζα. Αν μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα μένει. Αν δεν μπορεί θα είμαστε πάντα φίλοι. Στο χέρι του είναι να παραμείνει».

Τι θα κάνετε με τα χρέη του ΠΑΟΚ;

«Είναι δικά μου χρέη πλέον τα χρέη του ΠΑΟΚ. Εγώ δεν χρωστώ πουθενά και σύντομα δε θα χρωστά και ο ΠΑΟΚ πουθενά».

Πώς θα ενισχύσετε τις επιχειρηματικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία και αν η επένδυση στον ΠΑΟΚ είναι ανεξάρτητο από αυτό;

«Πριν από μερικά χρόνια όταν ήμουν ιδιοκτήτης μιας ποδοσφαιρικής ομάδας στην Ρωσία, είχα πει ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα είδος αθλητισμού όπου μια φορά μπορείς να μπεις και δεν μπορείς να φύγεις ποτέ. Γι’ αυτό δεν πρέπει να συνδέετε την απόκτηση του ΠΑΟΚ με άλλα συμφέροντα μου στην Ελλάδα. Δηλώνω ότι δεν έχω βγάλει ούτε μια δραχμή στην Ελλάδα. Μπορούσα; Μπορούσα. Αλλά τα συμφέροντα μου ήταν πάντα δικά μου. Τώρα που η μοίρα μου με έχει συνδέσει με τον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ είναι η ψυχή μου, οι επιχειρηματικές σχέσεις είναι επιχειρηματικές σχέσεις. Αν η Ρωσία είχε σύγκρουση με την Ελλάδα εγώ δε θα ζούσα στην Ρωσία και δε θα έκανα κινήσεις ρίσκου. Εμείς οι Έλληνες στη Ρωσία είμαστε τυχεροί γιατί οι Ρώσοι αγαπούν τους Έλληνες παραπάνω από ότι οι Έλληνες αγαπούν τους Πόντιους. Εγώ θέλω η ρωσική αυτοκρατορία να έρθει και να βοηθήσει την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι μπροστά σε μια καταστροφή. Εγώ συμφωνώ με τον Σαμαρά που είπε: δεν χρειαζόμαστε χρήματα αλλά χρόνο και αυτό είπε στην Μέρκελ. Αν έρθει η Ρωσία εδώ, τότε η Ελλάδα θα παραμείνει ένα ανεξάρτητο κράτος. Με τη δική μου πράξη, θέλω να δείξω στους Ελληνες πολιτικούς, ότι εμείς οι Ρώσοι είμαστε κανονικοί άνθρωποι. Μπορούμε να βοηθήσουμε και στον αθλητισμό, να εξυγιάνουμε τον αθλητισμό. Οι Ρώσοι έχουν αποδείξει ότι είναι δίπλα στα ομόδοξα αδέρφια.

Αν κάποιος από τους Ρώσους ολιγάρχες πει, ο Σαββίδης δε φοβήθηκε να αγοράσει τον ΠΑΟΚ, σε αυτήν την κρίση, μήπως έχει νόημα να πάμε και εμείς με τα χρήματά μας σε αυτήν τη χώρα; Ο στόχος μου σε αυτό έχει επιτευχθεί. Εγώ θέλω να αλλάξω την εικόνα της Ελλάδας στη Ρωσία και πιστεύω ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω του ΠΑΟΚ».

Ποιοι Ρώσοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα;

«Αν η Ελλάδα πει σε Ρώσους επιχειρηματίες ότι έχετε ένα χρόνο να κάνετε κάτι στην Ελλάδα, τότε τον Οκτώβριο του 2013 η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πει ότι είναι οικονομικά εύρωστη χώρα. Αυτός που δίνει τα χρήματα κανονίζει και τους όρους του παιχνιδιού. Αν η Ευρώπη σας έδωσε τα χρήματά της, αυτή θα θέσει και τους στόχους, τι πρέπει να κάνετε κα πως να ζήσετε. Είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε ενεργά, στην οικονομία της Ελλάδας, που θα της αποφέρει την ανεξαρτησία της. Για τί ποσά μιλάμε; Δε θα ήθελα να κάνω πλούσιους με πληροφορίες κάποιους ανθρώπους. Πιστέψτε με ότι πρόκειται για πολλά λεφτά.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Ο σιδηρόδρομος της Ελλάδας, είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Τα δίκτυα δεν είναι μίας ευρωπαϊκής χώρας. Είναι ο σιδηρόδρομος μιας χώρας με αδύναμη οικονομία. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να έρθει η Ρωσία και να επενδύσει στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Εγώ σας είπα ότι δεν έχω βγάλει δραχμή στην Ελλάδα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θέλω να βγάλω. Αν έβαλα λεφτά στον ΠΑΟΚ θα κάνω τα πάντα για να μη χαθούν. Δεν ξοδεύω τα χρήματα μου για να χαρώ με τη δεύτερη θέση. Αν τα ρωσικά χρήματα έρθουν στην ελληνική οικονομία, οι Ρώσοι θα κάνουν τα πάντα για να μην τα χάσουν.

Είναι κατανοητό γιατί υποστηρίζω ότι η ελληνική οικονομία θέλει τα ρωσικά χρήματα. Είχα πει ότι ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη είναι ευκαιρία για την Ελλάδα. Μου έλεγαν ότι το ψάρι θα φύγει, αλλά δεν έφυγε και η Ελλάδα, μπήκε στην κρίση. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Μιλώντας με τον κ. Σαμαρά, προτού γίνει πρωθυπουργός, του έλεγα ότι πρέπει να κινείται μπροστά. Αν σε 1000 χρόνια, η Ρωσία δε γύρισε το πρόσωπο της από την Ελλάδα, νομίζετε ότι θα γυρίσει την πλάτη της τώρα; Η Ελλάδα ως χώρα του ΝΑΤΟ, δε μπόρεσε να λύσει στοιχειώδη ζητήματα. Πόσο μπορούμε να περιμένουμε; Γιατί θα πρέπει να διοικούμαστε από ένα άλλο κέντρο; Θα πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα, Να μη φοβόμαστε.

Αν τα προηγούμενα χρόνια μπορούσαμε να το κάνουμε πιο αποτελεσματικά., αύριο δε θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό. Θα είναι εξαναγκασμένο. Δε μπορώ να μιλήσω εκ μέρους ρωσικών εταιρειών. αλλά με όσους μίλησα έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση 500 εκατομμύρια δολάρια. Υπάρχει επιθυμία, Ρώσοι επιχειρηματίες να έρθουν στην Ελλάδα και εγώ θα το ήθελα πολύ να γίνει αυτό».

Για την διαπλοκή στο ποδόσφαιρο και για το ότι απέφυγε να πει το όνομα της Μέρκελ:

«Δεν έχω κακό λόγο για την Μέρκελ. Εϊναι καλή αρχηγός κράτους και κρίμα που δεν είναι Ελληνίδα. Σε κάποιο βαθμό στα προβλήματα της Ελλάδας φταίει και η Γερμανία.Η ευθύνη της Ελλάδας είναι μεγάλη για την κρίση. Όπως και να έχει το πράγμα, τα προβλήματα των χωρών που συνδέονται με την Μεσόγειο σχετίζονται με την Γερμανία. Χάρηκα που έχασε ο Σαρκοζί γιατί ευθύνεται για τον πόλεμο στην Λιβύη. Ακούω και τον Ερντογάν που είναι καλός αρχηγός για την Τουρκία.

Πάμε και στο ποδόσφαιρο. Σαφώς και ενδιαφέρει την πολιτική αυτό το μαζικό άθλημα. Ο στόχος μου είναι να προσπαθήσω να πετύχω. Στόχος μου είναι μην καταστρέψω, να μη βρεθώ έξω. Σήμερα το βράδυ που θα συναντήσω τους οπαδούς, θέλω να τους πω ότι όταν διαβάζεις την ιστορία του ΠΑΟΚ και διαβάζεις ότι έχουν κατέστρεψαν και ο ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε, αν σήμερα εμείς σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, συναθροίζαμε όλες τις παραβιάσεις, τότε παγκοσμίως θα ήμασταν στην πρώτη θέση. Ποιος θα είναι ο στόχος μου για την ομάδα; Η ιστορία του ΠΑΟΚ, είναι η ικανότητα να δημιουργείς κάτι. Αν σήμερα το σύστημα δουλεύει για κάποιον, είτε πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα, είτε αυτόν τον κάποιον. Μήπως μπορούμε να κάνουμε κάτι και εμείς; Εμείς δε θέτουμε στόχο να μπούμε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, αλλά να πολεμήσουμε υπέρ των ποδοσφαιρικών αξιών.

Θα χρησιμοποιήσω διάφορες λύσεις για να το πετύχω. Εμάς τους πολιτικούς μας αγαπούν λιγότερο από τους άλλους, γιατί ίσως δε διαθέτουμε καλή ιδεολογία. Αν εμείς στο μέλλον φέρουμε ένα πρωτάθλημα, θα πείτε όλοι ότι το σύστημα δουλευέι υπέρ του ΠΑΟΚ. Δε θέλω να πω ότι από τη στιγμή που εγώ έγινα ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ, ότι ο ύπνος μου είναι πολύ καλός. Εχω μία μηχανή στο κεφάλι, που λειτουργεί 24 ώρες. Αλλά πιστέψτε με και εγώ παραβιάσει τον ύπνο κάποιων άλλων και κάποιοι σε αυτό το ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι, τώρα δεν κοιμούνται πολύ καλά.

Πιο ανήσυχοι είναι ο κ. Βρύζας και ο προπονητής. Ο προπονητής δε μπορεί να εξασφαλίσει ένα κανονικό παιχνίδι για να συμπεριφέρονται οι αθλητές καλά. Δε θα πρέπει να υποτάσσονται στα συναισθήματα. Πως γίνεται με 4-1 να καταπιείς την προβοκάτσια και να πάρεις κόκκινη κάρτα. Ποιος φταίει; Ο προπονητής. Αυτός πρέπει να καθορίζει τη συμπεριφορά των παικτών. Αλλά τιμωρήθηκε και αυτός. Για αυτό πρέπει να καταλάβουμε τι γίνεται στο εσωτερικό της οικογένειας

Προσπαθώ να βλέπω όλα τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ. Δεν μπορώ να πω ευχαριστώ τον Βρύζα, γιατί σε κάθε παιχνίδι παίρνουμε κόκκινη κάρτα. Θα φτάσουμε να μην έχουμε παίκτες λόγω αποβολών! Ο χειμώνας μπορεί να μας δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα. Θα έπρεπε να ξέρετε ότι το χειμώνα δε μπορούμε να κάνουμε πολλές μεταγραφές. Μπορούμε να καλύψουμε κάποιες ανάγκες, αλλά το καλοκαίρι θα δημιουργήσουμε. Κανένα συναίσθημα μέσα στο γήπεδο! Πρέπει να πηγαίνουμε μπροστά. Ακόμα και στον πάγκο παίκτης μας πήρε κάρτα! Σε λίγο θα δώσουμε κόκκινη κάρτα και στους οπαδούς μας!

Πρέπει να δούμε ρεαλιστικά τι μπορούμε να πετύχουμε. Πιστεύω στον προπονητή, ότι μπορεί να δημιουργήσει μία ομάδα. Αν καταλάβω ότι έχω κάνει λάθος, εκεί τελειώνει. Αν χαθεί η εμπιστοσύνη μου τελειώνουν όλα. Τον εμπιστεύομαι όμως. Μου είναι πολύ συμπαθής ως προπονητής. Χωρίς πολλές δυνατότητες, δημιουργεί όραμα. Προς το παρόν πορευόμαστε».

Υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει χορηγία από την Gazprom:

«Ο Απόστολος Παύλος στη δεύτερη επιστολή του προς τους Εβραίους, είχε πει ότι ήρθε η ώρα να γίνεται δάσκαλοι και εγώ ακόμα σας εκπαιδεύω. Οταν ήρθα στον ΠΑΟΚ νόμιζα ότι θα έρθω σα δάσκαλος, αλλά ήμουν ο μαθητής. Είπα σε κάποιο γραφείο ότι θα είναι καλό να φαίνεται στη φανέλα του ΠΑΟΚ η Gazprom. Και είδατε τι έγινε. Δεν έχω πολλές αμφιβολίες. Ως άνθρωπος, ως επιχειρηματίας, δε θέλω να μιλάω για κάποια θέματα που δεν πρέπει να τα κάνουμε φωναχτά. Η μεγάλες ιδεες αγαπούν τη μεγάλη σιωπή. Μάλλον κακώς το ανέφερα. Αφού έχω παραβιάσει αυτήν τη σιωπή, δεν υπάρχει ούτε μία ποδοσφαιρική ομάδα που να μην ονειρεύεται να έχει σπόνσορα της Gazprom».

Θα σας απασχολήσει μακροπρόθεσμα το θέμα του νέου γηπέδου;

«Δεν έχω μιλήσει τυχαία για το συναισθηματικό κομμάτι του ΠΑΟΚ. Θα ήθελα να παρακαλέσω τους βοηθούς μου, που έφτασαν στην Ελλάδα από το Ροστόφ, στο σάιτ του ΠΑΟΚ να κάνουν μία μικρή παρουσίαση του γραφείου μου στο Ροστόφ, εδώ και 20 χρόνια. Πριν από μένα σε εκείνο το γραφείο, είχαν καθίσει πολύ σημαντικά άτομα της Σοβιετικής περιόδου. Δίπλα στον Στάλιν, βρισκόταν πάντα ο Μικογιάν. Ο Μικογιάν καθόταν πίσω από αυτό το γραφείο. Σε 20 χρόνια δεν έχω κάνει ούτε επισκευές. Δεν θέλω να παραβιάσω ούτε την ενέργεια του γραφείου αυτού.

Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ξεκινήσω αύριο μία ανακατασκευή του σταδίου του ΠΑΟΚ. Τούμπα και ΠΑΟΚ είναι συνώνυμα. Αν ξεκινήσουμε από αυτό, μήπως θα παραβιάσουμε μία ενεργειακή ισορροπία; Οταν έχεις ζήσει σε ένα σπίτι, πως θα πας να ζήσεις σε ένα καινούργιο; Θα το κάνω πολύ προσεκτικά. Με το ελικόπτερο πετάω πάνω από τη Θεσσαλονικη, κοιτάω διάφορους χώρους και μέχρι το ζήτημα του σταδίου, έχουμε να λύσουμε πολύ πιο σημαντικά ζητήματα.

Είναι το ζήτημα των προπονήσεων των ποδοσφαιριστών μας, με διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις, με πισίνα, με μία εστία με παιδική ακαδημία. Τους κάλεσα στο Ροστόφ και είδα ότι ο ΠΑΟΚ έχει καλούς ποδοσφαιριστές, αλλά η βάση που έχουμε ως τώρα, δε μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε τον ΠΑΟΚ Νο1.

Προτεραιότητα είναι να τακτοποιηθεί το βάρος των χρεών. Φέτος θα μπορέσουμε να βάλουμε συμπληρωματικά κάποια χρήματα. Για να μη χάσουμε το καλοκαίρι, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι μεταγραφικά το χειμώνα. Μετά είναι το στάδιο. Δε σας κρύβω, ότι θα ήθελα ως ΠΑΟΚ, να έχω προνομιακό δικαίωμα για το στάδιο. Να είστε βέβαιοι, ότι κάνω σταθερές κινήσεις. Στην προηγούμενη ομάδα, είχα στην ιδιοκτησία μου ποδοσφαιρικό γήπεδο, γήπεδο μπάσκετ και ένα μεγάλο αθλητικό σύμπλεγμα τριών ορόφων και όταν έφυγα, τα χάρισα στην ομάδα. Αν κάποτε χτίσω στάδιο και ελπίζω να το κάνω, θα κάνω μάλλον όπως ο Σουλτάνος που κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη. Τα υλικά θα ανήκουν σε εσάς, η συναισθηματική δόξα όμως θα είναι δική μου. Και ότι και να κάνω, για πάντα θα μείνει στην οικογένεια του ΠΑΟΚ.

Αυτή η βάση θα χτιστεί και θα πρέπει να πω ότι η κατασκευή της αθλητικής βάσης όπως τη φαντάζομαι εγώ, θα είναι επένδυση πάνω από το 50.000.000 ευρώ. Νομίζω ότι η οικογένεια του ΠΑΟΚ θα έχει όλους τους όρους, για να μου επιτρέψουν να εκπαιδεύω τους ποδοσφαιριστές. Εκεί που βρίσκεται σήμερα το αθλητικό κέντρο, δε με ικανοποιεί. Για αυτό πετάω με το ελικόπτερο, για να βρω ένα καλύτερο μέρος.

Επισκευή στο γήπεδο πρέπει να γίνει, αλλά εγώ δεν πρόκειται να βάλω λεφτά σε μία ξένη ιδιοκτησία. Δε θέλω το στάδιο να δοθεί στον Σαββίδη, αλλά τον πρώτο λόγο θα έχει η οικογένεια του ΠΑΟΚ. Αν λυθούν αυτά τα θέματα, είδα ότι και εδώ κοντά υπάρχει ένα πολύ καλό στάδιο. Θα προσπαθήσουμε να υπάρχει το μίνιμουμ του ρίσκου. Ναι το Καυτανζόγλειο εννοούσα».

Εχετε καταφέρει να αντιληφθείτε τη δυναμική του κόσμου του ΠΑΟΚ από τις φορές που έχετε βρεθεί στην Τούμπα;

«Το είδα αυτό που είπατε. Οταν παρακολουθούσα παιχνίδια, ως ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ πια, προσπαθούσα να καταλάβω πως μπορεί να αξιοποιήσει κανείς αυτή τη δύναμη προς όφελος του ΠΑΟΚ. Αυτή η δύναμη τώρα είναι σε αντίθεση με το όφελος. Αν καταφέρω να την κεφαλαιοποιήσω, θα είναι μεγάλη επιτυχία μου. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα πρέπει να δίνει όφελος. Τώρα δε γίνεται αυτό. Μετά από κάθε παιχνίδι πρέπει να πληρώνουμε πρόστιμα. Εμείς παίζουμε για τους ανθρώπους που μας οδηγούν σε ζημιές. Πως μπορείς να κανείς κακό σε κάποιον που αγαπάς; Θέλω να πιστεύω ότι κάνουμε κάτι λάθος.

Στόχος μας είναι να καταλάβουμε τι κάνουμε λάθος και αυτή τη δύναμη από καταστροφική δύναμη να την κάνουμε προς όφελος. Μετά το ματς με την Ραπίντ ευχαρίστησα τον Θεό που πήρα το μάθημα μου και ήταν σεμινάριο!!! Όλα όσα έκανε ο ΠΑΟΚ δεν ήταν λογικό. Δεν είχαν καμιά εξήγηση και δεν υπάρχει εξήγηση. Πήραμε αυτά που αξίζαμε. Είναι ένα ακριβό μάθημα που το πλήρωσα. Ο ΠΑΟΚ έχασε πέντε εκατομμύρια ευρώ. Για πείτε μου, δεν είναι κρίμα που δεν τα πήρε ο ΠΑΟΚ. Αν τα έπαιρνε και πήγαιναν για τους οπαδούς θα έλεγα εντάξει. Δεν τα πήρε ο ΠΑΟΚ και θα τα πάρει κάποιος άλλος. Αντιμετώπισα ένα δίλημμα. Να κάτσω να κάνω ένα σχέδιο καταπολέμησης ή τι άλλο να κάνω; Βρήκα λύση. Τη λύση θα τη δείτε στις πρακτικές μου κινήσεις. Το σχέδιο δε χρειάζεται να το πω.

Σε μία καλή οικογένεια, όταν υπάρχει ένας δυνατός πατέρας, τα παιδιά δεν κάνουν αταξίες. Οταν όμως ο επικεφαλής της οικογένειας είναι αδύναμος, όλα καταστρέφονται. Αν σε παιχνίδι του ΠΑΟΚ θέλετε να δείτε τη δύναμη μου, θα τη δείτε. Αν το παιχνίδι με τη Ραπίντ, με δυνάμωνε, θα έλεγα ευχαριστώ. Ηταν ένα μάθημα που ενίσχυσε το ανοσοποιητικό μου σύστημα. Δε χρειάζονται βίαιες ενέργειες για καλό αποτέλεσμα».

Πρέπει να περιμένει άμεσα ο κόσμος μεγάλες μεταγραφές;

«Το πιο τρομερό είναι να μην απαντάς στις ελπίδες. Ευχόμαστε να υλοποιηθούν οι ελπίδες, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε τι πρέπει να περιμένουν. Μπορώ να πω ότι ένας ποδοσφαιριστής αγοράστηκε, έκανε 5 εκατομμύρια ευρώ και τι έγινε; Μπήκε στο καλάθι των αχρήστων. Μπορούμε να κάνουμε κάποια άλλα πράγματα. Ισως να μην καταλάβατε τι εννοούσα. Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις, έχουν πάρει από εμάς τα χρήματα που θα μπορούσαμε να τα δώσουμε για να πάρουμε ποδοσφαιριστές. Και να πάρουμε έναν πολύ ακριβό ποδοσφαιριστή, δε θα συμπληρώσει την ομάδα, αλλά μία όχι και τόσο άνετη κατάσταση θα δημιουργήσει. Η ομάδα θα πρέπει να έχει το ίδιο επαγγελματικό επίπεδο.

Αν εμείς συνδέουμε την τύχη μας, στα επόμενα 3-5 χρόνια με τον προπονητή που έχουμε τώρα. Προς το παρόν κοιτάμε ο ένας τον άλλον και θα του πω, ποιος χρειάζεται, ποιος είναι ικανός, ώστε η ομάδα να παίξει διαφορετικά. Αν το χειμώνα, εμείς φέρουμε όλη την ομάδα της Μπαρτσελόνα στη Θεσσαλονίκη, το καλοκαίρι θα είμαστε στη δεύτερη θέση. Και καταλαβαίνετε γιατί το λέω. Για αυτό και εγώ θα χρησιμοποιήσω πράγματα αποτελεσματικού χαρακτήρα. Σας είπα. Και εγώ δεν κοιμάμαι, αλλά πλέον και κάποιοι άλλοι δεν κοιμούνται.

Αν θεωρώ ότι πρέπει να πάρω παίκτες θα το κάνω. Δε θέλω να ασχολούμαι με δολοπλοκίες όμως. Η φιλοσοφία μου είναι η εξής. Ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να χάνει κανέναν αγώνα. Θα πρέπει να παίζουμε στο 100% των δυνατοτήτων μας. Εμείς χάσαμε στην Κρήτη. Ετσι αξιολογώ εκείνο το αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να λέμε όταν χάνουμε ότι ο άλλος ήταν πιο δυνατός ή πιο τυχερός. Μετά την κόκκινη κάρτα, είδα με μεγάλη ικανοποίηση ότι θεός φυλάξει δε μπορούν να βάλουν γκολ ούτε έτσι. Για αυτό λέω για τύχη. Αλλά ο επαγγελματισμός μας πρέπει να είναι η πρώτη θέση. Για αυτό πρέπει να επενδύουμε χρήματα για να κάνουμε μία ομάδα αστέρι. Δεν το κρύβω ότι βλέπω τους Ελληνες που παίζουν στο εξωτερικό.

Θέλω να ξαναπώ ότι με οδηγεί η σκέψη να μην κάνω κάποιο κακό. Για αυτό πολύ προσεκτικά, εμείς θα παίρνουμε αποφάσεις, οι οποίες θα χαροποιούν εμάς και τους οπαδούς. Οταν είμαστε στο στάδιο όλοι είμαστε οπαδοί. Εγώ διαφέρω από τον προπονητή, γιατί εγώ και να βρίζω δε μπορεί να με αποβάλλει διαιτητής, Για αυτό θα πρέπει να αφήνει το συναίσθημα στο σπίτι».

Η ομάδα με τα προβλήματα που έχει χρειάζεται άλλη ενίσχυση; Θα στηρίξετε τα νέα παιδιά;

«Μερικές φορές δεν πρέπει να κοιμόμαστε και θα πρέπει να μπαίνουμε σε ισχυρό διάλογο. Μη προσβάλλετε. Αν δεν είχα 5.000.000 ευρώ δε θα ερχόμουν στον ΠΑΟΚ. Θεωρώ ότι ο ΠΑΟΚ δεν έχει δικαίωμα να χάσει ούτε ένα ευρώ. Τότε εγώ σέβομαι τον εαυτό μου, που πέτυχε κάτι, που είμαι ένας άνθρωπος αυτάρκης. Για αυτό είπα το παράδειγμα. Γιατί να χάνουμε χρήματα που θα μπορούσαμε να πάρουμε;

Οι οπαδοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο στόχος τους είναι αυξήσουν και όχι να μειώσουν. Το χειμώνα θα αποκτήσουμε ποδοσφαιριστές, αλλά δε θα είναι υπερβολικά ακριβοί, γιατί η ομάδα δεν τους έχει ανάγκη. Ο στόχος που μπορεί να επιτευχθεί δεν έχει ανάγκη από άχρηστες επενδύσεις. Δε σας τα λέω όλα, αλλά για την επιτυχία της ομάδας, θα πρέπει να δουλέψει και κάτι άλλο… Η φράση ότι ακόμα και όλη η ομάδα της Μπαρτσελόνα να έρθει στον ΠΑΟΚ, θα πάρουμε τη δεύτερη θέση, μάλλον δεν την καταλάβατε.

Το σημερινό σύστημα που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο δε δουλεύει υπέρ του ΠΑΟΚ. Δουλεύει εναντίον του ΠΑΟΚ. Το σημαντικό σε αυτό είναι να μη σπάσουμε τα χέρια μας και τα πόδια μας. Να μη χάσουμε την ψυχρή μας λογική. Δεν υπάρχει ανάγκη να αγοραστεί ένας παίκτης με 10-15 εκάτ. ευρώ. Τι θα κάνει αυτός; Θα κάνει κάτι, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό.

Μας ενδιαφέρει τώρα μία μεσοπρόθεσμη στρατηγική. Αυτήν τη στρατηγική θα αρχίσω να τη διορθώνω στη σκέψη μου. Εχει επιλεγεί νέος επικεφαλής, ο οποίος νομίζω ότι έτσι ή αλλιώς θα δουλεύει υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θέλω ίσους όρους για όλες τις ομάδες και τους παίκτες. Δε θέλω να είμαι πρώτος στο σύστημα, αλλά η δεύτερη θέση με κάνει να αισθάνομαι δυσάρεστα.

Η πολιτική των μεταγραφών του χειμώνα, θα φέρει χαρακτήρα αποκατάστασης του ασθενούς. Βλέπουμε ότι παίρνουμε πολλές κάρτες και κάποια στιγμή μπορεί να μείνουμε χωρίς παίκτες. Θέλουμε παίκτες στον πάγκο με ποιότητα. Ως το καλοκαίρι, ελπίζω ότι θα έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική, που για την υλοποίηση της, θα κάνουμε τις ανάλογες επενδύσεις».

Θα έρχεστε πιο συχνά στη Θεσσαλονίκη;

«Αν αποφασίσω να είμαι εγώ πρόεδρος θα πρέπει να βρίσκομαι περισσότερο εδώ. Αν είναι πρόεδρος ο κ. Βρύζας ή κάποιος άλλος, τότε θα συνεχίσω να έρχομαι όπως τώρα. Το μάνατζμεντ θα γίνεται από άλλο κέντρο, ανεξαρτήτως του που είμαι εγώ. Ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία, έχουμε το ίντερνετ στη τσέπη μας και μπορούμε να διοικούμε από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Οι γονείς μου έχουν ταφεί εδώ κοντά και κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα θα έρθω εδώ».

Νιώθετε ότι πλέον σας παρακολουθούν ως αντίπαλο του συστήματος; Ως αντίπαλος του Μαρινάκη;

«Δεν τον γνωρίζω τον άνθρωπο. Εχω σεβασμό αλλά βρίσκονται απέναντι μας. Εχω πολλές επιτυχίες στη ζωή μου, αλλά μία μεγάλη επιτυχία ήταν το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Πάνω από τέσσερα χρόνια είχα πορεία προς αυτόν το στόχο. Και τον έφτασα. Οι άνθρωποι πριν από μένα, προσπαθούσαν να το πετύχουν 88 χρόνια. Εμείς δουλέψαμε πολύ αποτελεσματικά και όταν έφτασα στο τέρμα, κατάλαβα ότι χρειάζομαι δυνάμεις και από την Τουρκία. Για αυτό αλλάξαμε στρατηγικά την πορεία των κινήσεων μας και σήμερα με την κυβέρνηση της Τουρκίας, έχω πολύ καλές σχέσεις. Κάναμε τους ανθρώπους της να μας ακούσουν, έψαχνα οποιοδήποτε άνθρωπο είναι έτοιμος να με ακούσει και να με βοηθήσει. Και βρήκα. Μπορώ να πω ότι πρόκειται για την επιτυχία της ομάδας μας. Είναι κάτι δικό μας. Σε αυτήν την κατάσταση, ίσως να πράξουμε το ίδιο. Οχι να τσακωνόμαστε, αλλά να προσπαθήσουμε να βρούμε ανθρώπους, οι οποίοι θα είναι υπέρ ενός καλού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

Αν ο κανονισμός της ΟΥΕΦΑ και της ΦΙΦΑ επέτρεπε σε έναν άνθρωπο να διαθέτει πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες, κάποιες ομάδες που βρίσκονται στο τέλος, με μεγάλη χαρά θα προσπαθούσα να τις σώσω. Δεν πρέπει να πεθαίνουν ομάδες με ιστορία. Αλλά οι συνθήκες επιτρέπουν να πεθαίνουν ομάδες εκτός από μία. Αυτό δε χαροποιεί κανέναν. Δεν είναι ότι εγώ δεν είμαι έτοιμος να τσακωθώ. Απλά δεν το επιλέγω. Χρειάζεται δουλειά ώστε να γίνει το ποδόσφαιρο ένα παιχνίδι που θα έχει ενδιαφέρον, σε όλη την Ελλάδα. Και να μη μου λένε για κρίση, ότι δεν υπάρχει κάποιος να το χρηματοδοτήσει. Το σύστημα επέτρεψε να μην υπάρχουν αυτοί που θέλουν να επενδύσουν. Το σώμα των διαιτητών δεν έχει διαβάσει τη βιογραφία μου. Θα ήθελα να τους συστήσω να το κάνουν».

Η τελευταία τοποθέτηση του Σαββίδη για την Εθνική Ελλάδος:

«Σήμερα παίζει και η εθνική μας ομάδα. Θέλω να πω ότι είναι η μοναδική φορά που παίζει μία εθνική ομάδα, που ενώνεται όλος ο ελληνικός λαός. Οταν πήραμε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με έπαιρναν ακόμα και από την Αυστραλία… Για κάποια στιγμή ένιωσα ότι ήμουν μέλος μιας πολύ μεγάλης ελληνικής οικογένειας. Θα ήθελα με ειλικρίνεια να ευχηθώ, να κερδίσει σήμερα η εθνική μας ομάδα. Σήμερα είναι ένα ντέρμπι. Δε θα είναι καθόλου απλό αυτό το παιχνίδι, από ότι μου λένε. Είμαστε άνθρωποι του ποδοσφαίρου και σταματάμε να είμαστε εχθροί μεταξύ μας, όταν παίζει η εθνική ομάδα. Σήμερα είμαστε όλοι μια ψυχή.

Οταν ήταν αρχηγός ο Ζαγοράκης της εθνικής τον εκτίμησα και θα κάνω τα πάντα για να φύγουν οι κηλίδες από τη βιογραφία του. Εκείνη η νίκη που μας έφεραν το κύπελλο, με κάνει να θυμάμαι ένα επεισόδιο. Ημουν στο Ροστόφ και έβλεπα τον αγώνα και όταν έριξαν το Ζαγοράκη κάτω, αυτός έπεσε χαμογελώντας. Τότε γύρισα στον Αρμένιο και του είπα ότι εμείς είμαστε περήφανος λαός. Μπορείτε να μας ρίξετε κάτω αλλά δε μπορείτε να μας κατακτήσετε. Ολους τους εκτιμώ και τους σέβομαι».

Δείτε όλη τη συνέντευξη Τύπου του Ιβαν Σαββίδη…Live stream by Ustream

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Αθλητισμός
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk