Το έργο ΚΜ PROPERTIES στη 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία

Το έργο KM PROPERTIES παρουσιάζεται στη 13η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής με τίτλο “Made in Athens”Το έργο KM PROPERTIES παρουσιάζεται στη 13η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής με τίτλο “Made in Athens”

Το έργο KM PROPERTIES παρουσιάζεται στη 13η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής με τίτλο “Made in Athens”.

Με στόχο την αναζήτηση μεθόδων συνεργασίας, σύμπραξης και συνύπαρξης των οργανισμών, ανθρώπων, ομάδων και τομέων που επηρεάζουν και επηρεάζονται από την εξέλιξη των πόλεων διεθνώς, η φετινή Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας πραγματεύεται θεματικές όμοιες με αυτές που έχουν διαμορφώσει την δραστηριότητα της OLIAROS και το έργο KM PROPERTIES στην περιοχή Κεραμεικού – Μεταξουργείου την τελευταία 5ετία.

Η αναζήτηση και η ανάδειξη του «κοινού τόπου» ανάμεσα στα διαφορετικά στοιχεία που διαμορφώνουν την περιοχή Κεραμεικού – Μεταξουργείο είναι στρατηγικός στόχος της OLIAROS για την αναζωογόνηση και την βιωσιμότητα της περιοχής.

Η ελληνική συμμετοχή

Το KM PROPERTIES παρουσιάζεται στο πλαίσιο της ελληνικής συμμετοχής στην Μπιενάλε της Βενετίας που πραγματεύεται την ιδιότυπη αθηναϊκή αστικότητα: την τοπική αστική παράδοση και την εξέλιξη της αθηναϊκής πολυκατοικίας, τον κατακερματισμό και τη διεκδίκηση του αθηναϊκού δημόσιου χώρου, την προσπάθεια μίας νέας γενιάς ελλήνων αρχιτεκτόνων και άλλων δημιουργών, διεθνούς και καινοτόμου χαρακτήρα για την διαφοροποίηση της εικόνας και της λειτουργίας της Αθήνας.

Η συμμετοχή της OLIAROS
Σε αυτό το πλαίσιο και για πρώτη φορά η OLIAROS παρουσιάζει την συνολική της πρόταση για την περιοχή Κεραμεικού – Μεταξουργείου (http://km-madeinathens.gr/landscape_web.html), τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την υλοποίησή της (http://km-madeinathens.gr/text_web.html), και ένα βίντεο-ντοκουμέντο για την γειτονιά και τη δυναμική της, σε σκηνοθεσία Γιάννη Γαϊτανίδη.

Παράλληλα, μετά από επιλογή των επιμελητών του Ελληνικού Περιπτέρου Πάνου Δραγώνα και Άννας Σκιαδά, παρουσιάζονται μεμονωμένα τα έργα – μέρος του ΚΜ PROPERTIES των αρχιτεκτονικών γραφείων Atelier Bow Wow, BIG, Boyd Cody Architects, FORA και SO-IL. Οι νέες τυπολογίες που προτείνει η OLIAROS μέσα από αυτά τα έργα έχουν σκοπό την θετική ενεργοποίηση της γειτονιάς και της Αθήνας μέσα από την προσέλκυση πληθυσμού, απευθυνόμενες στις νέες αστικές ανάγκες όπως αυτές διαμορφώνονται από τις συνθήκες που επηρεάζουν τη σημερινή και μελλοντική λειτουργία των πόλεων σε παγκόσμιο επίπεδο (δημογραφικό, κοινωνική συνοχή, κτιριακό απόθεμα, μετανάστευση, οικονομική δραστηριότητα, τεχνολογία κ.α.).

Η παρουσίαση του έργου KM PROPERTIES της OLIAROS συνδέει τις θεματικές της ελληνικής συμμετοχής αλλά και αυτή της Μπιενάλε μέσα από:

• την προβολή μίας ολοκληρωμένης πρότασης για την αναζωογόνηση μίας γειτονιάς του κέντρου της Αθήνας στην βάση ενός κοινού οράματος,

• την ανάδειξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της πόλης,

• την ανάδειξη της νέας γενιάς ελλήνων αρχιτεκτόνων και της συνεργασίας με νέους αρχιτέκτονες από τρίτες χώρες

Τέλος, μέσω των παράλληλων, μη κερδοσκοπικών δράσεων στις οποίες συμμετέχει ή δημιουργεί η OLIAROS, που αφορούν στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και στην συμμετοχική διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος στον Κεραμεικό και στο Μεταξουργείο.

Η προσέγγιση της OLIAROS και το ΚΜ PROPERTIES στόχο έχουν την ανάδειξη της περιοχής ΚΜ σε μια πρότυπη, ισορροπημένη, πολυπολιτισμική, σύγχρονη γειτονιά κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, προάγοντας την δημιουργική χρήση και ανάπτυξη της περιοχή.

Η μέθοδος περιλαμβάνει συστηματικό, μεθοδικό σχεδιασμό και μελέτη σε συνεργασία με αρχιτέκτονες και άλλους επιστήμονες, με την τοπική κοινότητα, με τους θεσμούς και τις δημόσιες αρχές που συνδιαμορφώνουν το αστικό περιβάλλον. Περιλαμβάνει παράλληλες πρωτοβουλίες διαβούλευσης, συνεργασίας, παραγωγής προτάσεων και λύσεων για τις αστικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή και αυτές που αναζητούν οι κάτοικοί της.
Το ΚΜ PROPERTIES περιλαμβάνει και συμπληρώνεται από τις ακόλουθες κατηγορίες έργων:

 Δημιουργία ενός εμπορικού δρόμου σύγχρονης ελληνικής δημιουργικότητας (street market), σε συνδυασμό με εργαστήρια και κατοικίες, με κεντρικό άξονα την οδό Ιάσωνος
 Δημιουργία 10 κτιρίων για τη νέα ελληνική επιχειρηματικότητα, που θα περιλαμβάνει συνεργατικούς χώρους (co-working spaces) για εταιρίες τεχνολογίας, αρχιτεκτονικής & εφαρμοσμένων τεχνών διεθνούς προσανατολισμού, σχολή new media και για εταιρίες λοιπών, συμπληρωματικών υπηρεσιών. Παράλληλα, θα περιλαμβάνονται επιπλωμένα διαμερίσματα βραχυπρόθεσμης κατοικίας για την εξυπηρέτηση επισκεπτόμενων συνεργατών
 Συγκρότημα πρότυπων φοιτητικών κατοικιών, αποτέλεσμα του διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού UPTO35 που είχε οργανώσει η OLIAROS το 2010
 Χώροι κατοικίας, από στούντιο ως μεμονωμένες κατοικίες, ακολουθώντας τις νέες οικιστικές ανάγκες που διαμορφώνονται στην Αθήνα
 Προτάσεις λειτουργικού επανασχεδιασμού του δημόσιου χώρου, με στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και την ποιοτική εξέλιξη του δημόσιου αστικού βίου, όπως : οργάνωση στάθμευσης, δημιουργία ποδηλατοδρόμων και παιδικής χαράς, χρήση οικολογικών υλικών στις δημόσιες υποδομές

Για την υλοποίηση του έργου, η OLIAROS συνεργάζεται με τους αρχιτέκτονες Aνδρέα Αγγελιδάκη, Antonas Office, Atelier Bow- Wow, BIG, Boyd Cody Architects, Camilo Rebelo, deca Architecture, Divercity, doxiadis+, FORA, Παύλο Μ. Καλλιγά, Jean Frederic Luscher, Nίκο Νικολαΐδη, SO-IL, Rkitekts, Dionysis Zacharias Architects, VOIS και Ηλία Zέγγελη.
Το KM PROPERTIES έρχεται να συμβάλλει στη προσπάθεια ανάκαμψης της περιοχής Κεραμεικού – Μεταξουργείου, τμήμα του ιστορικού κέντρου της πόλης που έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία 30 χρόνια ως αποτέλεσμα της έλλειψης κεντρικού σχεδιασμού από την Πολιτεία και του φαινόμενου της προαστιοποίησης της πόλης.
Οι πρωτοβουλίες της OLIAROS έχουν προκαλέσει στο παρελθόν εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά τον τρόπο ανάπτυξης και εξέλιξης της πόλης, της αρχιτεκτονικής, της κοινωνίας. Η ειλικρινής προσπάθεια για την διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την αναζωογόνηση της περιοχής Κεραμεικού – Μεταξουργείου με πρωτοβουλία ιδιωτικών φορέων, η μεθοδολογία και η συνέπεια, οι συνεργασίες και συνέργιες που έχουν αναπτυχθεί με δημόσιους και άλλους ιδιωτικούς φορείς, οδήγησαν το έργο στην Μπιενάλε της Βενετίας και ένα βήμα πιο κοντά στην ολοκλήρωσή του.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η σταθερή και δυναμική συνεργασία όλων των Δημόσιων και Ιδιωτικών Φορέων που επηρεάζουν και προκαλούν τις αστικές αλλαγές, γεγονός που αναδεικνύεται και από το κεντρικό θέμα της φετινής Μπιενάλε.

Το έργο εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη, θέτοντας ως βασική και αναγκαία προϋπόθεση τη στήριξη της Πολιτείας μέσω προγραμμάτων που θα ενισχύουν την επιχειρηματική επένδυση στην περιοχή, αλλά και μέσω αναγκαίων δεσμεύσεων ως προς την προστασία των πολιτών και της ταυτότητας του Κεραμεικού – Μεταξουργείου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk