Γερμανικός Τύπος:τετραγωνίζεται λόγω συνθηκών ο κύκλος στην Ελλάδα

Οι επαφές Τσίπρα στις Βρυξέλλες, η αναζήτηση λύσης για το επιπλέον έλλειμμα των 30 δισ. στην Ελλάδα και ο προϋπολογισμός λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι στην Ισπανία, είναι τα θέματα της επισκόπησης του γερμανικού τύπου σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί με αφορμή τις χθεσινές επαφές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στο ευρωκοινοβούλιο: «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες ως ο φόβος και ο τρόμος των Ευρωπαίων, αλλά ως μάρτυρας κατηγορίας: Η λιτότητα καταστρέφει την Ελλάδα. Το χρέος θα πρέπει να διαγραφεί».

Στη συνέντευξη τύπου δήλωσε: «Πρέπει να εγκαταλειφθεί η πολιτική λιτότητας. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν πληρώνουν για τους Έλληνες, αλλά μόνο για τις ελληνικές τράπεζες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μια ευρωπαϊκή διάσκεψη χρεών, στην οποία οι πιστωτές θα προχωρήσουν σε γενναίο κούρεμα του χρέους όλων των υπερχρεωμένων χωρών. Πρότυπο είναι η διάσκεψη του Λονδίνου το 1953, όπου αποφασίστηκε η διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους της Γερμανίας. 60% του χρέους διαγράφηκε και αυτό οδήγησε σε ανάπτυξη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου αν ήρθε ο καιρός η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, που έχει επιφέρει τόσα δεινά στη χώρα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι η έξοδος από το ευρώ ίσως αποτελεί επιλογή για μια χώρα όπως η Γερμανία που έχει και άλλες δυνατότητες, όχι όμως για την Ελλάδα και την Ιταλία. Εκτός αυτού μια έξοδος θα απειλούσε την ευρωπαϊκή ενοποίηση και θα προκαλούσε παγκόσμια οικονομική κρίση. Ακόμα και η Άγκελα Μέρκελ δεν θα επιχειρηματολογούσε διαφορετικά, καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Έχουν συμβάλλει αρκετά οι εύποροι Έλληνες;

«Ένα πράγμα έχει καταστήσει σαφές η τρόικα: ότι δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει το επιπλέον έλλειμμα 30 δισ. της Ελλάδας, γράφει η Financial Times Deutschland.
Οι διαπραγματεύσεις και τα πήγαινε-έλα θα διαρκέσουν, όπως όλα δείχνουν, εβδομάδες. Όπως και σε παλαιότερες συζητήσεις για την στήριξη της Ελλάδας, όλα ξεκινούν από την ίδια την Αθήνα. Στις πρωτεύουσες των χωρών της ευρωζώνης ακούγεται ότι η νέα κυβέρνηση είναι πιο συνεργάσιμη από την παλιά. Οι μεταρρυθμίσεις ωστόσο προχωρούν αργά. Οι περισσότεροι εταίροι θέλουν την Ελλάδα εντός ευρώ. Οι συζητήσεις περί εξόδου έχουν σταματήσει. Υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος ωστόσο δηλώνει ότι ‘οι Έλληνες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα μόνοι τους ένα Grexit’.

Πώς μπορούν να βρεθούν νέες πηγές εσόδων για το ελληνικό δημόσιο; Δεν είναι τυχαίο ότι η Αγκελα Μέρκελ επανέφερε στο προσκήνιο το ερώτημα αν οι πλούσιοι Έλληνες έχουν βοηθήσει αρκετά στην επίλυση της κρίσης. Προς το παρόν το ΔΝΤ και η ΕΚΤ αποκλείουν μια νέα διαγραφή. Μένουν οι χώρες της ευρωζώνης. Όμως αρκετές κυβερνήσεις υποσχέθηκαν μόλις την άνοιξη στα κοινοβούλια και στους πολίτες τους ότι δεν θα ακολουθήσει και τρίτο άλλο πακέτο βοήθειας. ’Χρειαζόμαστε τον τετραγωνισμό του κύκλου’ λέει ένας ίνσαϊντερ, περιγράφοντας με τον πιο καίριο τρόπο την πολυπλοκότητα της κατάστασης».

Λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα

Με τον τίτλο «Λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα» η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει τον προϋπολογισμό που ενέκρινε χθες το ισπανικό υπουργικό συμβούλιο: «Με την πρώτη ματιά ο προϋπολογισμός που προβλέπει τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών κατά 65 δισ. στη διετία 2013-2014 μοιάζει κοινωνικά δίκαιος. Δεν πλήττει τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά τους δημοσίους υπαλλήλους, τους προνομιούχους αγρότες και τους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας. Με τη δεύτερη ματιά όμως, διαπιστώνεται ότι νοσοκομεία, σχολεία και κοινωνικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στην ευθύνη των υπερχρεωμένων περιφερειών, οι οποίες λαμβάνουν βοήθεια από τη Μαδρίτη μόνο όταν προχωρήσουν σε γενναίες περικοπές. Περικοπές που πλήττουν κυρίως την Παιδεία και την Υγεία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk