Τα παιδιά που παίζουν στις αλάνες του Παρισιού δεν ασχολούνται μόνο με το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Η άνθηση του Χάντμπολ τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής και καθημερινά το άθλημα αυτό γίνεται όλο και πιο δημοφιλές. Εχει παίξει και η συγκυρία μεγάλο ρόλο αφού η Γαλλική Εθνική ομάδα Χάντμπολ αυτή την περίοδο θεωρείται ως μια από τις καλύτερες του κόσμου, κατέχει την έκτη θέση στη Διεθνή Κατάταξη και μόλις πριν από 45 μέρες κέρδιζε το δεύτερο στη σειρά Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο στους ΟΑ του Λονδίνου κερδίζοντας με 22-21 τους Σουηδούς. Οι Γάλλοι παίχτες αποθεώθηκαν κατά την άφιξή τους στο Παρίσι κάνοντας υπερήφανη για άλλη μια φορά τη χώρα τους.
Η Εθνική ομάδα Χάντμπολ της Γαλλίας έχει αποκτήσει φήμη αντάξια με αυτή της χρυσής ομάδας του Ζιντάν που κατακτούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στα γήπεδα της Γαλλίας το ’98 και το Εuro στα γήπεδα της Ολλανδίας και του Βελγίου δύο χρόνια αργότερα. Την τελευταία πενταετία, η ομάδα του Claude Onesta, έχει κατακτήσει τα πάντα σε ομαδικό επίπεδο και πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για την πληρέστερη ομάδα όλων των εποχών στο συγκεκριμένο άθλημα. Οι τίτλοι άλλωστε μιλούν από μόνοι τους: Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στις δύο τελευταίες Ολυμπιάδες, πρώτη θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2009 και το 2011, Πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2010.
Παίχτες σαν τους Samuel Honrubia, Nikola Karabatic, William Accambray και Michael Guigou λατρεύονται σαν θεοί, η φήμη έχει εκτοξευθεί, στα περιοδικά γράφονται μεγάλα κείμενα και αφιερώματα για αυτούς και κανείς δεν τους ξεπετά σε μια απλή στήλη στις τελευταίες σελίδες αφού η ζωή τους νοιάζει τον κόσμο Οι συγκεκριμένοι τέσσερις έχουν και ένα άλλο κοινό στοιχείο μεταξύ τους. Παίζουν στην Montpellier, την ομάδα που κατέκτησε το Champions League του Xάντμπολ το 2003 και το 2009 απέκτησε ξανά τον Νicola Karabatic, τον καλύτερο παίκτη του κόσμου, τον «Messi του Xάντμπολ».
Από χτες όμως εννιά από τους παίκτες της Montpellier αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη Γαλλική Δικαιοσύνη μιας και βγήκε στη φόρα το μεγαλύτερο αθλητικό σκάνδαλο που απασχόλησε τη Γαλλία τα τελευταία χρόνια. Εννιά παίχτες της Montpellier, ανάμεσα τους και ο Karabatic, και δεκαοχτώ άτομα συνολικά (συμπεριλαμβανομένου των φιλενάδων και των γυναικών των παιχτών) απεδείχθη πως είχαν στοιχηματίσει κατά της ομάδας τους στο παιχνίδι απέναντι στην αδύναμη Cesson-Sévigné σε εκείνο το ματς που έγινε στις 12 Μαΐου.

Η Montpellier ηττήθηκε τελικά με 31-28 και εκτός από την έκπληξη του αποτελέσματος, απορία προκάλεσαν και τα μεγάλα ποσά στοιχηματισμού που είχαν πονταριστεί εις βάρος της Montpellier. Συγκεκριμένα, οι δεκαοχτώ που αντιμετωπίζουν κατηγορίες πόνταραν 89.000 euro τα οποία στο τέλος του ματς έγιναν 250.000.
Tα πράγματα όμως είναι ακόμα πιο σοβαρά για τους παίκτες και τα υπόλοιπα άτομα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο μιας και εκτός από την αποβολή τους από τις διάφορες αθλητικές δραστηριότητες για συγκεκριμένο χρόνο, αντιμετωπίζουν και την πιθανότητα της φυλάκισης σε περίπτωση που αποδειχθεί πως το παιχνίδι ήταν στημένοι καθώς επίσης και το ιλιγγιώδες πρόστιμο των 75.000 euro έκαστος.
Τα τηλεοπτικά δίκτυα από χτες, διακόπτουν συνεχώς το πρόγραμμα τους για έκτακτα δελτία αναφορικά με το σκάνδαλο, οι δικηγόροι προσπαθούν, κάπως αμήχανα, να συντάξουν την υπερασπιστική γραμμή των εμπλεκομένων και οι εισαγγελείς θέτουν συνεχώς ερωτήματα σχετικά με το πώς συνέβη ένα τέτοιο σκάνδαλο και αν βρίσκονται στην αρχή μιας ιστορίας που θα εμπλέξει πολύ περισσότερο κόσμο.
Ο πρόεδρος της Montpellier είναι έξαλλος με την αμαύρωση του ονόματος και της ιστορίας της ομάδας του και κατηγορεί ανοιχτά όλους όσοι εμπλέκονται. Μάλιστα, δήλωσε πως δε θα περιμένει την απόφαση της Γαλλικής Δικαιοσύνης αλλά θα λάβει ο ίδιος τα μέτρα του. Την ίδια στιγμή, σοκ προκαλεί η εικόνα του Nicola Karabatic την ώρα που δύο άνθρωποι της αστυνομίας τον βάζουν στο περιπολικό. Η αποκαθήλωση ενός σταρ, η αποκαθήλωση μιας γενιάς και ενός αθλήματος.


L’Equipe