«Συγνώμη» του ΙΚΕΑ για τον σαουδαραβικό κατάλογο χωρίς γυναίκες

Τη λύπη της εξέφρασε σήμερα η σουηδική αλυσίδα επίπλων και οικιακού εξοπλισμού IKEA, η οποία παραδέχτηκε ότι αφαίρεσε τις γυναίκες από τον κατάλογό της που κυκλοφόρησε στη Σαουδική Αραβία. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση δύο γυναικών υπουργών στη Στοκχόλμη

Τη λύπη της εξέφρασε σήμερα η σουηδική αλυσίδα επίπλων και οικιακού εξοπλισμού IKEA, η οποία παραδέχτηκε ότι αφαίρεσε τις γυναίκες από τον κατάλογό της που κυκλοφόρησε στη Σαουδική Αραβία. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση δύο γυναικών υπουργών στη Στοκχόλμη.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε η σουηδική έκδοση της δωρεάν κυκλοφορίας εφημερίδας Metro, η οποία δημοσίευσε εικόνες από τους καταλόγους της ΙΚΕΑ και τις συνέκρινε με αυτές σε καταλόγους που κυκλοφορούν σε άλλες χώρες. Ορισμένες φωτογραφίες προϊόντων ήταν ακριβώς οι ίδιες, αλλά από τον σαουδαραβικό κατάλογο είχαν αφαιρεθεί οι γυναίκες – μάλιστα το ίδιο ίσχυε και για την ηλεκτρονική έκδοση του καταλόγου.
Μία φωτογραφία δείχνει μία οικογένεια να μοιάζει να ετοιμάζεται να πέσει για ύπνο, με ένα αγοράκι να βουρτσίζει τα δόντια του στο μπάνιο. Παρόλα αυτά, η γυναίκα που φοράει πιτζάμα στην «κλασική» εκδοχή του καταλόγου έχει εξαφανιστεί από την σαουδαραβική έκδοση. Σε μία άλλη φωτογραφία, όπου πέντε γυναίκες τρώνε γύρω από ένα τραπέζι, έχει αφαιρεθεί εντελώς από την σαουδαραβική εκδοχή.
«Λυπούμαστε για την τρέχουσα κατάσταση», ανακοίνωσε η εταιρεία. «Θα έπρεπε να έχουμε αντιδράσει και να έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ο αποκλεισμός των γυναικών από την σαουδαραβική εκδοχή του καταλόγου έρχεται σε σύγκρουση με τις αξίες του Ομίλου ΙΚΕΑ», προσθέτει ο όμιλος στην ανακοίνωσή του.
«Μας απασχολεί το πρόβλημα αυτό και έχουμε έναν διάλογο» με την εταιρεία της αλυσίδας μας στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε παράλληλα η Ούλρικα Ένγκλεσον Σάντμαν, εκπρόσωπος της IKEA.
Η ίδια σημείωσε ότι όταν ο όμιλος εισέρχεται σε μια νέα αγορά οφείλει πάντα να βρίσκει μια καλή ισορροπία ανάμεσα στις δικές του αξίες και τον τοπικό πολιτισμό και τη νομοθεσία που ισχύει εκεί, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικά.
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Σουηδία.
«Αυτό δεν μπορεί να ακυρώσει ούτε να σβήσει τις γυναίκες από την πραγματικότητα. Αν η Σαουδική Αραβία δεν επιτρέπει στις γυναίκες να φαίνονται, να ακούγονται ή να εργάζονται, αρνείται κατά το ήμισυ το πνευματικό της κεφάλαιο», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η υπουργός Εμπορίου Έβα Μπγέρλινγκ.
«Εντελώς μεσαίωνας!», υπογράμμισε παράλληλα στον λογαριασμό της στο Twitter η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπιργκίτα Όλσον, ενώ η υπουργός Ίσότητας της Σουηδίας Νιάμκο Σαμπούνι δήλωσε ότι είναι «εντελώς λάθος να απομακρύνει το ΙΚΕΑ ένα σημαντικό κομμάτι της εικόνας της σουηδίας και ένα σημαντικό μέρος των αξιών από την ίδια την χώρα που τις χρειάζεται περισσότερο».
Η IKEA έχει τρία καταστήματα στη Σαουδική Αραβία, τα οποία σημειώνουν ετησίως ανάπτυξη σε «διψήφιους αριθμούς» τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι γυναίκες εμφανίζονται σπανίως σε διαφημίσεις στη Σαουδική Αραβία, και αυτό κυρίως σε κανάλια σαουδαραβικής κτήσης που δείχνουν γυναίκες με μακριά φορέματα, μαντίλες που καλύπτουν τα μαλλιά τους και μακριά μανίκια. Στα εισαγόμενα περιοδικά, η λογοκρισία μαυρίζει πολλά σημεία του γυναικείου σώματος, συμπεριλαμβανομένου των χεριών, των ποδιών και του στήθους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk