Νιγηρία: Πορευόμενη προς την ανάπτυξη μέσω συνεργασίας

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 52ης Επετείου της Ανεξαρτησίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της

Νιγηρία: Πορευόμενη προς την ανάπτυξη μέσω συνεργασίας | tovima.gr

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 52ης Επετείου της Ανεξαρτησίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Νιγηρίας, θα ήθελα να διαβιβάσω στον εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριο Κάρολο Παπούλια, στην ελληνική κυβέρνηση και τον φίλο ελληνικό λαό τους θερμούς χαιρετισμούς και θερμές ευχές του προέδρου της Νιγηρίας Goodluck Ebele Jonathan καθώς και του λαού μας.. Σε μία περίοδο διεθνών προκλήσεων, αναγνωρίζουμε τις μεγάλες προσπάθειες και θυσίες που καταβάλει η Ελλάδα για την αντιμετώπισή τους. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Νιγηρίας είναι μακροχρόνια φίλη της υπέροχης χώρας σας και θα παραμείνει σταθερή και έτοιμη να συμμετάσχει σε παραγωγικές συνεργασίες που θα αποφέρουν αμοιβαία οφέλη για τους δυο λαούς.

Μετά την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και την επίσημη έναρξη των διπλωματικών αποστολών, οι δύο χώρες απολαμβάνουν στενές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις. Επίσης, η ύπαρξη των διπλωματικών αποστολών έχει ενισχύσει περαιτέρω τις εποικοδομητικές συναλλαγές μεταξύ μας για σχεδόν έναν αιώνα. Η δραστηριοποίηση αυτή παρατηρείται στους τομείς του εμπορίου, της ναυτιλίας και των μεγάλων δομικών έργων. Οι εκτεταμένες επιχειρηματικές δράσεις της σφύζουσας ελληνικής κοινότητας της Νιγηρίας πραγματοποιούνται σε ένα φιλικό και ειλικρινές περιβάλλον. Μεγάλες εταιρείες όπως η Λεβέντης (Leventis), η Εταιρεία Εμφιάλωσης της Νιγηρίας (Nigerian Bottling Company), ο Ομιλος Μαντήλα (Mandilas), Αλευρόμυλοι Νιγηρίας (Nigerian Flour Mills) και οι Πάτερσον – Ζόχονις (ΡΖ) έχουν μια παρουσία δεκαετιών στη Νιγηρία. Στη χώρα σήμερα, πληθαίνουν οι ευκαιρίες για πιο πολλές και επωφελείς συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και νιγηριανών εταιρειών.
Διαδοχικές κυβερνήσεις στη Νιγηρία δεν έχουν πάψει να αναθεωρούν, να μεταρρυθμίζουν και να βελτιώνουν το κανονιστικό πλαίσιο που αφορά την επιχειρηματικότητα στην οικονομία της χώρας και προσβλέπουν στην ενθάρρυνση του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα σε οικονομικές και βιομηχανικές δραστηριότητες. Η αναθεώρηση αυτή έχει σκοπό την κατάργηση διατάξεων που αποθαρρύνουν και αναστέλλουν την επιχειρηματικότητα. Η παρούσα κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο Goodluck Jonathan έκανε το αποφασιστικό βήμα να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα μετασχηματισμού με κίνητρα για την αναζωογόνηση της οικονομίας. Αυτό βοηθά στην έλξη των ξένων επενδύσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας και την εξασφάλιση μεγάλων μεριδίων. Το σχέδιο μετασχηματισμού δίνει προτεραιότητα σε έργα υποδομών, στην αυτάρκεια γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, σε θέματα ενέργειας, εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Εκτός των άπειρων ευκαιριών στους τομείς του πετρελαίου και αερίου, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για συνεργασίες και στον μη πετρελαϊκό τομέα της χώρας. Κύρια εξαγωγικά προϊόντα της Νιγηρίας είναι το κασάβα, ανθός ιβίσκου, γλυκοπατάτες, παράγωγα του δέντρου neem, παράγωγα του βουτυρόδεντρου, πιπεριές τύπου τσίλι, πιπέρια, καφές, κόμμι, Ρητίνη, ξηροί καρποί, κερί μελισσών, άλευρα από διοσκοριδία ή ιγνάμα (yam flour) σήσαμον, πιπερόριζα, κακάο, καρύδια του κολά και αραβόσιτος. Υπάρχουν όμως και ανεκμετάλλευτες ζώνες από τροπικά φρούτα _ έτοιμα προς κατανάλωση _ ή και για την παραγωγή συμπυκνωμάτων φρούτων για εξαγωγή. Ευκαιρίες, επίσης, υπάρχουν στον τομέα των κηπευτικών προϊόντων όπως φρούτα, λαχανικά, άνθη, μπαχαρικά και όσπρια.
Μέσω της αλυσίδας της προστιθέμενης αξίας, η κυβέρνηση της Νιγηρίας ενθαρρύνει την προστιθέμενη αξία στον τομέα της γεωργίας.

Περαιτέρω ευκαιρίες για μεγάλες επενδύσεις υπάρχουν στον κατάντη τομέα, όπως στη γεωργία και στα στερεά ορυκτά. Τα ορυκτά περιλαμβάνουν τον γύψο, βαρίτη, καολίνη, τάλκη, διατομίτης, βεντονίτης, ασβεστόλιθος, άργιλο, δολομίτης, βισμούθιο, μολυβδαινίτης, γρανίτης, μαγνησίτης, μάρμαρο, άστριο, μαρμαρυγία, φωσφορικό άλας, φθορίτη, κυανίτης, χαλαζίτης, πυριτική άμμος, χρυσό, πίσσα, σιδηρομετάλλευμα, μόλυβδος, ψευδάργυρος, μαγγάνιο, λειμωνίτης, ρουτίλιο, βολφραμίτης, λίθιο, τανταλίτης και υψηλής ποιότητος πολύτιμους λίθους. Ευκαιρίες υπάρχουν και στον τομέα της παροχής υπηρεσιών, στον τομέα των ταινιών (η Νιγηρία φημίζεται για την ποιοτική παραγωγή ταινιών που είναι και γνωστές ως παραγωγές «Nollywood») της μουσικής, των εικαστικών τεχνών και του πολιτισμού. Ο πολύ δραστήριος οικονομικός και τραπεζικός τομέας της Νιγηρίας, καθώς και το Χρηματιστήριο της χώρας θα καλωσορίσει συνεργασίες με έλληνες εταίρους. Ο αντικειμενικός σκοπός του εγχειρήματος είναι να πετύχουμε εποικοδομητικές συνεργασίες για το καλό των δύο πλευρών.

Χαιρετίζουμε τους μακροχρόνιους φίλους στην Ελλάδα και ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε τη συνεργασία με την έξοχη χώρα σας και να προσπαθήσουμε από κοινού να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις που οι χώρες μας αντιμετωπίζουν.
Σας ευχαριστώ και ζήτω η Ελληνική Δημοκρατία, ζήτω η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Νιγηρίας.
*Ο Ayodeji L. Ayodele είναι έκτακτος και πληρεξούσιος πρέσβης της Νιγηρίας στην Ελλάδα
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk